trygonometria
olaaaa: Podstawu trapezu prostokątnego ABCD mają długość |AB|=7, |CD|=4. Krótsza przekątna tworzy
zpodstawą AB kąt o mierze 45 stopni. Oblicz:
a) długość dłuższego ramienia tego trapezu
b) miarę jego kąta ostrego
c) miarę kata, jaki dłuższa przekątna tworzy z dłuzszą podstawą.
Nie wiem jak się za to zabrać.
5 wrz 18:36
sushi_ gg6397228:
i po co dublowanie tematow, ten sam temat poruszył matematyk
5 wrz 18:40
olaaaa: nie zauważyłam, ponadtwo nie ma odpowiedzi

W razie czego pierwszy punkt mam rozwiązany, nie
mam pojęcia jak zrobić te dwa ostatnie.
5 wrz 18:44
sushi_ gg6397228:
napisal 1 godzine przed Tobą, to sie wchodzi w wyszukiwarke i patrzy co jest
ile stopni ma kąt DAC

policz potem dla trojakta ADC dlugosc |AD|
potem trojkat DAB i odpowiednia funckja aby policzyc kat DBA
5 wrz 18:52
sushi_ gg6397228:
do b)
spusc wysokosc z wierzcholka C
dostaniesz odcinke |CE| == |AD|
|EB|=....
i trygonometria dla trojkata CEB
5 wrz 18:53
olaaaa: kąt DAC ma 90 stopni, AD wyszło mi 4
√2 i dalej nie ogarniam
5 wrz 18:55
olaaaa: @sushi zrobiłam tak i mi wyszło, że CE to 4√2 i dalej nie wiem...
5 wrz 18:56
olaaaa: BŁĄD AD wyszło mi 4
5 wrz 18:56
olaaaa: EB wyszło mi 3 i BC wyszło mi 5
5 wrz 18:58
olaaaa: DAC 45 stopni, znowu nie zauważyłam, spiesze się i tak to jest
5 wrz 19:02
sushi_ gg6397228:
|AD|=4
|EB|=3
to masz trojkat CEB i podane boki, wiec chyba umiesz policzyc kąt CBE
c) poprowadz odcinek |DB| i masz trojkat DAB
boki wszystkie podane, wiec kat tez sie policzy
5 wrz 19:05
olaaaa: sushi no właśnie nie umiem, nie mam pojęcia albo i wiem tylko nie wiem jak to zacząć
5 wrz 19:06
sushi_ gg6397228:
wszystkie trojkaty sa prostokatne, wiec wybierasz sobie sinus, cosinus, tangens, cotangens
a potem szukasz w tablicach dla podanej wartosci ile to tam jest stopni
5 wrz 19:09
olaaaa: mogłabys mi to zrobić na przykładzie? robiliśmy to w czerwcu, a dodatkowo mnie nie było na
połowie lekcji, więc za bardzo nie umiem

ale spróbue zrobić
5 wrz 19:10
5 wrz 19:15
5 wrz 19:16
olaaaa: i pod sinus alfa co podkładam? bo nie ogarniam
5 wrz 19:20
sushi_ gg6397228:
narysuj sobie trojkat w zeszycie
podpisz boki liczbami z zadania
zaznacz kat "α" −−> patrz na przepis słowny w linku i podaj odpowiedzi
5 wrz 19:38
olaaaa: już dawno tak miałam narysowane; wyszło 4, 3 i 5.
sinus alfa=4/5
5 wrz 19:42
sushi_ gg6397228:
to trzeba teraz poszukac w tablicach jaka to jest wartosc w stopniach
tak samo trzeba policzyc dla trojakta DAB
5 wrz 19:46