ekstrema lokalne
gg: wyznacz ekstrema lokalne funkcji :
f(x,y)= 3x
2y−x
3−y
4
za rozwiązanie wielkie dzięki
30 sie 14:39
Oskar:
Jaka jest Twoja propozycja rozwiązania?
30 sie 14:51
gg: f'x=6xy−3x
2
f'y=3x
2−4y
3
f''xx=6y−6x
f''yy=−12y
2
f''xy=6x
f'''yx=6x
po prostu nie wiem czy na tym zadanie się kończy, czy i co mam dalej robić
30 sie 14:56
Trivial:
https://matematykaszkolna.pl/forum/98984.html
f(x, y) = 3x
2y − x
3 − y
4
Przyrównujemy do zera:
| ⎧ | 6xy − 3x2 = 0 | |
| ⎩ | 3x2 − 4y3 = 0 |
|
3x(2y−x) = 0
x = 0 lub 2y = x
y = 0 3(2y)
2 − 4y
3 = 0
12y
2 − 4y
3 = 0
y
2(3−y) = 0
y = 0 lub y = 3
x = 0 x = 6.
P
1 = (0, 0)
P
2 = (6, 3)
| | | |
HP1f = 6 | → nie możemy powiedzieć. |
| | |
| A2 | |
| = −1*(−6) − 22 = 6−4 = 2 > 0 → maksimum. |
| 182 | |
Odpowiedź: Funkcja f ma w punkcie (6, 3) maksimum lokalne.
30 sie 15:00
gg: oki dzięki wielkie za pomoc, za chwilkę umieszczę jeszcze kilka zadań z którymi mam problem,
liczę na pomoc
30 sie 15:14
Monika: Hej, a czy ktoś byłby tam miły i rozwiązał mi takie dwa przykłady

a) f(x,y)=x
3+6xy+2y
2
b) f(x,y)=y
3−6xy+2x
2
Z góry bardzo dziękuję
10 wrz 18:04