:PPP
WW10: Pytanie jak z tego wyznaczyć b ? Lol naprawdę nie umiem.
a
2+b
2=14
2ab=6
√5
a=
√14−b
2ab=6
√5
a=
√14−b
2*(2
√14−b)*b=6
√5
chodzi mi o to jak zrobić aby "b" wszystkie znalazły się po lewej bo z tym mam problem aby je
wszystkie na jedną stronę poprzerzucać ,z resztą dam radę.
Z góry dzięki jak ktoś mi to wytłumaczy.
[Tak wiem jestem głupią lamą i zadaje pytania na poziomie gimnazjum

Cóż przynajmniej sobie
przypomnę jak to zrobić

]
28 sie 19:47
WW10: literówka miało być 2(√14−b)*b=6√5
28 sie 19:48
xXx: a
2+b
2=14
| | 3√5 | |
2ab=6√5 ⇒ ab=3√5 ⇒ a= |
| |
| | b | |
b
4−14b
2+45=0 , t=b
2 , t>0
t
2 − 14t + 45 =0
t=5 ⋁ t=9
b=
√5 ⋁ b=3
a=3 ⋁ a=
√5
28 sie 19:56
Eta:
a=3 v a= −3 v a=√5 v a= −√5
b=√5 v b=−√5 v b=3 v b= −3
28 sie 20:02
Eta:
bo oczywiste jest:
jeżeli b2=9 <=> b=3 v b= −3
b2=5 <=> b= √5 v b= −√5
28 sie 20:07
Godzio:
Nie dla każdego jest to oczywiste, za to dla niektórych oczywiste jest:
b
2 + 9 = 0 ⇒ (b + 3)(b − 3) = 0
28 sie 20:09
def: lub inaczej:
| | 6√5 | |
2ab=6√5 → ab= |
| → a2b2=45 |
| | 2 | |
Tak więc nasz układ przyjmuje formę:
Zauważamy, że to są wzory Viete dla równania kwadratowego o niewiadomych a
2 i b
2.
Przyjmujemy, że współczynnik kierunkowy wynosi 1 i nasze równanie będzie miało postać:
x
2−14x+45=0
x=5 lub x=9
Także:
a
2=5 lub a
2=9
b
2=5 lub b
2=9
2ab=6
√5 → a, b jest tego samego znaku
Rozwiązania podał Eta, mi się już nie chce
28 sie 20:11
Eta:
jeżeli już, to b
2−9=0
28 sie 20:12
Godzio:
Eta w mojej byłej klasie z b
2 + 9 wychodziły takie rzeczy
28 sie 20:13
Eta:
Ostatni mój wpis skierowany był do
Godzia
28 sie 20:13
Eta:
28 sie 20:14
def: Godzio u mnie w klasie to nawet i takie nie wyjdą, taka ciemnica ^^
28 sie 20:16
Eta:
A u mnie w klasie...... wszyscy to wiedzą
28 sie 20:18
def: pewnie klasa matematyczna? ja niestety nie
28 sie 20:19
Godzio:
Że tak powiem moja klasa była może i matematyczna, ale z matematyką nie miała dużo wspólnego
były 2 czwórki (lekko naciągnięte), parę trójek, parę jedynek, a reszta dwóje
28 sie 20:19
Eta:
A Twoja
6 ? ..... to gdzie?
28 sie 20:20
def: Godzio to u mnie jest lepiej, ja nie chwaląc się 5, parę trójek (z 3−5?), reszta miała dwójki,
z 5 osób to miało poprawkę z matmy
28 sie 20:20
Godzio: No moja 6 była, ale już się nie chwaliłem
28 sie 20:21
def: Eta: on pewnie miał tą czwórkę naciągnięta
28 sie 20:21
Eta:
28 sie 20:22
def: Godzio, Eta który jesteście rocznik?
28 sie 20:28
WW10: podziękował, już rozumiem o co biega
28 sie 20:59
Eta:
rocznik?...... jak stare wino............ jest najlepszy
28 sie 21:43
def: wstydzisz się podać?
28 sie 22:13
Bolek:
Co Cię to def obchodzi? To Ty się wstydź zadając pytania na tym forum o dane osobowe.
28 sie 22:58
def: Nie pytam się o imię i nazwisko oraz dane adresowe, więc co Ciebie boli? Czy napisanie, w
którym roku się narodziło jest, aż tak ściśle tajne? Tak w ogóle, pytałem się Ciebie? Nie? To
co się wtrącasz.
28 sie 23:02
ICSP: Zdaję mi się że gdy dziś pisałem o sposobie rozwiązania poprzez ułożenie takiego układu równań
napisałem: "Jeżeli lubisz bawić się układami równań". Mam nadzieję że teraz rozumiesz
dlaczego w wykonywaniu tego typu zadań jestem za metodą "strzelania"
28 sie 23:20
Gustlik: Wielu uczniom wychodzi cos takiego: (x+2)
2=x
2+4 albo (5+
√3)
2=25+3

.
Jak ćwiczą wzory skróconego mnożenia, to pamiętają o podwojonym iloczynie 2ab, ale jak
przyjdzie coś takiego zastosować w działaniach albo równaniach, to zapominają i liczą "na
skróty".
Pamietajcie − w ten sposób można liczyc TYLKO WÓWCZAS, gdy w nawiasie jest mnożenie lub
dzielenia, a nie dodawanie czy odejmowanie

!
Pozdrawiam
28 sie 23:20
ICSP: def kobiety się o wiek nie pyta.
28 sie 23:43
Eta:
hehe....bo można niekiedy spaść z fotela
28 sie 23:59
ICSP: co prawda nasza
Eta jest wredna, ale na to już nic nie poradzimy. Nadal mi nie
odpowiedziała na pytanie które rano zadałem
29 sie 00:22
WW10: Wiem ICSP

Też jestem za zgadywaniem ale nie zawsze ta sztuka wychodzi i czasami lepiej
policzyć jak zostawić nie rozwiązane

Tak w ogóle to w mojej klasie były gorsze
| | 2 | |
przypały.Chodzę do klasy z kolesiem który jak skracał w jakimś to zadaniu np |
| to |
| | 6 | |
| | 0 | |
wstawiał że po skróceniu to jest |
| ...albo nie znał kolejności wykonywania działań i |
| | 3 | |
pisał że 3+3*2=12

Oczywiście jak matematyczka to zobaczyła to zdębiała,wywaliła na niego wytrzeszcz oczu a
następnie zaczęła się drzeć

Ciekawe .. choć wiedziała że i tak matury nie zdadzą to
przepuściła ich do następnej klasy .I gdzie tu sprawiedliwość żeby przeciętny człowiek musiał
się nieźle gimnastykować na dwóje a taki leń z litości nic nie robiąc jest przepuszczany ?
29 sie 08:14
WW10: dobra a teraz nawiązując do możliwych rozwiązań z tego równania dwukwadratowego dla dwóch
zmiennych a,b i poprzedniego zadania
https://matematykaszkolna.pl/forum/100248.html
proszę o pokazanie co należy dalej zrobić w
przykładzie który podam niżej w celu demonstracji metody o której mówił ICSP
mam tutaj przykład :
√6−2√5+
√14−6√3=
√(√5−1)2+
√....=
no właśnie tak się zastanawiam jak pod to
podstawić jak już rozwiązany jest układ
równań,żeby wszystko było okej, no bo jest po 4 wyniki na zmienną j.Proszę o wytłumaczenie

Nawet jak da się prościej to i tak się ta metoda przyda w przyszłości

z góry dzięki.
29 sie 12:53
ICSP: mamy cztery rozwiązania:
a = √5 b = −3 ⇔ (p{5 −3)2
a = √5 b = 3 ⇔ (−√5 + 3)2 = [(−1)(√5−3)]2 = (−1)2*(p{5 −3)2 = (p{5 −3)2
a = 3 b = −√5 ⇔ (3 −√5)2 (dodawanie jest przemienne jak zamienisz patrz linijkę wyżej
a = −3 b = √5 zgadnij co się stanie.
29 sie 13:02
WW10: w ostatnim nie zjadłeś minusa? Tzn nie powinno być a=−3b=−
√5?

Ok dzięki już widzę analogie, będę wiedzieć jak z tego korzystać
29 sie 13:14