równanie różniczkowe
piotrek: xy'−2y=2x
4 czy może ktoś mi pomóc rozwiązać to równanie różniczkowe(liniowe)?
25 sie 21:04
Jack:
najpierw CORJ, a potem np. metodą uzmiennienia stałej CORN.
Zacznij od tego: CORJ: xy'=2y
25 sie 21:59
piotrek: tamto zrobione, a co z takim x2y'+xy+1=0
25 sie 22:13
Jack:
podobnie:
CORJ: x2y'+xy=0
CORN przez uzmiennienie.
25 sie 22:22
Trivial:
Proponuję metodę mnożnikową, bo tylko taką znam.
u = e
∫pdx = e
−2∫dx/x = e
−2lnx = x
−2.
| | 1 | |
y = |
| ∫qudx = x2∫2x3*x−2dx = x2∫2xdx = x2(x2 + c) = x4 + cx2. |
| | u | |
25 sie 22:34
Trivial: W pierwszej linijce jest literówka. Chodziło o:
y' − 2xy = 2x3.
25 sie 22:35
25 sie 22:37
Jack:
spoko ale mam wrażenie że to tutaj akurat trudniejsza metoda
25 sie 22:42
Trivial: Czy ja wiem. Całki były trywialne.
25 sie 22:44
Jack:
ale nie jest to podstawowa metoda. A te równania piotrka były bardzo proste. Powinien znać
w pierwszej kolejności podstawowe metody... Tak na zdrowy rozum, mi się wydaje.
25 sie 22:46
Jack:
niemniej metoda jest spoko
25 sie 22:47
piotrek: kurcze został mi ostatni przykład y'−2xy=x−x
3, jeśli mogę prosić kogoś o zrobienie, to byłoby
fajnie bo mi niestety nie wychodzi
25 sie 23:00
Jack:
ja CIę nie zaskoczę − zrobiłbym jak poprzednio. Możesz ewentualnie metodą przewidywania... albo
metodą mnożnikową
25 sie 23:05
piotrek: | | x−x3 | |
staram się robić tak jak się nauczyłem, ale dochodzę do C'(x)= |
| i nie wiem czy |
| | ex2 | |
do tej pory jest dobrze czy nie...
25 sie 23:11
piotrek:
25 sie 23:13
Jack:
CORJ: y=ex2+c wiec y'=(2x+c')ex2+c
25 sie 23:15
piotrek: to już miałem
25 sie 23:18
piotrek: chodzi mi o dalszy ciąg
25 sie 23:19
sushi_ gg6397228:
a po co tak robic
y= C* ex2 teraz pochodna i potem do wzoru na uzmiennienie stałej
25 sie 23:20
Jack:
no wlasnie chciałem to zapisać

bo y=e
x2+c=c
1e
x2
25 sie 23:23
piotrek: tyle wiem chodzi mi głównie o to co Wam wychodzi po podstawieniu y i y' do wyjściowego
równania...
25 sie 23:27
piotrek: | | x−x3 | |
mi wyszło C'(x)= |
| |
| | ex2 | |
25 sie 23:29
sushi_ gg6397228:
x(1−x2) === licznik
podstawienie t= x2
potem e.... zapisujesz w liczniku
potem przez czesci
25 sie 23:36
piotrek: Ok wszystko wyszło, dzięki wszystkim
25 sie 23:46