Poniżej zamieszczono fragment etykiety z jogurtu o masie 150 g. Wartość odżywcza. W 100 g. energia 290 kJ / 69 kcal. Tłuszcz | 3,0 g. W tym kwasy nasycone | 1,9 g. Węglowodany | 5,9 g. W tym cukry | 5,9 g. Błonnik | 0 g. Białko | 4,6 g. Sól | 0,15 g. Wapń | 167 mg*. Witamina B2 | 0,25 mg*. *1 mg = 0,001 g. Uzupełnij poniższe zdania. Wybierz odpowiedź spośród oznaczonych literami A i B oraz odpowiedź spośród oznaczonych literami C i D. Zjedzenie całego jogurtu dostarcza organizmowi około A B wapnia. A. 167 mg. B. 250 mg. Zjedzenie całego jogurtu dostarcza organizmowi C D razy więcej białka\br niż witaminy B2. C. 18,4. D. 18,400.