matematykaszkolna.pl
Jack : proszę mi sprecyzować to zadanie z góry dziękuje
12 lut 10:20
Jakub: Rozwiązanie zadania jest precyzyjne. Napisz, czego nie rozumiesz.
13 lut 00:25
agaj: Nie rozumiem za bardzo jak z tych punktów, które są podane w tabelce, gdy przeniosłam je na rysunek − mówię o podanych punktach x i y − to jak z tego wyszły takie jakby krótkie odcinki? Nie czaję tego za bardzo... Nie wiem, czy da się to jeszcze jakoś inaczej wyjaśnić, żebym bardziej zrozumiała Proszę o pomoc
20 lut 13:01
makk: Mnie też zastanawia skąd się wzięły te krótkie odcinki Wyjaśnijcie emotka
10 mar 21:17
Jakub: [x] − ten zapis oznacza część całkowitą liczby. Ten krótki odcinek na osi Ox dla przedziału <0,1) otrzymałem ponieważ: [0] = 0, [13] = 0, [12] = 0, [23] = 0 mógłbym więcej ułamków wypisać, ale cześć całkowita wszystkich ułamków z <0,1) jest równa 0. Ten krótki odcinek na osi Ox dla przedziału <1,2) otrzymałem ponieważ: [1] = 1, [113] = 1, [112} = 1, [123] = 1 mógłbym więcej ułamków wypisać, ale cześć całkowita wszystkich ułamków z <1,2) jest równa 1. Ten krótki odcinek na osi Ox dla przedziału <2,3) otrzymałem ponieważ: [2] = 2, [213] = 2, [212} = 2, [223] = 2 mógłbym więcej ułamków wypisać, ale cześć całkowita wszystkich ułamków z <2,3) jest równa 3. Teraz mam nadzieję widać skąd te kreski.
10 mar 23:27
kr: mam pytanie. czemu 4/7 jest pod 0 ? a −1/2 pod −1 ?
20 kwi 11:30
Jakub: Nie "pod" tylko "nad", ale nieważne i tak wiem, o co ci chodzi. Korzystam z definicji części całkowitej na poprzedniej stronie. Największa liczba całkowita, jednak nie większa od 47, to 0. Największa liczba całkowita, jednak nie większa od −12, to −1.
21 kwi 00:33
Ada: Nie rozumniem tego przykładu. Dlaczego: − na wykresie nie są zaznaczone liczby dla x np. 312 , 213 , −334 ? −w tabelce jest 8 miejsc do zaznaczenia, a na wykresie jest zaznaczonych 10 ? − skąd te puste kółka ?
20 paź 17:20
Dżoli: również podzielam pytanie Ady. I proszę jeszcze raz na spokojnie o wyjaśnienie.. emotka
9 mar 00:00
Jakub: Punkty (312, 3); (213, 2); (−334,−4) są zaznaczone na wykresie. Są na tych kreskach. Tabelka jest tylko pomocnicza. Pokazuję za jej pomocą jakie wartości przyjmuje funkcja dla 8 argumentów. Dla wszystkich nie da rady, ponieważ jest ich nieskończenie wiele. Jednak jak te 8 x to za mało, to należy wpisać do tabelki więcej, aż się nabierze przekonania, że y = [x], to takie schodki.
9 mar 20:01
kkkasiula: O coś nowego nie spotkałam się z czymś takim, a już wiem emotka
4 kwi 15:53
Dave: Panie Jakubie a co z f(x)=[1x], x∊R\{0}?
20 lis 22:29
Ola: A część całkowita dla −1 to −1?
22 lis 23:46
Jakub: Tak.
23 lis 23:54
Olga : Dobry wieczór, mam nadzieje że to nie jest za banalne pytanie, ale dlaczego liczby stają się całkowite z jakiego prawa matematycznego to wynika?
2 lip 23:02
Olga : wiem że to mantysa i cecha po opisie, ale niestety nigdy się z nimi nie spotkałam... pozdrawiam i przepraszam że przerywam wakacje ja już dzielnie walczę przed przyszłoroczną maturą z matematyki emotka (świetna strona!)
2 lip 23:07
Jakub: ,,Cecha'' to jest taka funkcja, która z liczby ucina część ułamkową, jeśli liczba ją ma, sprowadzając tę liczbę na całkowitą. Dokładniej. Cecha z danej liczby x, to największa liczba całkowita, która jednak jej nie przekracza, czyli [x] ≤ x. ,,Mantysa'' to część ułamkowa liczby, czyli {x} = x − [x]. Tutaj nie ma żadnego prawa matematycznego. To po prostu definicja. Funkcja, której działanie mamy precyzyjnie zdefiniowane.
7 lip 17:09
gosc: Mam pytanko, kiedy cecha ma odwrotnie zamkniete przedziały ? Mam na myśli że tak jak mamy w tym przykładzie <−4,−3), <−3,−2), <−2,1) itd. Prosze o odpowiedź
22 lip 15:16
gosc: zeby bylo (−4,−3> (−3,−2>,(−2,−1>,<−1,0)
22 lip 15:20
Jakub: Tylko dla dodatnich i zera masz <0,1), <1,2) itd. Dla ujemnych nie będziesz miał przedziałów z lewym nawiasem ostrym. Taka jest definicja cechy.
22 lip 15:58
Łukasz: Witam emotka Aby inni nie musieli już później szukać, prosiłbym o uzupełnienie opisu tej funkcji− inne jej oznaczenie to E(x), literka E podobno dlatego, że po francusku nazywa się tą funkcjię entier. Bardzo dobra strona, dzięki za całą pracę, jaką Pan tu wkłada!
2 lut 02:27