De'Winte: Przydały by się jeszcze kąty dwuscienne, ale nic nie mówie...
3 cze 19:58
Bartek: A to nie będą przypadkiem kąty proste?
13 kwi 22:37
Jakub: Większość z nich to nie kąty proste. Chociaż niektóre z nich mogą być, ale to już zależy od
wymiarów graniastosłupa.
25 cze 18:46
Grendel: Zauważyłem pewną nieścisłość,która wprowadza w błąd. Otóż opisany tu kąt nachylenia przekątnej
graniastosłupa czworokątnego do podstawy to kąt przekątnej graniastosłupa do przekątnej jego
podstawy, natomiast w tym zadaniu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1869.html oraz w komentarzach do niego wyjaśniasz Jakubie, że
taki kąt to kąt przekątnej graniastosłupa (prostopadłościanu) do krawędzi podstawy.
Gdzieś tu jest niejasność
15 sie 14:47
Grendel: Powyższy mój post juź jest nieaktualny. Zrozumiałem. Jednak jest różnica między zadaniem a
opisanym tu kątem. W zadaniu jest kąt przekątnej ściany bocznej do podstawy czyli do krawędzi
podstawy. Tu opisany jest kąt przekątej graniastosłupa do podstawy czyli do przekątnej
podstawy.
Wszystko jasne. Przepraszam za zamieszanie. Szkoda że nie można na Twojej stronie się logować i
usuwać lub edytować poprzednich postów. A poza tym uważam że to świetna strona. Maturę
wprawdzie zdawałem już 10 lat temu ale okazało że muszę sobie przypomnieć teraz te zagadnienia
i ta strona jest niezwykle przydana, napisana jasnym językiem.
15 sie 15:18
Jakub: Dokładnie. W tamtym zadaniu są przekątne ścian bocznych. Ich kąt nachylenia do podstawy jest
jednocześnie kątem nachylenia do odpowiedniej krawędzi podstawy.
15 sie 17:14