matematykaszkolna.pl
wojtek: f ' = (−2) = 4 ?
1 sty 23:49
Jakub: Tak, ponieważ wzór na pochodną to f'(x) = −2x
2 sty 00:31
Tomasz: a jak wyznaczać prosta na wykresie:( nierozumiem
28 sie 16:29
Jakub: Po co chcesz wyznaczać tą prostą? Te rysunki są wyjaśnieniem, co ma wspólnego pochodna z prostą styczną do wykresu.
28 sie 23:25
Tomasz: Nie wiem ja się nie znam nie uczyłem się nigdy pochodnych. To jest pierwszy raz gdzie się z tym zagadnieniem spotykam a nie do końca jest to dla mnie zrozumiałe, to wszystko. Pozdrawiam.
29 sie 18:33
marcin-b: Jakub dzięki już wszystko jasne f'(x) = −2x
1 lis 15:57
Paweł: Co to znaczy, że f−cja dosyć szybko albo bardzo szybko rośnie(maleje)?
4 kwi 22:47
Jakub: Szybko rośnie w danym punkcie, to znaczy, że styczna w tym punkcie jest bardziej stroma tzn. jest pod większym kątem do osi Ox. Miarą tej "stromizny" jest właśnie wartość pochodnej w danym punkcie. Im większa pochodna tym funkcja szybciej rośnie.
4 kwi 23:18
tom: Skąd się wzieło f'(x)=−2x?
6 maj 20:53
abeze: Dla tych, którzy nie będą wiedzieli, skąd wzięło się f ' (x)= −2x: Mamy funkcję f(x)= −x2 +5 Pochodną z x2 wyliczamy biorąc 2 z potęgi i dając ją przed x, a potęgę zmniejszamy o 1 (2−1=1), wychodzi więc 2x, był znak minus przed całością, więc jest teraz f ' (x) = −2x. Pochodna ze stałej (liczby) jest równa 0, więc to jest koniec. Mam nadzieję, że jakoś to zrozumiale wytłumaczyłam. emotka
10 paź 11:50
kacior: dobra storna! dzieki
2 gru 12:52
Majka: dzięki za strone!emotka
4 gru 11:06
karol: dzięki ten filmik bardzo mi pomógł,emotka niestety dział pochodnych muszę sobie opracować sam
21 sty 23:13
7 maj 11:58
tom: robisz dobra robote jakub
24 lut 14:45
Sympleks: Dobrze, wszystko super ale dlaczego tak przekształcamy ? Skąd się bierze to przekształcenie ? Właśnie tego typu wyjaśnienia by się przydały, analogiczne do tych z khanacademy
26 wrz 19:41
Jakub: Kliknij "Jakub gada" obok po prawej na poprzedniej stronie.
26 wrz 23:14