matematykaszkolna.pl
aroo: co to jest srodek symetri i jak sie go rysuje
24 maj 16:23
Jakub: Przecież napisałem, co to jest środek symetrii. W skrócie szukasz takiego punktu (zazwyczaj w środku figury), że jak obrócisz figurę wokół tego punktu o 180o to się nałoży na siebie. Przeczytaj jeszcze raz uważnie stronę 901
24 maj 16:36
musia: inne przyklady/?
26 maj 18:29
musia: ten drugi trujkat nie ma srodka symetri
26 maj 18:30
Jakub: Jest osiem przykładów figur, które mają środek symetrii i cztery, które nie mają. Chyba tych przykładów wystarczy. Obydwa trójkąty nie mają środka symetrii. Żaden z nich obrócony o 180o (czyli "do góry nogami") nie nałoży się na siebie.
26 maj 19:57
Ania: super strona. bardzo mi pomogłaemotka
15 kwi 23:18
Fridrich: świetna srtona emotkaemotka wkoncu sie dowiedziałam co to jest ten srodek symetri emotkaemotka
19 kwi 18:23
: ): dobra robota : ) wystarczylo tylko to "jak obrócisz figurę wokół tego punktu o 180o to się nałoży na siebie" i wszystko jasne ; >
28 kwi 08:02
Farwo: Ta strona to chyba najlepsze miejsce z którego można się nauczyć wszystkiego o środku symetrii . Dzięki bardzo mi pomogła
5 maj 15:32
axeln: Czy trapez równoramienny ma środek symetrii
20 maj 18:12
Jakub: Trapez równoramienny, który nie jest prostokątem, nie ma środka symetrii.
20 maj 18:46
Ad: Które z figur mają nieskończoną ilość środków symetrii?
6 cze 15:32
Czarna Misia :P: Bardzo mi pomogła ta strona przy tworzeniu prezentacji, jednocześnie przy nauce tego tematu. Pozdrawiam.
6 cze 23:42
Jakub: Płaszczyzna i prosta ma nieskończoną ilość środków symetrii.
9 cze 00:42
kiki: znajdź środek symetrii jeżeli obrazem punktu A o współrzędnych 3−5 , 2 jest punkt A' 5, 4
21 wrz 13:58
Kakuśka: Mam pytanie emotka jaka figura ma środek symetrii a nie ma osi symetrii?
4 lis 19:39
kiki: super strona, bardzo pomocne
9 gru 16:32
DM: axeln −> Pytanie padlo zapewne przez niescislosc w wypowiedzi Jakuba. "Do gory nogami" mozna rozumiec jako odbicie wzgledem osi OX a to niekoniecznie prowadzi do tego samego co obrot o 180 stopni. W przypadku trapezu rownoramiennego gdyby go ustawic ramionami do gory i na dol odbicie wzgledem osi OX nic nie zmieni ale obrot juz tak. Zdaje sie ze scisla definicja powinna brzmiec: srodek symetrii to taki punkt ze obraz powstaly przez symetrie dowolnego punktu nalezacego do figury wzgledem tego punktu takze znajduje sie w tej figurze. W trapezie rownoramiennym problem jest z obrazami ramion co mozna latwo zauwazyc odbijajac wierzcholki. kiki −> Wystarczy znalezc srodek odcinka AA' czyli (32,3). Kakuśka −> Swastyka wykorzystana przez nazistow spelnia te warunki (o ile mozna ja nazwac figura). axeln −> Albo inaczej mowiac: jesli istnieje punkt S taki ze dla kazdego punktu A nalezacego do figury istnieje taki punkt A' ze S jest srodkiem odcinka AA' to punkt S nazywamy srodkiem symetrii.
6 sty 20:51
DM: Oczywiscie punkt A' tez musi nalezec do figury.
6 sty 20:53
IIIkl.gim.: oh! dzieki wreszcie kapuje! te nauczyciele tlumaczyc nie umieja!
1 kwi 17:49
angelika: ta strona jest fajna dzięki♥Δ∀∃⊃ω
10 paź 15:18
Szymon15 :D: rysunekNajlepiej wyznaczyć dwusieczne kątów i w punkcie ich przecięcia jest środek symetrii emotka
22 paź 13:25
Kleps: nieprawda Szymon, Ty wyznaczyłeś tylko środek okręgu który mógłbyś wpisać w narysowany przez Ciebie trójkąt. Tak jak Jakub wczesniej powiedzial. Żaden trójkat nie ma srodka symetriii.
22 lis 15:16
2012: dzięki
7 gru 18:26
Pudelek: super stronka nie ma co ! juz wszystkiego sie dowiedziałam
2 sty 20:28
Ivanes: Jak udowodnić, że figura ograniczona ma najwyżej jeden środek symetrii?
28 sty 16:48
BarTeZ: dzieki za pomoc pozdro emotka ....|||||
14 lut 21:38
ala: rysunekCzy równoległobok ma środek symetrii ?
1 kwi 15:14
Jakub: Tak.
1 kwi 15:43
lili: czy trójkąt równoboczny ma 3 środki symetrii?
4 lis 20:07
Lexi: czy pentagram (gwiazda pitagorejska) ma środek symetrii?
18 kwi 20:52
Jakub: Pentagram nie ma środka symetrii. Za to ma 5 osi symetrii.
19 kwi 20:01
qwert: O ile się nie mylę, z figur foremnych, oś symetrii mają tylko te o parzystej liczbie boków.
17 wrz 21:03
Jakub: rysunekMylisz się. Przykład powyżej.
18 wrz 16:49
dosiex: może chodziło koledze o środek symetrii emotka
4 mar 21:52