matematykaszkolna.pl
Laura: To w ogóle nie pokazuje jak się konstruuje sześciokąt foremnysama musiałam się domyśleć
28 paź 17:04
Jakub: W matematyce o to chodzi, aby coś samemu wymyślić emotka Punkt dla ciebie.
29 paź 00:31
Sosenka: Dobre wytłumaczenia, ale punkt ostatni jest beznadziejnie wytłumaczony. Powinieneś napisać: że w obojętnie jakim punkcie okręgu stawia się cyrkiel, a następnie zaznacza się punkty na okręgu oddalone od siebie o tyle samo ile liczy promień okręgu. Po wykonaniu tego łączy się punkty i powstaje 6−kąt foremny ⇔ zrobiłeś/aś to dobrze.
13 gru 15:43
Jakub: Dzięki Sosenka. Trochę poprawiłem.
14 gru 15:04
xxx: Jeśli ktoś dalej nie wie z tego opisu, jak narysować sześciokąt foremny, to może taka animacja pomoże: http://tnij.org/gkf0
18 kwi 11:47
Jakub: Ładna animacja.
18 kwi 13:23
Madzia: jest super wytłumaczone ! za konstrukcje dostałam 5
20 paź 20:17
Madzia: jest to super dodawaj wiecej takich instrukcji ! i like
20 paź 20:21
iizuśśkaaa: super ! emotka i ''sosenka'' dobrze że wytłumaczyłaś emotka
23 lis 15:10
Wredna ^: Genialnie. Dzięki emotka emotka ^^
27 gru 11:41
plw: czy to jest sześciokąt foremny?
4 sty 20:33
math : a jak się konstruuje trójkąt równoboczny wpisany w okrąg
22 sty 21:38
Jakub: Wystarczy narysować dwie wysokości. Punkt przecięcia jest środkiem okręgu wpisanego (opisanego też) w trójkąt równoboczny. Następnie bierzesz cyrkiel, wbijasz w w ten punktu i rozwierasz cyrkiel do punku, gdzie wysokość pada na podstawę trójkąta. Bierzesz zamach emotka i masz okrąg wpisany w trójkąt równoboczny.
22 sty 23:30
euler: rysunekale mi chodzi o sposób, gdy dany jest okrąg!, a nie trójkąt równoboczny i trójkąt jest wpisany w okrąg emotka
2 lut 16:15
euler: znaczy jemu emotka
2 lut 16:15
sokrates4567: ale ja też chce wiedzieć
2 lut 17:02
Jakub: rysunek1. Rysujesz okrąg 2. Rysujesz dowolną prostą przechodzą przez środek (fioletowa) 3. Rysujesz półprostą (czerwoną) pod kątem 60o w prawo od fioletowej. 4. Rysujesz półprostą (czerwoną) pod kątem 60o w lewo od fioletowej. 5. Zielone punkty to są wierzchołki trójkąta równobocznego. Kąt 60o możesz wyznaczyć jak z boku narysujesz jakikolwiek trójkąt równoboczny.
2 lut 18:24
mi: można też uzyskać taki trójkąt równoboczny jak się połączy co drugi wierzchołek w sześciokącie foremnym emotka
13 lut 01:05
siema: EPICKO emotka
22 mar 21:24
Beast: Jak skonstruować 12 − kąt o podanym boku? Nigdzie nie mogę znaleźć
30 mar 19:21
hjjss: thx
17 kwi 21:52
alicja: informacje bardzo mi się przydały,dzięki emotka
21 wrz 20:09
Arek: dzięki emotka
5 lis 13:22
Kamil: jest coś takiego jak krótsza przyprostokątna sześciokąta ?
1 paź 19:44
Jakub: Sześciokąt nie ma przyprostokątnych. Ma je trójkąt prostokątny.
1 paź 23:08