matematykaszkolna.pl
Ola: Jakieś zadanka by się przydały... pozdrawiam OLA
25 sie 00:48
Madzia: Wiec w trojkatach ABC i DEF zachodzi rownosc dł boków AB =DE i BC=EF oraz kąta c i kata f . Czy mozna wnioskowac ze te trojkoty sa przystajce?
6 wrz 16:03
Jakub: @Madzia Trójkąty ABC i DEF są przystające, na podstawie cechy bkb na poprzedniej stronie. Przeczytaj ją jeszcze raz, jest to dokładnie to samo, co ty napisałaś.
16 wrz 16:43
Patrycja: Mam nadzieję, że tu ktoś zajrzy... i wspomoże. Zbiór zadań Kłaczkow−Kurczab klasa I, od zadania 4.66 do 4.78. Napiszę w czym problem: robię te zadania po omacku. WYciągnę wszystkie informacje dotyczące przystawania trójkątów, tudzież inne, i w dalszym ciągu nie wiem czy udowodniłam to co powinnam czy nie. Zadanie 4.70.: W trójkątach ABC i A1B1C1 poprowadzono dwusieczne BD i B1D1. Wykaż, że jeśli BC=B1C1 , kąt B = kąt B1, BD=B1D1 to trójkąty są przystające. Udowodniłam, że trójkąt BCD jest przystający do B1C1D1, ale nie wiem czy w tym miejscu mam zakończyć dowód, bo to jasne i przejrzyste (czego ja jeszcze nie widzę), czy udowadniać dalej równość pozostałych odcinków, a jeśli tak, to jak. Proszę o pomoc. Moze być na tej stronie, może być na gg: 6175921. Jestem i czekam. Pozdrawiam.
25 sie 07:46
Patrycja: Juz zrobiłam zadania... a komentarz do strony 513? Szkoda, że nie ma zadanek z rozwiązaniami. No i przy okazji mam sugestię. Forum zadankowe jest pełne zadań z różnych działów. Nie ma szans jakieś przyporządkowanie zadania do konkretnego tematu? Łatwiej byłoby znaleźć, no i wszystko tematycznie by się zgadzało. Pozdrawiam.
25 sie 12:55
Jakub: Mam w planach zaprowadzenie porządku na forum w postaci podziału na działy. Tylko ciężko to uporządkować, bo po pierwsze panuje duży chaos. Wiele zadań w różnym stopniu rozwiązanych. Po drugie tych zadań (wątków na forum) jest już 55000. Tak więc zakładając, że na jeden wątek potrzebuję minutę (przeczytanie, zrozumienie i ocenienie poprawności rozwiązań, przypisanie do odpowiedniego działu) całość zajęła by mi
 55000 916,7 
550000 min. =

godz. ≈ 916,7 godz. =

doby = 38 doby
 60 24 
25 sie 15:27
Ulka: właśnie to przerabiamy bo jestem na rozszerzonej matematyce w liceum
19 gru 19:00
Zuza: Yyy dla mnie to jest nie pojęte ! hha.!
28 lut 18:15
aga: Można prosić o jakieś zadanka do tej strony?
15 lip 14:03
Jakub: Prosić możesz o cokolwiek, tylko ja muszę jeszcze znaleźć czas i ochotę by to zrealizować. Lato jest. Jazda na rowerze czy siedzenie przy kompie i dodawanie nowych zadań. Hmm. Co byś wybrała? emotka
15 lip 17:29
Xsenia : Ej jak je rysowac ;3 xD
31 sty 10:24