matematykaszkolna.pl
Albert: Ja zrobilem to zadanie troche inaczej. Z wykorzystaniem twierdzenia o kacie srodkowym i wpisanym. Tzn obliczylem ze kat ACB ma 35 stopni a kat przy srednicy jest katem polpelnym czyli ma 180 stopni. 180 − 70 = 110 , i w ten sposob mialem 2 katy z trojkata OBC. Stad β = 35 stopni. Katy α + β oparte sa na tym samym luku co kat polpelny wiec wspolnie α i β maja 90 stopni. Majac wczesniej wyliczony kat β odjalem go od 90 stopni i otrzymalem α rowne 55 stopni. Wiem ze bardziej skomplikowane, ale czy jesli rozwiazalbym to zadanie w ten sposob chyba dostalbym jakies punkty na maturze ?
21 sie 17:29
Jakub: Bardzo fajne rozwiązanie. Nie sądzę, że bardziej skomplikowane. Po prostu inne, ale też poprawne.
21 sie 22:34
Lookie: No ja też robiłem tak jak albert. Jego sposób może wydawać sie dłuższy bo tak napisal ale to zajęło minute
20 kwi 20:10
Ala: Też zrobiłam tak jak Albert
24 kwi 12:23
kasia: A Ja myślałam że jak ten kąt półpełny który jest oparty na tym samym łuku co kąt IABCI=90 i jak przez ten kąt IABCI przechodzi promień w połowie no bo łączy się z środkiem to bd miał 45emotka
6 maj 20:33
Jakub: Kąt ABC faktycznie ma 90o, ponieważ jest oparty na średnicy. Jednak nie można powiedzieć, że odcinek BO przechodzi w połowie kąta ABC (jest jego dwusieczną). Powodem tego jest to, że odcinek AB jest krótszy od BC. Niewiele, ale jednak. Gdyby były jednakowe, to miałbyś rację.
6 maj 21:58