SzymeQ: Witam mam pytanie do tego zadania i nie tylko. Można stosować ten wzór:
wzoruję się na tym przykładzie:
tg(−120)=−tg120=−tg(90+30)=−(−ctg30)=
√3
Wychodzi to samo, a chyba łatwiejszy do spamiętania
Jeszcze jedno pytanie, orientujesz się Jakub czy na rozszerzonej matmie, będą do wglądu wzory z
zakresu rozszerzonego, bo wiem że są na rozszerzonej wzory co mamy na podstawowej. Chciałem
się spytać czy jest jakieś uzupełnienie tych wzorów, czy tylko podstawa nam musi wystarczyć
25 kwi 20:06
Jakub: Twoje rozwiązanie
SzymeQ też jest poprawne. Jeżeli to jest dla ciebie łatwiejsze, to
możesz tak robić.
Na maturze będą rozdawane te wzory
https://matematykaszkolna.pl/strona/wzory2010.pdf
W tym zestawie są zarówno wzoru z podstawy jak i z rozszerzenia. Przykładowo na stronie 9 masz
twierdzenie sinusów i cosinusów, które jest tylko na rozszerzeniu. Moim zdaniem powinni zrobić
osobno zestaw dla podstawy i zestaw dla rozszerzenia. Teraz ci z podstawy szukają swoich
wzorów wśród takich, które może widzą pierwszy raz na oczy.
26 kwi 14:48
SzymeQ: Tak wiem bo tablice na próbnej podstawie, po wcześniejszym skończeniu przeglądałem i tak
patrzę, a tam wzory Viete'a, wzór na zamianę podstawy logarytmu, symbol Newtona etc.
No, ale nie ma wogóle wzorów redukcyjnych w tych wzorach i chodzi mi o to czy mogą dać na
maturze pr zadanie z wzorami redukcyjnymi, jeżeli nie ma ich w tablicach, a są wypisane jako
program do poziomu rozszerzonego (pr)
26 kwi 15:17
SzymeQ: "Moim zdaniem powinni zrobić osobno zestaw dla podstawy i zestaw dla rozszerzenia. Teraz ci z
podstawy szukają swoich wzorów wśród takich, które może widzą pierwszy raz na oczy."
Też jestem tego zdania, tak kolega zrobił. Po maturze się chwalił że znalazł w tablicach wzór
do jakiegoś zadania i zadanie w 5 minut zrobił, jak się później okazało wziął wzór co całkiem
nie odpowiadał zadaniu, które rozwiązywał
26 kwi 15:21
Jakub: Nie sądzę, aby dali jakieś dodatkowy zestaw wzorów tylko na rozszerzeniu. Powinni go najpierw
opublikować tutaj,
http://www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=190&Itemid=2
a nic takiego nie ma.
Jeśli chodzi o wzory redukcyjne, to faktycznie nie ma, aż tak rozpisane, jak ja to zrobiłem.
Jednak można je wyprowadzić. Na górze strony 16 zestawu wzorów masz wzory na sin, cos, tg sumy
i różnicy kątów. Korzystając z tych wzorów przykładowo
sin(α+β) = sinαcosβ + cosαsinβ
| tgα+tgβ | |
tg(α+β) = |
| |
| 1 − tgα*tgβ | |
sin120
o = sin(90
o+30
o) =
= sin90
ocos30
o + cos90
osin30
o =
| √3 | | 1 | | √3 | |
= 1* |
| + 0* |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
tg240
o = tg(180
o+60
o)=
| tg180o + tg60o | |
= |
| = |
| 1 − tg180o * tg60o | |
Wartości sin, cos, tg z 90
o, 180
o łatwo jest odczytać z wykresów funkcji trygonometrycznych.
26 kwi 15:50
SzymeQ: Tak wiem łatwo je obejść i podać odpowiedź.
Tylko rozchodzi mi się, że np polecenie będzie rozwiąż korzystając z wzorów redukcyjnych to
poradzę sobie jak pomyślę i to łatwo obejść, ale punktacji pełnej za to zadanie nie będę miał.
26 kwi 16:56
Jakub: Nie sądzę, aby w poleceniu było jaką metodą rozwiązywać. Jednak jak będzie, to należy robić ze
wzorów z zestawu. Nie ma co się martwić, że nie trafisz na metodę z klucza. Tam jest napisane,
że każdą inną metodę, poprawnie zapisaną i prowadzącą do prawidłowego wyniku, należy ocenić na
maksymalną liczbę punktów.
26 kwi 17:14
SzymeQ: a to bardzo się cieszę, bo często mam swoje metody które są poprawne. Teraz uczę się je
argumentować, bo z tym mam problemy
Dzięki za odp. pozdrawiam
26 kwi 17:34