majk: żadnych komentarzy? Osobiście matura nie wydawała mi się tak bardzo straszna jak wszyscy
komentują. Owszem, zadanka nie były zbyt trywialne, niektóre trochę nietypowe, ale do
przeżycia. Celuje w 75−80%
9 maj 15:28
ADAM2: Ja pisałem starą i nie moge na nią narzekać chyba.
przez błędy tylko rachunkowe obstawiam 80−92%
10 maj 18:53
Marta: Ja pisałam nową i zgodzę się, że zadania nie były takie złe, jeśli chodzi o treść, natomiast
dużo skomplikowanych obliczeń mogło sprawić kłopot, przez błędy rachunkowe też szacuję około
90%
10 maj 20:46
Jurek: Zastanawia mnie ostatnie zadanie za 7 pkt. Rozwiązałem je tylko przy założeniu, że przekrój
stożka to trójkąt równoramienny. Rozwiązania oficjalnie też bazują na tym założeniu. Tekst
zadania nie pozwala w żaden sposób na poczynienie takiego założenia. Jeśli ktoś chciałby je
rozwiązać przy założeniu, że są to boki o różnych miarach, z czego jedna (największa) musi być
mniejsza od 10, to nie da rady. Zadanie staje się nierozwiązalne. Co o tym sądzą maturzyści i
ich nauczyciele? Ciekaw jestem Waszych opinii. Jerzy Gałązka
14 maj 07:47
mar: Założenie jest poprawne, wynika to z definicji przekroju osiowego stożka:jest to przekrój
płaszczyzną zawierającą jego oś obrotu, podstawą tego przekroju jest średnica podstawy, a
bokami tworzące stożka.
21 maj 17:58