Natallllia: To z graniastosłupem można było zrobić jeszcze z jedynki trygonometrycznej
5 maj 14:50
Godziu: Jakubie wrzucisz może maturę z technikum z tego roku?
5 maj 14:58
Godziu: Ah, widzę przemieszane zadania są, to czekam na więcej
5 maj 14:58
Jakub: Tak, ale najpierw muszę zrobić maturę dla liceum.
5 maj 15:18
Mateusz: na moim arkuszu to samo rozwiązanie co w podpunkcie C było oznaczone jako A. Czy są dwie grupy
matur dla Liceum z innym oznaczeniem podpunktu?
5 maj 15:20
Jakub: O którym zadaniu piszesz? Z tego co wiem, są dwie wersje arkusza maturalnego z różnie
umieszczonymi odpowiedziami.
5 maj 15:27
Mateusz: zapominałem dodać że w zad 3
5 maj 15:28
Mateusz: wyniki się zgadzają . Czyli jestem dobrej myśli
5 maj 15:29
nowy: Te zadania są pomieszane. Te dwa otwarte (dowód i graniastosłup) są ze starej matury a reszta z
nowej.
5 maj 15:30
Natallllia: dowód i graniastosłup były na starej i na nowej

wgl było dużo zadań podobnych na obu
maturach
5 maj 15:32
Sorriso: nowy były też na nowej. Niektóre zadania się powtarzały
5 maj 15:32
Mateusz: JA miałem takie same zad otwarte, A pisałem maturę dla Liceum
5 maj 15:33
Ola: Poproszę o rozwiązanie matury dla technikum.
5 maj 15:46
Jakub: @Mateusz Jak wyniki się zgadzają, to masz dobrze.
5 maj 16:02
olek: w 8 nie powinno być A zamiast D?
5 maj 16:08
Mateusz: ok
5 maj 16:11
abc: To są dla liceum? Przecież ja na starej miałem bardzo podobne zadania no chyba, że tylko matura
Polskiego uległa zmianie...
5 maj 16:13
C4: olek: nie, bo funkcja nie osiąga wartości 2 dla argumentu 0, natomiast osiąga ją np. dla
argumentu 1
5 maj 16:15
JPK: Całkiem prosta matura.
Wie ktoś dlaczego miejsca odpowiedzi ABCD różnią się od strony do strony? Tj. czasem odpowiedź
X jest pod literką A a czasem pod B.
5 maj 16:28
matt: Czy w zadaniu 5 nie jest poprawna odpowiedź D? Przecież pytają o cały układ rownan którego
interpretacja są dwie proste a nie o jego rozwiązanie którym jest punkt....
5 maj 16:29
JPK: @matt
Rozwiązaniem jest jeden punkt ponieważ proste przecinają się w jednym miejscu. Masz układ
równań i nie dwa oddzielne równania. W takich przypadkach rozwiązania to miejsca gdzie się
przecinają.
5 maj 16:31
C4: mat: zgodnie z definicją: "Układ równań – koniunkcja pewnej liczby (być może nieskończonej[1])
równań." Wg twojej interpretacji, układ równań byłby alternatywą.
5 maj 16:36
matt: no tak, to jest oczywiste ale w tym zadaniu nie piszą o rozwiązaniu tylko ogólnie o układzie
równań a punkt jest rozwiązaniem układu a całym układem są 2 proste
5 maj 16:37
Jakub: W układzie równań obydwa równania muszą być jednocześnie spełnione. Wykresem tych dwóch równań
są dwie proste przecinające się w jednym punkcie. Tylko ten punkt ma współrzędne, które
spełniają obydwa równania. Dlatego układ równań opisuje tylko jeden punkt. Dość podchwytliwe
pytanie.
5 maj 16:44
matt: aha.....no właśnie mi się wydawało że skoro interpretacja graficzną są zawsze proste,no to
teraz tez będą proste a nie punkt bo nic o rozwiązaniu samym nie piszą...jak są zadania że są
4 obrazki i trzeba wybrać ten na którym jest opisany dany układ współrzędnych no to zawsze są
to pary prostych i na tym się wzorowalem bo punkt to za oczywisty mi się wydawał....dzięki za
odpowiedź
5 maj 16:59
Olka: Według mnie za mało czasu było na to wszystko.. Nie zdażyłam sprawdzić zadań i teraz się
wnerwiam
5 maj 17:23
Wojtek z Łączności: Mało czasu? Napisanie na sto procent tego to żaden wyczyn. Ja po godzinie już nie wiedziałem co
ze sobą zrobić. Matura bardzo łatwa, jak rozszerzenie będzie podobnie łatwe to progi na studia
bedą astronomiczne.
5 maj 17:46
nana: doda Pan jeszcze dziś rozwiązania z Technikum ?
5 maj 17:50
Marcin: Podłączam się do pytania nana.
5 maj 19:36
Ja: Ja tez
5 maj 21:04
Mateusz: w poleceniu zad 19 przy równaniu drugiej prostej powinno być 4m2x
5 maj 21:15
awdre: Powiem tak, jako uczeń drugiej klasy liceum nie byłem w stanie zrobić dwóch zadań zamkniętych i
jednego otwartego. Uzyskałbym zatem 96%, więc uważam że ta matura była naprawdę łatwa.
5 maj 21:23
maturzystaa: jednak nie jest tak dobrze z tą matematyką, bo 2 zadania to 4 % a otwarte to kolejne 4% lub 8%
5 maj 21:31
awdre: @maturzystaa, faktycznie

Coś mi się pochrzaniło, miałem na myśli 92%. Mam jeszcze rok na
poprawę umiejętności dzielenia

Ale trzeba pamiętać, że te dwa otwarte mógłbym trafić, więc 96% byłoby w moim przypadku możliwe
5 maj 21:40
Jakub: Zadanie z matury dla techników będą się stopniowo pojawiały na stronie
4412
5 maj 21:41
Kacper: Ah to zadanie ze zbiorem wartości
5 maj 23:40
Kacper: Z zamkniętych
5 maj 23:40
Kuba: Zadanie ze zbiorem wartości to chyba jedyne, które będę miał źle... Przez własną nieuwagę...
6 maj 06:51
spartan_in: Dlaczego w zadaniu nr 8 przedział wartości jest prawostronnie zamknięty ? ... czy
wytłumaczeniem jest fakt iż dla wartości y = 2 monotoniczność jest stała ? Z góry dziękuję za
odp.
6 maj 12:15
Jakub: To kółko otwarte w 2 na osi Oy jest mylący. Punkt (0,2) faktyczni nie należy z tego powodu do
wykresu, ale już punkty np. (14,2), (13,2) należą. Tak jak piszesz, dla x ∊ (0,1)
masz fragment funkcji stałej y = 2. Z tego powodu funkcja o tym wykresie ma wartość 2 i zbiór
wartości jest prawostronnie domknięty (−2,2>.
6 maj 12:42
spartan_in: Dziękuję Panie Jakubie za podpowiedź i przy okazji chciałem zasugerować... może czas najwyższy
na jakieś wydanie "książkowe". Jestem co prawda 17 lat po egzaminie maturalnym... ale dzięki
Pana stronie wciąż myślami powracam do przedmiotu i co roku korzystam z okazji aby odświeżyć
umysł rozwiązując zadania maturalne.
P.S. Wcześniej korzystałem z pozycji Państwa Zakrzewskich.
Serdecznie pozdrawiam
6 maj 14:11
joł: Czy w zadaniu 22 nie powinno być a?
7 maj 16:08
awdre: @joł
Nie, odpowiedź B jest prawidłowa. Zapewne pomyliłeś wzór na wysokość z wzorem na pole trójkąta
równobocznego, bo wtedy rzeczywiście wychodzi wynik A.
9 maj 12:18
john2: Zepsuty link do zadania nr 25.
25 maj 09:43
john2: i 31.
25 maj 10:41
Jakub: Już poprawione. Dzięki.
22 sie 13:59
mati: a moim zdaniem matura tego roku byla trudniejsza niz w poprzednim
24 sie 14:25