matematykaszkolna.pl
Agata: Witam, mam pytanie odnosnie definicji liczby parzystej. Czy liczby parzyste są tylko liczbami naturalnymi podzielnymi przez 2? A co z liczbami ujemnymi?
28 gru 22:43
Jakub: Strona, którą komentujesz, opisuje naturalne dzielniki liczb naturalnych, dlatego pomijam ujemne liczby. Cała definicja liczby parzystej jest taka − ,,Liczba parzysta to liczba całkowita podzielna przez 2 (bez reszty)''. Tak więc liczby ujemne jak najbardziej mogą być parzyste.
29 gru 13:51
Gustlik: Mam fajny sposób wypisywania dzielników, zwłaszcza większych liczb. W szkole uczy się wypisywania tych dzielników z pamięci, ale rozwiązując zadanie w ten sposób zdarza się, że uczeń nie zauważy niektórych dzielników zwłaszcza tych większych. Np. wypisując dzielniki liczby 60 można "zgubić" 15, a wypisując dzielniki 48 można "zgubić" 16 itp. Mój sposób polega na wypisaniu tych najmniejszych dzielników, które są łatwe do zauważenia i podzieleniu danej liczby przez te dzielniki − wtedy automatycznie wyjdą "do pary" pozostałe dzielniki. Np. wiemy, że jednym z dzielników liczby 12 jest liczba 2. więc wykonuję dzielenie 12:2=6, czyli drugim dzielnikiem "do pary" dla 2 jest 6. Przykład: wypiszmy dzielniki liczby 48: 1 2 3 4 6 48 24 16 12 8 Wypisuję najmniejsze dzielniki liczby 48, które są łatwe do zauważenia lub sprawdzenia, czyli 1, 2, 3, 4, 6, dzielę liczbę 48 przez te dzielniki i pod każdym dzielnikiem w drugim wierszu wpisuję wynik dzielenia, który jest drugim dzielnikiem "do pary", robię tak aż do momentu, kiedy dzielniki zaczną się powtarzać. Dlatego górny wiersz zakończyłem na liczbie 6, bo następnym dzielnikiem byłaby liczba 8, ale 48:8=6 i zaczęłyby się powtarzać dzielniki. Aby wypisać te dzielniki w kolejności rosnącej, to odczytuję dzielniki z górnego wiersza od lewej do prawej, a z dolnego wiersza wspak, czyli od prawej do lewej, po prostu od końca. Otrzymuję: 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 16, 24, 48. Mogę też policzyć, ile dzielników ma liczba dana liczba, jeżeli takie będzie polecenie w zadaniu, np. liczba 48 ma 10 dzielników. Mogę też wypisać te dzielniki jako elementy zbioru, jeżeli zadanie będzie dotyczyło zbiorów, np. A={1, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 16, 24, 48}. Wypiszmy dzielniki liczby 36: 1 2 3 4 6 36 18 12 9 Zdarza się, że dzieląc liczbę naturalną przez jeden z jej dzielników, otrzymujemy drugi dzielnik taki sam. Dzieje się tak, gdy dana liczba jest kwadratem liczby naturalnej, np. 36=62, stąd 36:6=6, dlatego, gdy drugi dzielnik jest taki sam, to już go nie wpisuję w drugim wierszu. Odczytuję te dzielniki jak w poprzednim przykładzie, czyli górny wiersz od lewej do prawej, a dolny od prawej do lewej, czyli od końca: 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18, 36. Postępując w ten sposób nie "zgubimy" tych większych dzielników, które są trudne nieraz do zauważenia, bo wyjdą nam one "automatycznie" podczas dzielenia danej liczby przez te najmniejsze dzielniki z pierwszego wiersza.
3 lis 02:08
Kazimierz: Dlaczego? Od kwoty 6,40 zł za bułkę z szynką trzeba odjąć 6 zł i następnie podzielić pozostałą część przez dwa.
3 lis 14:37