aniqa19: ha a na egzamin też wezme komputer
?
10 lut 10:35
Jakub: Można to też policzyć na trochę bardziej zaawansowanym kalkulatorze. Na egzaminie, jak
zabraniają kalkulatorów, to zwykle w tekście zadania podają potrzebne wartości funkcji
trygonometrycznych.
10 lut 17:39
egger: w niektórch kalkulatorach jest to funkcja sin−1 (np. casio)
18 kwi 22:11
Jakub: Zgadza się egger. Dokładnie taką funkcję sin−1 (funkcję odwrotną do sinusa) miałem na myśli.
19 kwi 16:19
Kasia: Przecież i tak w zadaniach szkolnych są zazwyczaj kąty 30
o, 45
o lub 60
o, a to jest łatwe,
można się nauczyć na pamięć. Co do egzaminów, na egzaminie gimnazjalnym nie ma funkcji
trygonometrycznych, a na maturze możesz korzystać z tablic matematycznych, więc jeśli pojawi
się zadanie z innymi kątami, nie widzę problemu.
24 paź 12:33
Jakub: Na maturze nie skorzystasz z kalkulatora, bo można używać tylko takiego z podstawowymi
działaniami. Z tego powodu kąty w zadaniach są takie, jak podałeś lub jest napisane, że np.
sin20
o ≈ 0,34 Z tablic matematycznych można korzystać, ale który inżynier to dzisiaj robi
.
To co napisałem, jest właśnie dla ludzi, którzy będą wykorzystywali trygonometrie w praktyce,
w której rzadko zdarzają się kąty 30
o, 45
o, 60
o.
24 paź 18:45
Magda: Jakub a czy masz tutaj coś ze wzorem moivre'a? wczesniej wrzuciłam hasło w Twoja wyszukiwarke i
wyskoczyły mi wzory moivre'a ale wtedy gdy ten wzór był uż ywany na forum jak ktos komus
rozwiazywał zadanie. a jesli nie masz teraz tego na stronie czy masz w planach dodac liczby
zespolone? prawde mowiac to wszystko biore z tej stonki bo jest rewelacyjna ale ostatnio mam
małe problemy z kompem
21 lis 22:13
M: czy kąt 18,66 a dokładniej z kalkulatora 18,6629 odczytuje jako 19 st. 6' i 29''
28 sty 00:09
Jakub: Kąt 18,6629 jest podany raczej w stopniach. Cyfry po przecinku oznaczają więc część jednego
stopnia. Kąt 18,6629 to trochę więcej niż 18 i pół stopnia.
30 kwi 21:46
Gustlik: Na maturze są tablice sin, cos i tg dla kątów od 0 do 90o z dokładnoscią do 1o, więc nie ma
problemu. Są równiez tablice z "typowymi" katami, czyli 30o, 45o i 60o.
Co do inżynierow − Jakubie masz rację. nikt nie będzie się bawił w wyznaczanie funkcji
kąta z tablic, tylko "wklepie" w kalkulator i po sprawie. A dzisiaj każdy inżynier ma i
kalkulator naukowy i komputer, więc tym bardziej nie bedzie liczył "na piechotę".
Maturzyści muszą liczyć "na piechotę", ale inżynierowie i studenci, a przynajmniej większość
studentów nie muszą, bo mogą korzystać z kalkulatorów naukowych.
14 sie 00:08
Arlic: A jeżeli chciał bym sam taką tablice zdefiniować ?
29 wrz 13:16
an: a czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak określić kąt jeśli mamy wartość ujemną, a konkretnie ,np
cosα= −2/3
15 paź 14:54
Jakub: Dla −23 najlepiej na kalkulatorze. Tak jak opisałem na poprzedniej stronie.
cosα = −23, gdy α ≈ 132o.
16 paź 00:14
alk: W tablicy jest błąd, tangens dla kąta 0 jest określony i równa się 0, natomiast cotangens nie
istnieje
18 paź 11:14
Jakub: Dzięki, już poprawiłem.
18 paź 23:25
m.g.: jak mogę obliczyć α, wiedząc ile wynosi sinα
15 lis 20:33
15 lut 19:48