matematykaszkolna.pl
Grzes Ban: Jakub, sam oceń: przecież to jest nieuczciwe, że ktoś kto pisał ubiegłoroczną maturę będzie miał tyle samo punktów rankingowych za taki sam wynik jak ten w maju 2014. To była istna rozszerzona matura rozszerzona... Pozdrawiam.
10 maj 00:20
Jakub: Jeszcze jej nie zrobiłem, więc trudno mi oceniać. Na pierwszy rzut oka jest dużo ciekawych, niestandardowych zadań.
10 maj 00:33
C4: W poleceniu do 6 jest błąd− ma być alfa, 2alfa i 4alfa
10 maj 00:41
gogol: Gdy w prawdopodobienstwie zamiast 20/120 wpisalem 21/120 to bedzie tylko puknt za omege?
10 maj 06:46
mis: Tak plus pewnie jakis za choc czesc dobrycj obliczen
10 maj 09:37
Gabrys: Powiedzcie mi proszę... Bo ogólnie Kolega z mojej klasy miał wynik 1/6, choć on to liczył poprzez Omegę wynoszącą 720, podobnie jak ja(czyli 10*9*8) a potem przy liczeniu przypadków przy każdym miał 3!, czyli razy 6 możliwości ułożeń. Zrobiłem też tak samo, niestety pominąłem część rozwiązań i wyszło mi 7/60, zapewne przez pośpiech. Powiedzcie mi proszę jak to z tym zadaniem jest, bo gdziekolwiek bym nie patrzył na rozwiązania to mają kombinacje.
10 maj 09:43
Dawid: Ta matura jakas ciężka strasznie nie była − przede wszystkim była niestandardowa względem poprzednich lat. Obecnie żałuję kilku głupich błędów z nieuwagi, co raz źle zastosowałem wzór na różnicę kwadratów i zadowolony nie jestem − wynik będzie mi oscylował w granicy 60−75%, jak podejrzewam(i mam nadzieję...), niemniej trochę żalu jest o to, że ostatnie lata był jeden typ matur, a teraz postanowili nam ją tak udziwnić. Jestem tylko ciekaw jak progi na SGH pójdą przez to.
10 maj 11:07
Pablo: Nie wiem jak na SGH bo nie znam przeliczników, ale myślę że na Politechnikę Poznańską pójdą minimum ok 100 punktów w dół.
10 maj 11:41
DawidP: Gabryś, bo Ty liczyłeś omegę z wariacji bez powtórzeń, czyli uwzględniałeś kolejność w losowaniu, i jeżeli liczyłeś też przypadki uwzględniając kolejność i wyszłoby ci 1/6 na końcu, to powinieneś mieć maksimum punktów.
10 maj 11:58
Dawid: na SGH wsp. z matmy, geo, anga jest 1:1, z drugiego obcego 1/3 pkt rekrutacyjnych za każdy punkt. Przy czym angielskie rozszerzony też nam nie zaoszczędzili, pierwszy raz w życiu musiałem intuicyjnie niejednokrotnie odpowiadać, choć z tej matury jestem zadowolony. No nic, czekają mnie 3 dni przy książkach z geo.
10 maj 12:09
C4: Gabrys −> nie ma znaczenia czy robisz przez permutacje czy kombinacje.
10 maj 12:14
Gabrys: Dziękuję, nie znam tej terminologii, po prostu liczyłem na logikę, jak zawsze. Czyli może za omegę punkt dostanę, i czy jest szansa choć na 1 punkt za wypisanie części rozwiazań? Pominąłem parę w których wynikiem sumy była 10...
10 maj 12:42
C4: Jeśli chodzi o liczenie zdarzenia A, dałbym choć punkt za to, że wiesz jak to zrobić. Życzę, by interpretacje klucza i egzaminatora były podobne.
10 maj 13:29
bj: To jeszcze raz zadam takie pytanko: ja Zrobiłem Omegę=720(10*9*8) i liczbę rozwiązan 20*3!=120 więc p(a) = 1/6 i zastanawiam się czy to jest dobrze, bo ludzie mi mówią, że Omegę powinienem zrobić kombinacją...
10 maj 14:37
C4: bj −> dobrze jest.
10 maj 15:18
trad: Poziom matury był niesprawiedliwy porównując z poziomem z ostatnich lat... z wcześniejszych lat pisałem na ok.80%, a tą napisałem na ok.46%.. Dobrze, że zadanie z ostrosłupem było łatwe i 6 pkt wpadło.
10 maj 15:37
gogol: rysunekWszyscy powinnismy podziekowac ♥Ckedzziee
10 maj 18:56
wapn: Właściwie zastanawiam się skąd ten lament wśród maturzystów. Zadania były łatwe. Na jedenaście zadań znałem metodę rozwiązania dziewięciu, niestety popełniłem błędy rachunkowe w niektórych i mój wynik nie będzie zadowalający. Dla osoby która zrobiła większość dostępnych arkuszy z poprzednich lat (ja robiłem od 2002 z tej stronki) matura była do rozwalenia na 80%. Matematyka to nie schematy tylko myślenie, a kto uważa inaczej ten nie wie co to matematyka.
10 maj 19:54
Wojtek: Oczywiscie ze myslenie. Jedyny detal to to ze egzamin maturalny scisniety jest ramami trzech godzin oraz zaskakujaco "duza" iloscia miejsca na arkuszu na wyrazenie swoich mysli. Nie wspominam o stresie ktory towazyszy szansie ktora zdarza sie tylko raz w roku. Zadania co prawda byly do rozwiazania... najlepiej we wlasnym wygodnym fotelu po chwili zastanowienia. Na sali gimnastycznej czy w innych klasach raczej nie uswiadczysz ani jednego ani drugiego. Podsumowujac, niejasne na pierwszy rzut oka polecenia zdecydowanie mogly odciac przyslowiowy prad niejednemu maturzyscie. Wyglada na to ze od pierwszej nowej matury w 2005 najpierw mlodziez glupieje zeby w 2010 okroic material az nagle w 2014 wszystko z 4 lat wstecz okazuje sie banalem i nalezy podniesc poprzeczke. Szkoda ze jedyna alternatywa dobrych uczelni technicznych w wiekszosci przypadkow dla mlodego czlowieka sa Holandia, Niemcy, czy Anglia.
10 maj 21:10
ekzim: Matura musi byc schematyczna, aby moc porownywac roczniki. Jak mozna porownac dwie osoby z maturami jezeli mieli inne poziomy trudnosci.
11 maj 02:29
jan: Matura generalnie ani trudna, ani łatwa. nie było łatwych zadan, a na kazdej maturze sa przynajmniej 3. nie bylo tez trudnych jak zwykle, pomylilem sie tylko w jednym zadaniu z głupoty, licze na 92−96%, calosc zrobilem w poltorej godziny, a poprzednie matury robilem kolo 86−90 wiec uwazam ze ta byla prostsza od tych z ubieglych lat, ale prostsza dla uczniow piatkowyh, dobrych, bo dla slabych to byl hardcor. a co do angielskiego, to slowotworstwo bylo niesamowicie trudne, a reszta byla łatwa
11 maj 15:44
gogol: Cwaniakujesz mhmhy geniusz oklaski
11 maj 17:15
Viola: W nagłówku jest sierpień 2013 zamiast maj 2014
11 maj 21:38
ogus: Moze jakby bylo 4/5h na rozwiazanie to bym zdazyl je wszystkie tozwiazac...
11 maj 21:41
Jakub: @Viola Dzięki, już poprawiłem.
11 maj 23:52
gogol: Nie znam tabluczki mnozenia perfect(nauczyciel mial mnie za debila i kazal zmienic deklaracje) i zdązylem wszystko. Raczej tego nie zdAlem ale walczylem 3h ostro
12 maj 09:27
Purek: matury rozszerzonej chyba nie da sie nie zdac ?ale moge sie mylic
13 maj 14:24
mirek: To roserzenie bylo latwiejsze od podstawy
18 maj 15:34
bj: liczyłem na ~30 %, jest 46 %, nienajgorzej!emotka
27 cze 14:47
wapn: Szanowny Jakubie! Bardzo dziękuje za stworzenie tej stronki. Mam 92% z podstawy i 64% z rozszerzenia. Przerobiłem wszystkie otwarte zadania z podstawy i chyba wszystkie zadania z rozszerzenia dostępne na tej stronie. Moim zdaniem największą zaletą tego portalu jest właśnie baza rozwiązanych zadań maturalnych pod zakładką "MATURA", na którą nie zwracałem uwagi przez długi czas. Nie wyobrażam sobie jak miałbym się przygotowywać do matury bez takiej bazy. To bardzo duże ułatwienie. P.S Jeśli to w czymś pomoże innym to przedstawiam mój sposób nauki (dla rozszerzenia). Na początku próbujesz rozwiązać zadanie samodzielnie, bez znajomości odpowiedzi i sposobu rozwiązania. Jeśli się uda to następne. Jeżeli nie, to czytasz rozwiązanie, zamykasz stronę i ponownie próbujesz. Jak w końcu się uda to zapisz sobie gdzieś numer tego zadania i rok matury. Po około tygodniu należy spróbować jeszcze raz rozwiązać to zadanie z którym był problem bez zaglądania w schemat rozwiązania. Jeżeli się nie uda, należy całą procedurę powtarzać do skutku. Metoda zasłyszana od pewnego nauczyciela. Niestety, zbyt późno o tym się dowiedziałem, aby uzyskać super wynik. Teraz kiedy wyciągam wnioski widzę, że za mało zadań zrobiłem. Serdecznie pozdrawia − maturzysta.
27 cze 16:43
kinga: z podstawy 96%, a z rozszerzenia 74% jest dobrze emotka
28 cze 02:00
Piotr 10: Jakub możesz wstawić maturę z czerwca z poziomu rozszerzonego 2014 http://www.sendspace.pl/file/816e026f214048f96e6b427/pr-matematyka-czerwiec-2014
29 cze 16:41
Jakub: Dzięki za link. Za niedługo wstawię arkusz wraz z rozwiązaniami. Ma ktoś pdf z maturą podstawową z czerwca 2014 r.
3 lip 15:01