Filip: czy bok A wynosi również 4√2 bo z moich obliczeń tak też wyszło.
23 maj 13:49
Jakub: Przeczytaj jeszcze raz stronę, bo trochę zmian wprowadziłem. Bok "a" ma długość 4. Tak wyszło z
obliczeń.
Bok "a" można policzyć dużo prościej niż ja to zrobiłem. W tym trójkącie prostokątnym mamy dwa
kąty ostre po 45o. Oznacza to, że jest to trójkąt równoramienny, bo tylko takie mają dwa kąty
równe. Ramiona równe w tym trójkącie to przyprostokątne trójkąta prostokątnego. Czyli a=4, bo
druga przyprostokątna ma długość 4.
Ja to zrobiłem z tangensa bo to w tym zadaniu chciałem pokazać jak korzystać z funkcji
trygonometrycznych. Prościej jest jednak tak jak napisałem wyżej.
23 maj 15:01
maćko: a ja mam pytanie , moze nie dokładnie do tego zadania , ale jestem w gimnazjum i też to teraz
przerabiamy i zastanawia mnie to , skąd mam wiedziec kiedy podstawić tangens kiedy cosinus
sinus ... chodzi mi o to , że jezeli mamy po 2 kąty 45 no okej i teraz dlaczego wyliczamy z
TANGENSA ..? prosze o szybką odpowiedź!
25 maj 18:37
Jakub: W gimnazjum masz funkcje trygonometryczne? Nieźle.
Skorzystałem z tangensa, ponieważ dzięki niemu otrzymałem równanie z jedną niewiadomą "a".
| a | |
Sprawdzałem też sinus, ale dla niego mam sin45o = |
| . Jak widzisz, jedno równanie i dwie |
| c | |
niewiadome "a" i "c". Nic z tego nie wyliczę.
Po prostu sprawdzaj po kolei sin, cos, tg, ctg i korzystaj z pierwszej funkcji
trygonometrycznej, która da ci równanie z jedną niewiadomą. Masz równanie, to je rozwiązujesz.
Tak naprawdę nie jest ważne, z której funkcji trygonometrycznej korzystasz, byle tylko
otrzymać równanie, które można rozwiązać.
25 maj 19:53
maćko: No właśnie o to mi chodziło! Bo sie zastanawiałem dlaczego właśnie akurat tangens , ale teraz
rozumiem , że dzieki niemu najłatwiej jest nam wyliczyć niewiadomą! Bardzo dziękuje za
odpowiedź , a tak na marginesie to straona jest świetna , juz którys raz z rzędu korzystam z
niej przygotowywując się do sprawdzianów!
25 maj 20:45
maćko: A zauważyłem też , że można najpierw obliczyć cos45 wyliczając z tego C i potem obliczyć a z
sinusa, czy to prawda?
25 maj 20:51
Jakub: Też dobry sposób podałeś. To zadanie można na wiele sposobów rozwiązać.
25 maj 20:56
adamstef: można łatwiej obliczyć ,,c,, z pitagarosa albo ze wzoru d=√2
7 cze 22:36
Adrian: Słuchajcie − obliczyłem bok a = 4. Później chciałem użyć Pitagorasa do obliczenia c, ale wynik
się nie zgadza z tym co jest tu podane ... Mógłby mi ktoś wyjaśnić czemu ? Proszę, to pilne
...
16 gru 21:27
elpa: siemanko,nie rozumiem tylko np dlaczego a/4 to tg ?
16 sty 21:19
elpa: a już wiem
16 sty 21:44
Jakub: Jak widzisz niebieskie > > to klikaj. Prowadzą na strony, gdzie są wyjaśnienia.
18 sty 01:52
Izus: Skąd ja mam wiedzieć jakimi funkcjami(tg,ctg,sin,cos...) mam to policzyc ? I nie chodzi mi tu
tylko o ten przykład
25 mar 20:52
Jakub: Po prostu po kolei próbujesz sin, cos, tg, ctg i liczysz z pierwszej, za pomocą której dasz
radę ułożyć równanie z jedną niewiadomą. Jak tę jedną niewiadomą policzysz, to później już
możesz drugą liczyć z Pitagorasa lub szukać wśród następnych funkcji trygonometrycznych.
25 mar 21:52
Tępy: Mam pytanie , czemu zostal uzyty Tangens a nie kotangens. Tez by sie zgadzal chyba. Bylaby
jedna niewiadoma wiec czemu tak nie mozna?
28 mar 21:48
Jakub: Można też kotangens. Obojętne co wezmę, bo jak słusznie napisałeś w obu przypadkach będę miał
jedną niewiadomą. Musiałem wybrać jedną z nich i padło na tangens. Jak ci bardziej pasuje
bierz kotangens.
29 mar 00:03
maciek: A czy nie jest prawda ze jak mam 45 stopni to boki przy tych katach beda rowne tj. bedzie to
trojkat rownoramienny.
4 kwi 22:17
Jakub: Zgadza się maciek. Trójkąt z poprzedniej strony jest równoramienny, ponieważ ma dwa kąty
takie same. W ten sposób od razu mamy, że a=4. Przeciwprostokątną c można policzyć z
Pitagorasa. Oczywiście można tak zrobić i nawet jest prościej. Jednak w poprzednim zadaniu
chciałem pokazać, jak korzystać z funkcji trygonometrycznych.
4 kwi 23:24
aroo: dlaczego tam jest napisane ze cos trzeba obliczyc? jak to jest sin. bo cosinus to jest "
przyprostokątna przyległa do kąta alfa, a ona znajduje sie naprzeciwko
22 kwi 10:08
Jakub: Tam jest cos z 45o, a nie z kąta α. Przyprostokątna przy kącie 45o jest równa 4.
23 kwi 02:27
Kasia: Czytam pytania wyżej, ale nie wiem czy osobom, użytkownikom chodzi o to co mi. Jak już wybiorę
sobie np. że tg α = a/b − tu chcę policzyć długość 'a', to później nie wiem jaki kąt mam
wybrać, ten który jest między a i b ( bo tych boków użyłam ), czy inny wg jakiejś zasady ?
29 gru 22:34
Jakub: | a | |
Jak masz wzór tgα = |
| , to bok (przyprostokątna) "a" jest naprzeciwko kąta α, natomiast |
| b | |
bok "b" to druga przyprostokątna. Jak zapamiętasz w ten sposób, to policzysz tangens dowolnego
kąta ostrego w trójkącie prostokątnym.
29 gru 23:58
mojszesz: obliczając c z Pitagorasa trzeba napisać że są dwa rozwiązania?
2 sty 18:21
Rafał: strona bardzo przydatna. Moja siostrzenica uczy się z niej, kiedy nie może zrozumieć mojego
żargonu i nie powiem, w szkole bardzo jej sie to przydaje. Panie Jakubie, widzę, że ma Pan
bardzo rozległą wiedzę. Jestem ciekaw, czy jest Pan jest po studiach matematycznych?
10 kwi 16:43
Moniqe: Witam. Chodzę do II LO, maturka zbliża się wielkimi krokami i tak sobie myślę...może można
byłoby umówić się na korepetycje?
10 kwi 16:46
Jakub: Raczej wątpliwe, że mieszkamy w tym samym mieście.
11 kwi 20:59
K.: Jakubie, cóż mogę powiedzieć. Bardzo dziękuję za to, że stworzyłeś taką stronę
Korzystam z
niej od czasów gimnazjum, teraz jestem w pierwszej licealnej i nadal uczę się z
matematyka.pisz. Mam tylko nadzieję, że do mojej matury ta strona nie zniknie z sieci...
Pozdrawiam.
14 kwi 15:41
michał: czy w tym zadaniu nie powinien być obliczany jakby ctg i sinus. bo sprawdzałem definicje i się
coś nie zgadza. proszę o odpowiedź
2 lip 17:16
Jakub: Z ctg i sin też wyliczysz "a" i "c".
12 lip 22:13
pati: to jest beznadziejne i nigdy sie tego nie naucze
19 wrz 13:44
Marta: jakubie skad jestes?
4 lis 00:55
qwerty: Nie kumam tego, dlaczego tg jest tu a do 4, a nie 4 do a
18 mar 19:38