Pytacz: Tam na końcu nie powinna być część wspólna tych wszystkich rozwiązań?
20 lut 09:39
Jakub: To są rozwiązania otrzymane w przedziałach 1., 2., 3., 4., które nie mają
części wspólnej. Jak weźmiesz część wspólną tych rozwiązań to otrzymasz zbiór pusty.
Trzeba brać sumę.
2 mar 17:18
user: W drugim punkcie przy wyznaczaniu części wspólnej jest błąd. Powinna być suma przedziałów (−∞,
−6> ∪ <−1, 0>.
24 sie 20:36
lesio: Natomiast w punkcie trzecim w ostatniej linijce przekształceń znak nie powinien być zmieniony,
oraz x2 winien się równać 3 a nie 1 stąd rozwiązanie nierówności to przedział (0;2>∪<3,∞) co
po uwzględnieniu przedziału da rozwiązanie (0;2>∪<3,412)
Zatem uwzględniając słuszną uwagę kolegi powyżej rozwiązaniami nierówności są
x∊(−∞,−2>∪<−1,0)∪(0,2>∪<3,6>
26 wrz 00:53
Jakub: Dzięki. Zupełnie namieszałem w punkcie 2. i 3. Już poprawiłem.
26 wrz 23:14
Dudu: w mianowniku na początku nie powinno być 2x3? x2*2x=2x3
7 maj 17:21
Jakub: Zamiast x2 * |x| można napisać |x3|, ponieważ x2 * |x| jest nieujemne dla wszystkich x. Nie
sądzę jednak czy to jest jakieś istotne uproszczenie rozwiązania, więc zostawiam tak jak jest.
8 gru 12:09
orka z worka: Wiem, że kilka lat już minęło od ostatniego wpisu i pewnie już nikt tu nie zagląda, ale mam
propozycję, jak delikatnie uprościć rozwiązanie. Skoro x2=|x|2, to wspólnym mianownikiem
może być 2x2. Pierwszy ułamek rozszerzę wtedy przez 2, drugi przez 2|x| (wtedy otrzymam
2|x|2 czyli 2x2), trzeci przez x i czwarty przez x2. W ten sposób pozbędę się |x| z
obliczeń, a wynik i tak wyjdzie ten sam.
1 lut 15:03