ab: Chyba jest błąd w 2 części, znak w miejscu zerowym
30 sty 13:59
Jakub: Dzięki, już poprawiłem.
31 sty 01:17
Józek: Zajmuję się matematyką samodzielnie ,dla przyjemności / od wielu lat jestem inwalidą / .
Nie rozumiem skąd powstał ten zapis :
"Wyrażenie | 3x− 1 | (x+5)2 jest w wyznaczonej dziedzinie ..".itd .Dlaczego tutaj jest akurat
takie
wyrażenie matematyczne ? Wejściowo mam |3x−9|(x−1)2 .Normalnie mechanizm ten nie wydaje
się trudny ale
pod warunkiem że mam albo same wartości bezwzględne albo same nawiasy zwykłe2 ,teraz jednak
jest wartość bezwzględna i kwadrat różnicy liczby x i 1 Jak zachodzi operacja której
wynikiem
jest ten zapis | 3x− 1 | (x+5)2 ?
Gdybym chodził do szkoły teraz to pewno bym wiedział ,ale szkołę skończyłem dawno temu
13 lis 22:54
Józek: Zajmuję się matematyką samodzielnie ,dla przyjemności / od wielu lat jestem inwalidą / .
Nie rozumiem skąd powstał ten zapis :
"Wyrażenie | 3x− 1 | (x+5)2 jest w wyznaczonej dziedzinie ..".itd .Dlaczego tutaj jest akurat
takie
wyrażenie matematyczne ? Wejściowo mam |3x−9|(x−1)2 .Normalnie mechanizm ten nie wydaje
się trudny ale
pod warunkiem że mam albo same wartości bezwzględne albo same nawiasy zwykłe2 ,teraz jednak
jest wartość bezwzględna i kwadrat różnicy liczby x i 1 Jak zachodzi operacja której
wynikiem
jest ten zapis | 3x− 1 | (x+5)2 ?
Gdybym chodził do szkoły teraz to pewno bym wiedział ,ale szkołę skończyłem dawno temu
13 lis 22:54
Tomasz: Jakub, mam pytanie, po sprowadzeniu do wspólnego mianownika po ....|2x−3|] (x−1)>0, czy mógłbyś
mi wytłumaczyć dlaczego stronami wymnożyliśmy / |3x−9|(x−1)2? Z góry dziękuję.
18 sty 22:10
Jakub: Masz nierówność
(5x−1)(x−1) − |3x−9|*|2x+3| | |
| > 0 |
|3x−9|(x−1) | |
Teraz można ją rozwiązać na dwa sposoby. Mnożysz licznik i mianownik przez siebie i otrzymujesz
nierówność
((5x−1)(x−1) − |3x−9|*|2x+3|) * (|3x−9|(x−1)) > 0
To jest dobry sposób, ponieważ jeżeli ułamek jest większy od zera, to po pomnożeniu licznika
przez mianownik też otrzymam liczbę większą od zera. Dzięki temu jak mam nierówność wymierną,
to mogę pomnożyć licznik i mianownik przez siebie i otrzymać nierówność, która wprawdzie jest
już inna (nie jest nierównością wymierną tylko wielomianową), ale ma takie samo rozwiązanie
jak początkowa. A o rozwiązanie mi chodzi.
Jak widzisz wytłumaczenie, dlaczego mogę pomnożyć licznik przez mianownik jest dosyć
skomplikowane i większość osób musi dłużej nad tym pomyśleć. Dlatego od pewnego czasu mnożę
przez kwadrat mianownika. W tym zadaniu akurat jest wartość bezwzględna więc mnożę przez tą
wartość bezwzględną i kwadrat (x−1).
Pytasz dlaczego. Ponieważ chcę usunąć ułamek z lewej strony. Najprościej pomnożyć przez
mianownik czyli |3x−9|(x−1). Tylko tu jest problem w dziedzinie D = R \ {1,3} wartość
bezwzględna jest dodatnia więc przez nią mogę pomnożyć bez problemu, ale z (x−1) już nie jest
tak prosto. Dla x < 1 mam x−1 < 0, a dla x > 1 mam x−1 > 0. Mnożąc nierówność przez liczbę
ujemną odwracam znak. Mnożąc przez liczbę dodatnią zostawiam znak bez zmian. Jakbym mnożył
przez x−1, to nie wiadomo co bym miał zrobić ze znakiem, jak x−1 jest raz ujemne raz dodatnie.
Dlatego mnożę przez (x−1)
2, które w dziedzinie D = R \ {1,3} jest zawsze dodatnie.
Pytasz czy tak mogę sobie mnożyć. A jakże, pewnie że tak. Mnożyć możesz przez cokolwiek, byleś
pamiętał, że dla wyrażeń ujemnych odwracasz znak, dla dodatnich zostawiasz znak nierówności
bez zmian, a wyrażenia takie jak (x−1), które ma różne znaki to .... to przez nie nie mnożysz,
bo nie wiadomo co zrobić ze znakiem.
Dzięki temu, że pomnożyłem przez dodatnie wyrażenie |3x−9|(x−1)
2 nie zmieniłem znaku
nierówności i pozbyłem się ułamka z lewej strony. A taki jest właśnie cel, aby upraszczać,
upraszczać, upraszczać, aż się otrzyma rozwiązanie.
Pozdrawiam
19 sty 10:56