matematykaszkolna.pl
Zack: A dlaczego nie może już tak zostać ?
22 sie 15:12
Jakub: Licząc granicę oczekujemy konkretnego wyniku np. 10, 5, 0, +, −. Jak wychodzi 00 czy to nie wiadomo, ile to się równa. To nie są liczby ani inne pojęcia matematyczne jak .
22 sie 21:46
Papausia:
 0 
istnieją jeszcze inne symbole nieoznaczone, które doprowadzamy jednak do postaci np.

0 
Pozostałe symbole nieoznaczone: 1 00 0
28 gru 20:12
Student: na stronie przydały by się jakieś przykłady wyrażeń nie oznaczonych. kilka zadań rozwiązanych regułą del H'ospitala.
4 sty 22:27
Asiek: Ktoś tu zapomniał o symbolach: 1 , 0 oraz 00
7 sty 23:04
Asiek: P.S. do "Studenta" polecam: http://mediawiki.ilab.pl/index.php/Analiza_matematyczna_1 punkt 8.
7 sty 23:05
dan: a czy np (34)∞ jest granica nieoznaczoną?
9 sty 14:20
Jakub: Dodałem wyrażenia nieoznaczone, o jakich pisaliście. @dan Twoja granica jest równa zero.
9 sty 16:15
ich: Ale jak otrzymamy granice nieoznaczona to jak zrobimy przykład innym sposobem to wynik nie powinien wyjść taki sam ? przydałyby się ze 2,3 przykłady od początku do końca
16 lis 10:59
Agusia: Moze mi ktos pomoc obliczyc:
 ex−e−x 
lim

sinx 
x→0 Z gory bardzo dziekuje emotka
21 lis 18:45
wyśmiałgo: nie dziękuj z góry...
8 gru 16:38
mam problema: a dlaczego =1? cos dzielone przez to samo nie wyjdzie jeden ? nie czaje
12 gru 19:37
mam problema: hmm
18 gru 00:05
Azul: pamiętaj, że nieskończoność nieskończoności nie równa
19 gru 11:29
Wojciech: A dlaczego nieskończoność nieskończoności nierówna? Bo tak, czy jest na to jakieś uzasadnienie? Pytam, no bo zawsze mi się wydawało, że jak wstawiamy n=1 v 2 v 3 itd.. to zawsze wszędzie n to n, każde równe tyle samo, a jak jest nieskończoność... Czyli np. kojarzy mi się liczba 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000 to dlaczego wszędzie nie wstawiamy właśnie jej? Bo to matematyka i tyle? A jeśli chodzi o granicę dla takich liczb, to to działa. Przy tylu zerach dzielonych przez tyle zer −2 np. daje właśnie to co, ma wyjść.. emotka I muszę przyznać, że bardzo mnie to zachęciło do nauki, chociaż czasu mam... Hm... XD No nie mam. Ale chodzi mi o to, że jest to fajne i ciekawe... emotka A stronka jest FENOMENALNA! emotka Chociaż przyznam, że w wersji z filmikami np. też bym chętnie się zagubił. emotka Inni taki biznes robią, może Autor też by coś..? Hmm, Autorze..? emotka Dobra.... To dlaczego Nieskończoność =/= Nieskończoność Pozdrawiam. emotka
24 sty 21:01
Wojciech: Znalazłem filmiki... Jesteś wielki A pytanie o nieskończoność i nieskończoność zostawiam, bo nie wiem ciągle... emotka
24 sty 23:15
Jakub: O nieskończoności nierównej nieskończoności napisał Azul i jest to uproszczenie. Nieskończoność rozumiana jako liczność zbioru jest ściśle zdefiniowana. Zbiór jest nieskończony, jeżeli nie istnieje liczba, od której ilość elementów jest mniejsza. W praktyce to wygląda tak. 1. Sprawdzam, czy ilość elementów w zbiorze jest mniejsza od 50. Nie 2. Sprawdzam, czy ilość elementów w zbiorze jest mniejsza od 1000. Nie i tak dla kolejnych liczb 2000, 50000 itd. Jeżeli nie jestem w stanie znaleźć tej ograniczającej zbiór z góry liczby, to przyjmuję, że zbiór ma NIESKOŃCZENIE wiele elementów. To jest całkiem konkretna definicja, w której nie ma miejsca na dwie różne nieskończoności. Azull pewnie miał coś takiego na myśli
 5n 
limn→

= 5
 n 
Ciąg 5n i n są rozbieżne do nieskończoności, więc ułamek jest wyrażeniem

nieoznaczonym

.

7n 
limn→

= 7
 n 
Ciąg 7n i n są rozbieżne do nieskończoności, więc ułamek jest wyrażeniem

nieoznaczonym

.

Jak widać w obu granicach mam to samo wyrażenie nieoznaczone

. Jednak wyniki granic są

różne. Raz 5, a raz 7. Nie oznacza to jednak, że to nieskończoności się różnią w tych wyrażaniach nieoznaczonych. To sposób w jaki dążą do nieskończoności ciągi 5n, 7n, n się różni. Ciąg 7n dąży do nieskończoności szybciej niż 5n stąd różnice. Mam nadzieję, że jasno napisałem emotka Pozdrawiam emotka
25 sty 00:52
piotrek: jaka jest granica 0 ? czy jest to symbol nieoznaczony ?
27 sty 00:37
piotrek: chodziło mi o 0 do potegi "nieskonczonosc" emotka
27 sty 00:39
Jakub: Zgadza się, 0 jest nieoznaczonością.
27 sty 01:11
Krzysztof: czy wyrażenie a jest nieoznaczone?
3 lut 22:50
Krzysztof: przepraszam, miałem na myśli a0, gdzie a jest dowolną liczbą
3 lut 22:53
zdzisku:
 1−n 
lim n→(

)n2 jak obilczyc taka granice?
 2+n 
5 lut 13:04
Jakub:
 a 5 
Wyrażenie

nie jest nieoznaczone. Przykładowo limx−>0 =

. Mianownik dąży do
 0 x2 
zera po dodatnich liczbach, więc ta granica jest równa +
6 lut 01:41
Bejton: Pomoże ktoś z granicą: sin x x przy x dążącym do 0 z prawej strony?
12 lut 02:25
Ewka:

Czy

jest równa −∞ czy jest to symbol nieoznaczony
 −1 
 −∞ 
i podobnie czy

daje ∞
 −1 
22 lut 19:27
Pumpernikiel: Wojciech: Dla Ciebie nieskończoność to miliard miliardów, dla mnie tryliard tryliardów. Twoja nieskończoność jest nierówna mojej
25 wrz 20:16
Ewcia: udowodnij (1−1/n)n = 1/e pomóżcie
12 paź 11:59
Tiamat: Dałbyś przykłady rozwiązywania takich potworów? Bo mi właściwie daja same nieoznaczone do oblicznia i za Chiny Ludowe nie mogę tego zrozumieć
27 paź 11:02
Jakub: Zobacz zadania z granicy na i14. Przykładowo to zadanie 328 jest na liczenie granicy z

wyrażenia nieoznaczonego

.

27 paź 15:08
Abrams: Brakuje tutaj kilku bardzo ważnych symboli, gdzie nibby podzialo się 00 0 1
13 lis 18:07
ola:

ile to jest

?
 0 
19 gru 17:02
marcin: ponawiam pytanie oli tylko że 0+ : )
28 gru 17:39
Jakub:

Jak przy liczeniu granicy wychodzi

, to może być to równe +, jak ciąg w mianowniku dąży
 0 
do 0 po dodatnich lub − jak po ujemnych lub granica może nie mieć wyniku, jak raz po dodatnich raz po ujemnych.
29 gru 21:44
Aneta...: A powiedzcie mi czy jest prawdą, że −1=0 Mam tak zapisane w zeszycie ale nie jestem pewna czy dobrze spisałam.
2 sty 20:34
Jakub: Tak to prawda. Również 1 = 0.
2 sty 23:13
Pak: a czy istnieje symbol oznaczony /0 ?
4 sty 11:49
Dawid: Przydały by się przykłady z wyrażeniami nieoznaczonymi
21 sty 15:17
Mateusz: Wyrażenie 0 jest WYRAŻENIEM OZNACZONYM i wynosi 0. Dowód: Niech ciąg an→0 i bn→∞. Wtedy dla prawie wszystkich n zachodzi −1/2<an<1/2. Podnosząc wszystkie strony do potęgi bn dostajemy po lewej i prawej stronie ciąg zbieżny do zera, zatem z twierdzenia o trzech ciągach mamy, że ciąg abbn jest zbieżny do 0.
23 sty 13:15
Jakub: Dzięki. Fajny dowód.
23 sty 18:38
mosiek: lim x→ (x+cos2x)/(x−cos4x) polecenie: oblicz granicę. czy można tu zastosować regułę de l'Hospitala? mam jutro egzamin a nie do końca to ogarniam... ktoś może mi pomóc?
5 lut 14:06
Problem: Czy −(− nieskonczonosc − nieskonczonosc) tez jest wyrazeniem nieoznaczonym?
17 lut 11:29
Jakub: = −, więc nie jest wyrażeniem nieoznaczonym.
17 lut 23:59
dominik:
 2n 
Jak przekształcic lim

, żeby obliczyc granice?
 (n+1)! 
29 paź 23:25
Kamila:
 2n 2n 2n  
lim

= lim

= lim

= lim

= +∞ , bo
 (n+1) n(nn+1n) (1+0) 1 

= +∞ , gdy a>0
 a 
Wydaje mi się, że tak chyba ma być, ale nw bo sama dopiero to biore i chodzę na korki emotka
21 lis 22:07
nic: nie widzę odpowiedzi na podstawowe pytanie : gdy otrzymamy wynik 0/0 to co dalej sie robi? bo wiem ze tak zostawic tego nie mozna.
24 lis 17:10
Olka: A jak jest z (−)*(−) ?
18 sty 03:16
Olka: jak wychodzi 0/0 to stosuje się regułę de l'Hospitala
18 sty 03:17
Jakub: (−) * (−) = + Tak możesz policzyć z reguły de l'Hospitala.
18 sty 22:00
ines: a jak jest 1to jest nie oznaczona czy nie istnieje
15 lut 16:53
zxc: a symbole −+ i ile będą wynosiły?
29 maj 20:48
Maria: czy jeśli w trakcie rozwiązywania otrzymam gdzieś , np 1 , to zakładam że jest nieoznaczona, czy liczę dalej − 1/0=0...?
11 lis 14:28
olusia: jeśli otrzymałam −110 to jaka bedzie granica ciągu ?
21 gru 17:35
kurwa: KURWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAUUUUUUUUUUWKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK KKKKKKKKKKKKKSSSSSSSSSSSSSAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! 111tA P/IEPR,ZONA ANALIZA
1 lut 21:03
Noob: Panowie . do liczenia granicy ciągu przy wyrazeniach nieoznaczonych stosujemy regule De L'Hospitala , co oznacza ze liczymy pochodne wyrazenia
25 cze 09:48
Daree : czemu 0* (iloczyn w sensie) jest symbolem nieoznaczonym a nie zerem?
5 gru 20:32
Jakub: Zobacz na tych przykładach.
 1 n2 
Masz granicę z iloczynu lim (

* n2) = lim

= lim n =
 n n 
 1 1 
Ciągi

i n2 mają granice lim

= 0, lim n2 =.
 n n 
Wydawałoby się więc, że 0 * = , ale zobacz inny iloczyn
 1 n 1 
lim (

* n) = lim

= lim

= 0
 n3 n3 n2 
 1 1 
Ciągi

i n mają granice lim

= 0, lim n = .
 n3 n3 
Jak widzisz, w obu przypadkach mam do czynienia z wyrażeniem 0 * , ale raz wychodzi raz 0, a
 1 
jak weźmiesz np. iloczyn lim(

* n) to wyjdzie 1. Wniosek jest taki, że jak przy
 n 
liczeniu granic trafisz na 0 * , to nie można powiedzieć ile to się równa. Trzeba liczyć (upraszczać) dalej. Dlatego to jest wyrażenie nieoznaczone, bo nie można podać ile się równa, ponieważ raz wychodzi tak a raz inaczej.
8 gru 11:58