green96: Wydaje mi się że ostatnie przejście nie jest poprawne, otrzymaliśmy nieoznaczność
12 cze 16:31
Jakub: Jest dobrze.
+∞ * 0 faktycznie jest nieoznaczonością, tylko że tam jest +∞ * (2+0) = +∞ * 2 = +∞
13 cze 17:56
mam problema: a jak sie pozbyłeś tego pierwiastka z nieskończoności?
12 gru 19:57
mam problema: no i co z tym pierwiastkiem?
14 gru 19:54
Jakub: Tam nie ma nieoznaczoności, bo mam +∞ * 2, co się równa +∞. Pierwiastek z +∞ to też jest +∞.
Dlatego jest taki wynik.
14 gru 20:39
mam problema: a obojetnie co bede miala pid pierwiastkiem to nie licze go? np. pod pierwiastkiem
∞ i 4 to bedzie 2 razy pierwiastek z nieskonczonosci, to bedzie rowne nieskonczonosc.
a czy wogole sa takie przyklady gdie wylicza sie to co jest pod pierwiastkiem?
a tak na boku, słyszałam ze podobno bedziesz rozszerzał material o studia. ja wiem ze kazda
szkoła ma inne wymagania no ale wiadomo ze kazdy ma na kolosa wypisane co ma sie nauczyc a co
nie,
wiec to juz studenci beda sami sobie szukali czego im potrzeba ze strony do nauczenia, bo
teraz to Ty licealstow tak jakby ,,prowadzisz", no bo popatrzec na tkie liczby zespolone to
nie mozesz powiedziec ze nie wiesz jakie wymagania bo wiadomo ze niezależnie od kierunku
trzeba sie nauczyc obliczac potegowanie pierwiastkowanie kat fi, arg itd itd, ( na studiach
mat, wsedzie jest pewnie podobnie, a jak juz bys chciał spr co tam słychac na uniwerku,
wystarczy ze ktoś z twoich fanow przesle wymagania na kolosy) ja sie ucieszyłam ze bedziesz
powiekszał ale az mi sie nie chcialo wierzyc, w sumie tabuny licealistow ze sie tak wyraze
jedzie z twoja strona całe lo a teraz na studiach pustka, nie ma takiej dobrej strony zeby tak
wiesz od a do zet było zawarte. a w ksiazkach jest baaardzo duzo poskracane i czesto nie
wiadomo co z czego sie wzieło. Jakub daj radoche twoim studentom
18 gru 00:04
Jakub: +
∞*4 = +
∞
W sumie obojętnie przez jaką dodatnią liczbę mnożysz nieskończoność, to i tak wychodzi
nieskończoność. Pierwiastkowanie tej nieskończoności nic nie zmieni, bo i tak wychodzi
nieskończoność.
Oczywiście jak mnożysz przez liczbę ujemną to wychodzi minus nieskończoność. Jak mnożysz
nieskończoność przez zero to masz nieoznaczoność. W takim przypadku musisz się cofnąć do
początku i spróbować policzyć inaczej, aby tej nieoznaczoności nie otrzymać.
Chciałbym dać radochę studentom
, tylko to mnóstwo roboty. Materiał ze studiów jest dużo
obszerniejszy niż z liceum. Zapisanie każdego zadania zajmuje mi trochę czasu. To nie jest
pisanie na kartce. Tutaj trzeba dużo więcej pracy, aby to wszystko porządnie wyglądało. Tak
więc będę dodawał nowy materiał. Ciężko mi jednak powiedzieć co i kiedy umieszczę.
19 gru 01:09
mam problema: Super!
trzymam kciuki ( wrzuc analize, bo mam kolosa hehe) . wierz mi Jakub,
ile osób czeka na to z utęsknieniem papapapapa
19 gru 21:08
Marysia: Tak Jakubie....twoja strona niezwykle wciąga jest jasna i obszerna,klikam tutaj już 3
godziny....i coraz bardziej mi sie podoba matematyka.....WIELKIE DZIĘKI...
9 lut 21:48
Moose: Podpinam się do prośby zamieszczenia na stronie materialów ze studiów. Obecnie studiuje na
pierwszym roku studiow technicznych .Naprawde czasem trudno zrozumiec z tej calej nawalnicy
twierdzen i definicji o co tak naprawde sie "rozchodzi" w danym temacie. Trzymam kciuki za
rozwoj tej strony
16 lis 14:31
kaarolinek: zadanie jest źle rozwiazane
30 paź 09:57
Jakub: To wskaż błąd jak takaż mądra
9 lis 14:49