matematykaszkolna.pl
Myrthan: Do czego to jest potrzebne? ; / Wydaje mi się głupie, korzysta się z tego jakoś później bardziej?
16 lip 19:33
Jakub: To jest wytłumaczenie istoty granicy funkcji. Jak liczysz granicę lim 2x x→+ to musisz widzieć ten ciąg liczb rozbieżnych do +. Wyrażenie 2x "robi" z tych liczb inny ciąg, który też jest rozbieżny do +. Z tego powodu lim 2x = + x→+ Egzaminy na studiach najczęściej nie zawierają tak prostych przykładów. Czasami jednak wykładowca jest złośliwy i daje jeden taki. Wtedy widzi jak wiele osób nauczyło się w sposób mechaniczny robić trudniejsze przykłady, tak naprawdę nie rozumiejąc, co właściwie liczą. Czy korzysta się z tego później? Liczenie granic jest podstawą rachunku różniczkowego na studiach.
16 lip 21:20
Myrthan: Wow, no to mnie zaskoczyłeś, ale zawsze w sumie tak jest w matematyce że dopiero później odkrywa się prawdziwe piękno niektórych działów/wzorów/twierdzeń. Ja tak miałem z wzorami Vieta, niby do niczego (no liczysz znak i przydaje się przy warunkach jak mamy bezwzglęna wartość i/albo parametr, tyle) ale później masa zastosowań : ). Dzięki. : D
18 lip 12:58
Bartek: Czy mógłby ktoś wytłumaczyć co znaczy że ciąg jest rozbieżny lub zbieżny ?
1 sty 14:57
asd: rozbieżny − granica jest + lub − zbieżny − granica równa się jakiejś liczbie
4 lut 14:44
tuman: czy zawsze w przypadku ułamków bedzie dążyć do (−)/(+) nieskonczonosci
13 mar 23:48
tuman: sory, mialo byc czy dąży do zera ?
13 mar 23:55
Jakub: Tak. Jak x→+, to w przypadku ułamka z liczbą w liczniku, wynikiem będzie 0.
15 mar 02:02
Pestka: granice w życiu najlepiej przydają się do liczenia kredytów bankowych i do liczenia wartości popytu i podaży w ekonomii (jakby ktoś kiedyś chciał prowadzić swoją firmę i dowiedzieć się ile może zażyczyć sobie kasy za swój produkt)
19 cze 21:29
ja: co ozncza ten symbol? "→"
14 paź 13:43
Kamila: → "dąży" chyba
21 lis 23:03
Anna: 52 52 210 210 a2 a2 a25 a25 2 √2 81
31 gru 01:51
WWw: W 2 przykładzie jest chyba błąd, czemu dla lim 2x, mamy w tabelce "−2x"?
15 mar 13:04
Jakub: Racja. Powinno być lim(−2x) i już jest. Dzięki.
18 mar 14:14
kutavifon: Nadal w drugim przykładzie jest lim 2x, w tabeli wyraźnie dąży do −, a pisze że do +. emotka
15 lip 19:11
Jakub: Dzięki, już poprawiłem.
20 lip 10:48