matematykaszkolna.pl
Beata: W większości materiałów dot. sposobu wyznaczania granic, napisane jest, że przed nawias wyciąga sie największą potęgę mianownika , a u Pana w materiale widzą, że największą potęgę i licznika i mianownika. Prosze o odpowiedź
5 lis 14:48
Jakub: Można tak jak piszesz lub tak jak ja robię. Wydaje mi się, że mój sposób jest wyraźniejszy w zapisie. Twój sposób też jest dobry. W sumie są one tak do siebie podobne, że nie ma specjalnie różnicy, którym będziesz robiła. Najważniejsze jest, aby dobrze policzyć granice czynników w końcowym wyrażeniu, jak już te potęgi wyciągniemy.
7 lis 18:26
Andrzej: Dlaczego n2→∞ ?
10 lut 14:25
Jakub: Jeżeli n dąży do nieskończoności, to sprawdźmy do czego dąży n2. dla n = 1 mam n2 = 12 = 1 dla n = 2 mam n2 = 22 = 4 dla n = 3 mam n2 = 32 = 9 1, 4, 9, ... Jak widzisz, te wyniki dążą do nieskończoności. Dlatego n2 To jest dobry sposób na liczenie prostych granic.
10 lut 17:52
astynka: świetna stronka. kiedy mam problem ze zrozumieniem jakiegoś działu z matematyki, zawsze tu zaglądam i zrozumiem! dziękuję emotka
21 kwi 10:49
onaaa: witam. cos mi zle wychodzi: dzile wszytko przez n5 i wychodzi mi
 2 5 2 
1−

+

/n2−n4+

= co daje wynik U{1}{) co dalej ?
 n2 n5 n5 
29 sie 17:48
Jakub: Mianownik źle podzieliłeś. Powinno być
n3 n 2 1 1 2 

+

=

+

n5 n5 n5 n2 n4 n5 
29 sie 22:28
Karolinka: ale jak wyciągnę i w liczniku i w mianowniku największą potęgę to w tym przykładzie wyjdzie granica 1 ?
7 mar 15:41
darunia: swietna stronkaemotka
16 lis 14:51
ed: a nie powiino sie wszystko dzielic(i licznik i mianownik) przez najwyzsza potege mianownika ja tak mam na studiach
7 gru 15:39
Jakub: Przeczytaj moją drugą od góry odpowiedź.
7 gru 16:32
anonimka: Hm.. Wszystko pięknie jak robiłam Jakubie Twoim sposobem, jednak jak podzieliłam i licznik i mianownik przez najwyższą potęge to wyszło * 10 = * 0 = 0.. Co ja tu złego narobiłam?! emotka
21 lis 03:43