matematykaszkolna.pl
Krzysztof: czyli że 4n ma wartość 0 jak i 8n ? A n, które zostały wyciągnięte przed nawias po prostu się skracają ?
8 gru 23:04
Jakub: Dokładnie tak.
9 gru 16:43
slabeusz: po co wyciagales n przed nawias −przeciez w mianowniku najwieksza wartosc to 5n i wstawic w kazdy mianownik liczby i wyjdzie wynik 0
18 mar 18:53
slabeusz: sorry dalem plamy wynik Twoj jest ok ,ale nie trzeba wyciagac n przed nawias tylko od razu wstawiac w mianownik kazdej liczby
18 mar 19:11
Jakub: Jakie liczby wstawić? Mam n→. Jak podstawisz za n nieskończoności to ci wyjdzie wyrażenie

nieoznaczone

, którego wyniku nie można określić.

18 mar 19:55
slabeusz: by nie wyciagac n przed nawias wystarczy pod 2n w mianowniku wstawic n pod 4 w mianowniku n pod 5n w mianowniku n i pod 8 w mianowniku n i wychodzi ten sam wynik a duzo prosciej sprawdz w wiekszosci przykladow podobnych nie potrzebnie wyjmujesz n przed nawias emotka sorry ze sie madrze ale uwazam ze mam racje −−−pozdrawiamemotka
18 mar 20:28
Jakub: Hmm. Chyba rozumiem emotka Dzielisz wszystko w liczniku i mianowniku przez "n" i otrzymujesz
2nn4n 

5nn+8n 
Dalej upraszczasz i robisz tak jak ja. Faktycznie jest to trochę prostszy zapis. Tylko mi to by było trudniej zapisać na tych stronach. Zamiast jednego prostego i wszędzie tego samego tekstu "W liczniku i mianowniku wyciągam przed nawias największą potęgę" musiałbym pisać, że dzielę przez jakąś potęgę n, ponieważ ... Jednak jak ci jest prościej tak robić, to oczywiście jest to poprawnie.
18 mar 21:58