matematykaszkolna.pl
Gustlik: A=(2,1) B=(4, 5) C=(−3, −9) Liczę współczynnik kierunkowy prostej AB:
 yB−yA 5−1 4 
a1=

=

=

=2
 xB−xA 4−2 2 
Liczę współczynnik kierunkowy prostej BC:
 yC−yB −9−5 −14 
a2=

=

=

=2
 xC−xC −3−4 −7 
a2=a1, więc punkty są współliniowe.
24 maj 01:06
Mata: Albo najpierw wyznaczyć wzór prostej przechodzącej przez punkty A i B, a następnie wzór prostej przechodzącej przez B i C. Jeżeli wyjdzie taka sama, to znaczy że są współliniowe. Zgadza się?
8 mar 19:34
Jakub: Zgadza się. Oba sposoby Gustlika i Mata są poprawne.
8 mar 23:05
Patryk: inne sformułowanie pytania mogło by brzmieć , czy punkt c należy do prostej ab ?
10 lip 17:51
Jakub: Racja emotka. Jednak wtedy, zadanie by nie testowało, czy rozumiesz pojęcie współliniowości.
10 lip 22:00
invisible: A skad wiem ze te wspolrzedne punktu C spelniaja rownanie? Jakby nie wyszlo −9 tylko cos innego to co wtedy?
6 lut 13:09
znudzony: rysunekpytanie za 100pkt. czy kropki są symetryczne względem osi x i y? emotka
21 mar 10:51
kkkasiula: nie moim zdaniem nie
7 kwi 19:46
Edi: podpisuje się pod pytaniem invisible, prosze o odpowiedz!:(
5 maj 17:27
Dociekliwy: Jeśli chodzi o sposób Gustlika to mam pewną wątpliwość. Mianowicie co ze współczynnikiem b? (dla równania kierunkowego funkcji liniowej) Możemy mieć dwa równania prostej o tym samym współczynniku a, ale różnych współczynnikach b i wtedy punkty nie będą współliniowe. Sprawdzenie, że a2 = a1 mówi nam tylko tyle, że obie proste są równoległe.
5 maj 18:57
Jakub: @invisible @Edi Mam punkt C = (−3, −9) i prostą y = 2x−3. Podstawiam −3 za x do równania prostej i wychodzi mi −9, czyli druga współrzędna punktu C. Oznacza to, że C należy do prostej y = 2x−3. Gdyby nie wyszło −9, to bym napisał, że punkt C nie należy do prostej, więc punkty nie są współliniowe. @Dociekliwy Dokładnie Dociekliwy. Te dwie proste są równoległe. Zauważ jednak, że oprócz tego, że są równoległe, to jeszcze mają wspólny punkt B. To sprawia, że muszą się pokrywać. Nie da się narysować dwóch prostych równoległych z jednym punktem wspólnym, które by się nie pokrywały. Tak więc sposób Gustylika jest poprawny. Ale i tak wolę swój
5 maj 20:58
Damian: A nie prościej by było narysować układ , zaznaczyć punkty i sprawdzić czy leżą na jednej prostej?
6 maj 11:19
konrad: znudzony oczywiscie ze nie są symetryczne
6 maj 14:33
Jakub: @Damian Nigdy nie będziesz miał pewności, że to co wygląda na jeden odcinek AC nie jest w rzeczywistości dwoma odcinkami AB i BC odchylonymi od siebie o baaaardzo mały kąt.
6 maj 15:53
Joan : To jaki jest właściwie wzór na współliniowość ?
10 cze 14:58
Jakub: Nie ma jednego sposobu sprawdzania współliniowości. Można moim sposobem. Można tak jak wyżej opisano w komentarzach. Wybierz sobie, który Ci najbardziej pasuje.
10 cze 21:48
yukiiyo: 2y = 4x − 8 + 2 2y = 4x − 6 /:2 y = 2x − 3 Wydaję mi sie że tu jest błąd, bo od kiedy 8+2 to 6 ? − nie rozumeim tego ..
27 sty 15:04
Jakub: Tam nie ma 8 + 2 tylko −8 + 2 co się równa −6. Zawsze bierz liczbę ze znakiem, który stoi przed nią.
27 sty 17:19
Kfred: A jak obliczyć współliniowość w pionie ? Powiedzmy mam punkty A=(1,3) B(1,4) C(1,−3).Oczywiście to nie jest funkcja. Równanie jest sprzeczne a mimo wszystko punkty są współliniowe. .
30 gru 22:23
Jakub: Nie ma co liczyć, bo tak jak sam napisałeś prostą przechodzącą przez punkty A = (1,3), B = (1,4), C = (1,−3) nie da się opisać wzorem funkcji. Należy napisać tak: Zauważam, że punkty A, B, C mają taką samą pierwszą współrzędną równą 1. Prosta przechodząca przez te punkty jest pionowa i daje się opisać równaniem x = 1. Koniec. Oczywiście równanie x = 1 nie jest równaniem funkcji, ale jest równaniem prostej.
5 sty 12:44