matematykaszkolna.pl
Paweł: Co myslisz o tej maturze?
28 cze 16:30
Jakub: Mi się podoba. Zadania na myślenie, nieschematyczne. Może oprócz 1, 2, 4. Jak już się wpadnie na pomysł dosyć łatwo zapisać rozwiązania. Nie trzeba robić dużo żmudnych rachunków, w których łatwo się pomylić, a które tak naprawdę nie sprawdzają, czy umiesz coś oryginalnego wymyślić. Zadań jest dużo, więc zrobienie wszystkich jest sporym wyzwaniem. Tak powinno być, że 100% robią tylko nieliczni.
28 cze 22:59
ADAM: A ja mam pytanie które tez zamieściłem w forum Zadania 1(watrości bezwzględne) jeżeli chodzi o mature rozszerzoną jest ono chyba najłatwiejszym na teście maturalnym, pewnie w następnym roku już go nie będzie... =( I wiem jak wszystko obliczać chodzi mi o przedziały itd. ale cały czas mylę się ze znakami −większości, mniejszości... Jak podejsć do tego tak żeby załapać na 100% i nie mylić się w głupim znaku?
29 cze 14:57
29 cze 19:56
Ziomek: Ku mojemu zaskoczeniu zdobyłem z rozszerzenia 76% emotka Z podstawy 96% emotka Sporo dała mi ta strona, żeby powtarzać materiały emotka
30 cze 19:04
mac: Kiedy pojawi się matura próbna ze stycznia? (podstawowa i rozszerzona)
9 lip 11:09
Ziomek: Nie bylo oficjalnej matury z CKE ze stycznia
9 lip 20:47
mac: Taka uwaga − pkt jest 50, a nie 49emotka w zad 5 powinno być 5 pkt a nie 4pktemotka, ale to taka drobnostka.
18 lip 21:20
Jakub: Dzięki. Już poprawiłem.
19 lip 17:48
ADAM: Zauważyłem, że na maturze rozsz. zwykle (i to dzięki BOGU=)) nie ma znienawidzonej przeze mnie Trygonometrii... mam nadzieję że za rok też jej zabraknie +)
20 lip 19:57
Jacek: Można zdawać maturę rozszerzoną i podstawową z tego samego przedmiotu na jednej maturze (tego samego roku) ? Pozdrawiam,
22 lip 10:16
Jakub: Można. Matura z matematyki na poziomie podstawowym jest obowiązkowa dla wszystkich., a rozszerzenie dla chętnych. Zadawanie matematyki na poziomie rozszerzonym jest trochę męczące, ponieważ zdajesz w tym samym dniu co podstawę.
22 lip 14:06
ADAM: tak samo jak polski i jezyki obce łącznie kilka godzin trzeba posiedzieć
22 lip 15:19
Jacek: Ok, dzięki.
23 lip 09:26
ADAM: Takie pytanko do matematyków wyjadaczy: ,,Macie/Mieliście jakiś specjalny swój sposób na przygotowanie się do matury rozszerzonej?'' Interesuje mnie z czego korzystaliście, oczywiście oprócz strony www.matematyka.pisz.pl =)
23 lip 18:05
mac: Matura przede mną, dopiero w 2012, ale z tego co czytałem to większość poleca: Matura z matematyki 2010 − ... Poziom podstawowy i rozszerzony Część I Matura z matematyki 2010 − ... Poziom podstawowy i rozszerzony Część II, dwu częściowe wydanie Andrzeja Kiełbasy, sam już zakupiłem i powiem tyle że jest extra − dużo ćwiczeń i zróżnicowane poziomy, polecam. I oczywiście będę się przygotowywał z matematyka.pisz.pl i matematyka.pl emotka.
28 lip 13:33
ADAM: ok dzieki, co do A.Kiełbasy to mi brat też mowił że spoko
28 lip 22:13
TOmek: jedynie co w kiełbasie 09/10 łatwe są zadania z wartosci bezwzględnej, wiec warto zrobić pare trudniejszych przykładów z czegos innego.
29 lip 16:00
ADAM: W nastepnym roku na pewno nie bedzie wartości bezwzglednej... bo w tym i poprzednim roku było schematyczne zadania (troche szkoda)
31 lip 14:04
mac: @ADAM: Masz rację emotka, i wychodziłoby, że wartość bezwzględna(równanie lub nierówność) będzie w 2012 lub 2013, lecz w 2011 na maturze możliwe jest zadanie z funkcją z wartością bezwzględną np.: "odbijanie wykresów" czyli : y=|f(x)| lub y=f(|x|), co też jest dość proste emotka.
1 sie 16:53
ziomek: Co do ćwiczen to polecam zbior zadan z poziomu rozszerzonego Pazdro. Zadania tam sam na troche wyzszym poziomie niz na maurze w maju, co pozniej ułatwia sprawę. Ja przystępując do matury rozsz, pierw przejzalem cały arkusz, wszystkie zadania i się lekko uśmiechnełem bo zadania nie wydawały mi się trudne emotka
16 sie 16:20
ADAM: Do: mac a czy "odbijanie wykresów" przypadkiem nie jest już ,,wyrzucone'' z programu rozsz. z LO?
4 wrz 16:07
ADAM: A jednak miałem złe przeczucia, na maturze rozsz. z 2009 było obijanie =) https://matematykaszkolna.pl/strona/2349.html
4 wrz 16:10
Mefistofeles: Zadania są proste, jesli znasz podstawy będzie okemotka
24 wrz 20:58
nieuprzejmy: 66% miałem a się przygotowałem od zera w DWA miesiące (głównie sam, rozwiązując zadanka). Chodziłem do LO z podstawą mattmą. Jak widać spokojnie można nieźle napisać, nawet jeśli się geniuszem nie jest z matmy (ja na pewno nie jestem )
22 sty 15:44
Nick123: Raczej wydaje mi sie ze moze byc zadanie z wartoscia bezwzgledna. Na ten przyklad wezmy chociazby rachunek prawdopodobienstwa czy tez stereometrie, ktore sa zawsze emotka. Takze mysle ze jakies zadanko z w.bezwz. moze sie pojawic emotka.
27 kwi 20:15
Tom: myślę,że w tym roku będzie jednokładność i logarytmy.
28 kwi 19:40
k: Ja robiłam troche kiełbasę ale nie całą tylko troszkę bo masakra dużo zadań jestem za dużym leniem sporo zadań z Matematyka 2010 podkowa rozszerzona zadania działami i testy Operon testy 5 testów tam było trochę z Aksjomatu robiłam tetsy ale nie jakoś dużo z Matematyka.pisz oczywiście lubię tę stronę trochę zadania.info ale tam mało bo za dużo zadań i to co na lekcji i korkach tam jeszcze jakieś inne ksiazki były ale każdej po trochę i tetsy z poprzednich lat ja robię to co mi w łapki wpadnie potem mi sie znudzi i tak jakoś leci do przodu oby sie na maturze powiodło błagam... emotka
6 lut 16:10
Duoh: @Jakub W tym roku matematyka podstawowa a rozszerzona są w innych dniach emotka
6 mar 06:58
Jakub: Już wiem emotka, ale 22 lipca ubiegłego roku jeszcze tego nie wiedziałem.
6 mar 22:20
kkkasiula: łatwa 2 zadania sprawiły mi problem przestrzenna i jeden dowód ten taki f(x)=1/x2 ogólnie łatwa oby jutro była taka
8 maj 23:23
gencay: rysunek
22 mar 08:42
Nikt: Pomarzyć można o takiej emotka
2 maj 22:23