matematykaszkolna.pl
filip: wydaje mi się, że końcowy wynik powinien być zapisany tak: x nalezy do < −pi/6 + k pi ; pi/6 + k pi> gdzie k nalezy do C. należy zawsze napisać najbardziej uproszczczona wersje, wiec to jest po prostu niedokończone
28 kwi 19:03
kkkasiula: wam wszystkim się wydaje ja muszę mieć pewność, a nie potem tracić przez takie głupie niejasności punkty Jakubie da się jakoś jasno wytłumaczyć kiedy się daje 2 rozwiązania kiedy 1 kiedi k pi a kiedy 2 k pi bo ja chce mieć 100% pewność co do tego
25 kwi 16:00
Jakub: Moje poprzednie rozwiązanie było poprawne, ale filip poprawnie zapisał je w krótszej postaci. Dzięki, już poprawiłem. kkkasiula zobacz na wykres. Te przedziały, w których
 3 3 
y ≥

lub y ≤ −

, rzeczywiście się powtarzają co π.
 2 2 
25 kwi 21:11
Dorota: nie rozumiem dlaczego w wyznaczaniu x, gdy mamy ujemny wynik − π6 raz tłumaczysz, że do π dodajesz π6 a raz, do −π dodajesz tak jak tutaj : https://matematykaszkolna.pl/strona/2441.html dlaczego tak jest?
29 maj 21:02
Jakub: To wynika z kształtu wykresu sin i cos. π6 to długość przedziału, który muszę dodać lub odjąć od π, aby otrzymać rozwiązanie. Po prostu patrzę na rysunek, jakie odcinki są równe i gdzie wykres jest symetryczny. Trudno to tak wytłumaczyć, bez pokazania tego ,,palcem'' emotka na rysunku.
29 maj 22:07
321: Wynika to również ze wzorów redukcyjnych. emotka
17 lip 17:55