DB: Jestem przerażony.
30 lis 01:21
MT:
Jakubie mam małe pytanko, czy można by było zrobic to zadanie w troche inny sposób:
jako "d" podstawiłem a√2 i obliczyłem tg α = h/a√2 czyli h= tgα * a√2 , następnie podstawiłem
h do wzoru na objętośc graniastosłupa i wyszło mi V= a*a * tgα*a√2 = a
3√2 * tgα
18 mar 21:57
Jakub: Obliczenia są poprawne. Jednak objętość jest wyrażona za pomocą "a" (długość krawędzi
podstawy), a w zadaniu jest podane "m" (długość przekątnej graniastosłupa).
19 mar 20:56
Kate: Lubie to
13 kwi 13:02
ja:
Najlepsza strona do nauki matematyki
23 kwi 21:05
Kuba: Nie mam pojęcia skąd przy obliczaniu przekątnej d jak jesteśmy już przy d2 = m2 − m2 sin2 α
i potem już nie mam pojęcia co się z czego wzięło. No i jeszcze zamiana sinusa na cosinus.
Byłby ktoś tak miły i krok po kroku wytłumaczył? Z góry dziękuję.
23 wrz 22:42
anon: Mam pytanie, ponieważ wyprowadzałem to podobnie do MT i nie za bardzo rozumiem czemu objętość
musi być wyrażona za pomocą "m"
3 kwi 23:29
Jakub: W treści zadania nie ma danych liczbowych tylko długość ,,m'' i kąt ,,α'', które traktujemy jak
znane wymiary graniastosłupa. Za pomocą nich trzeba wyrazić objętość.
4 kwi 23:20
ziuta: wcale nie proste to zadanie..WIELKIE DZIEKI JAKUB za Twoja strone,jest bardzo
pomocna.Pozdrawiam.
9 mar 03:49
Snaz: A jezeli wszystko sprowadzilem do samego "m" to tez jest dobrze? Nie bawilem sie w funkcje
trygonometryczne w objetosci, policzylem H z sinusa i wyszlo
H=0,2m
Wzialem teraz pitagorasa, obliczylem przekatna podstawy, wyszlo m*pierw z 0,96
Zatem a = m *pierw z 1,92 /2
Skoro mamy a i mamy H − z wiadoma m, to mozna objetosc policzyc.
Wyszlo mi:
V=0,096 m3
Nieco na okolo poszedlem i troche liczby z tylka, ale pytanie − czy tak wciaz jest dobrze?
18 mar 18:23
Snaz: Nie to zadanie, gapa jestem, wszystko jest ok. Bardzo pomocna strona, a jezeli mozna, prosze o
usuniecie komentarza wyzej
18 mar 18:30