matematykaszkolna.pl
Nigel: Witam, mam do Pana pytanie na które NIE potrafie sobie odpowiedzieć. Bardzo bym prosił żeby mnie Pan nakierował dlaczego tak jest . Idę po kolei, jak w zadanium : 1.Liczymy pochodną z całej funkcji = Arcsin X rozszerzamy ze wzoru i mnożymy przez pochodną "X" (ze wzoru [f(y)]' = f' * y' ,okej, zgadza się.
 1 
2.Później to się równa rozwinięcie tego Arcsinx *

(ze wzoru na pochodną
  2x  
pierwiastka, okej) <<<I TUTAJ MOJE PYTANIE>>> * Dlaczego w tym momencie mnożymy jeszcze raz przez pochodną ?!?! ,
 1−x 
w tym wypadku (

)' = . . .nie umiem sobie wytłumaczyć dlaczego tak, a na dniach
 1+x 
mam kolokwium z tym przykładami i nie mogę mieć wątpliwości, dziękuję, mam nadzieje ze wiadomo o co mi chodzi (3 linijka rozwiązywania )
16 sty 15:58
Jakub: Rozumiem o co ci chodzi. Korzystam ze wzoru na pochodną funkcji złożonej [f(y)]' = f' * y', który napisałem na początku poprzedniej strony. W tym wypadku f(y) = arcsin y y = 1−x1+x Licząc pochodną y, zauważam jednak, że funkcja y jest złożona. Składa się z pierwiastka (jedna
 1−x 
funkcja) i funkcji wymiernej

(druga funkcja). Ponownie muszę skorzystać ze wzoru
 1+x 
 1−x 
na pochodną funkcji złożonej. A więc liczę pochodną pierwiastka i pochodną

.
 1+x 
Funkcja może być złożona z wielu funkcji podstawowych, choć w praktyce więcej niż trzy rzadko się zdarza.
16 sty 22:08
Nigel: boże dziękuję, nie traktowalem tego pierwiastka w ten sposób wielkie dzięki teraz pójdę do przodu z tym tematem jak taran
17 sty 11:31
john2: W przedostatniej linijce mianownik mianownika pierwszego ułamka zamienił się z (1+x)2 na 1 + x. Nie powinien się zamienić na |1+x| ?
12 wrz 17:15
john2: podobnie w tym zadaniu https://matematykaszkolna.pl/strona/2239.html w przedostatniej linijce
12 wrz 17:19
john2: Wycofuję pytanie odnośnie do tego zadania. |1 + x| = 1 + x, bo dziedzina naszej funkcji to zbiór <0,1> Ale w drugim dalej widzę problem w przejściu w przedostatniej linijce.
 x2 
Część wyrażenia pod pierwiastkiem

ląduje poza nim w postaci
 (1 + x2)2 
x 

1 + x2 
 |x| 
Moim zdaniem powinno to wyglądać tak:

1 + x2 
gdyż tym razem dziedziną jest zbiór <−1,1>, więc nie znamy znaku x.
31 gru 12:02