matematykaszkolna.pl
pacman:
 1 
a nie mogłoby być ze wzoru: loga x =

?
 x ln a 
 1 1 1 
(logx ln x)' =

*

=

ln x ln x x x ln2 x 
gdzie tu jest błąd?
16 kwi 20:25
Jakub:
 1 
Wzoru (logax)' =

nie możesz użyć, ponieważ w tym wzorze "a" to jest stała
 x lna 
(konkretna liczba). Natomiast "x" to jest zmienna. Z tego właśnie powodu musiałem się pozbyć x z podstawy logarytmu i zamieniać na iloraz dwóch logarytmów naturalnych. Otrzymałem trudniejsze wyrażenie do policzenia, ale nie miałem wyboru. Musiałem tak zrobić.
17 kwi 16:26
ogon: a nie można tego rozbić na dwie funkcje i skorzystać ze wzoru f'g+fg'
1 gru 11:42
Jakub: Tylko że tam nie masz mnożenia ogon. logxlnx = logx(lnx). W wyrażeniu logxlnx pierwszy logarytm logarytmuje drugi. Na takiej samej zasadzie w sin30o nie ma mnożenia, bo co to by w ogóle miało oznaczać sin * 30o.
2 gru 01:49
Przemek: Świetny przykład!
2 sty 00:42
eve: witam! nie bardzo rozumiem tego poczatku,a mianowicie dlaczego otrzymujemy ln(lnx)/lnx,a nie log lnx / log x?dlaczego mamy tutaj logarytm naturalny,a nie "normalny"? i czym jest to 'c' ze wzoru w tym przypadku?
7 sie 21:44
MaCiEk: również nie rozumiem 1 przejścia proszę jeżeli jest możliwość rozpisać bardziej.
29 lut 15:26
Jakub: c jest dowolną liczbą, oczywiście spełniającą warunki na podstawę logarytmu. W tym wypadku wybrałem, że c = e, czyli w podstawie mam liczbę "e", więc to jest logarytm naturalny. Mogłem wybrać c = 10, tylko po co? Pochodne z logarytmów naturalnych łatwiej się liczy, ponieważ jest łatwiejszy wzór. Wybierając 10, czy jakąkolwiek inną liczbę też otrzymałbym taki sam wynik, tylko obliczenia byłyby trochę bardziej skomplikowane.
29 lut 22:06
Mati7530: logika zawsze mi podaje inne rozwiązanie ^^
11 lut 17:46
maj:
 ln(lnx) 
dlaczego logx lnx =

?
 lnx 
 ln 
czy to znaczy, że logx =

?
 lnx 
19 paź 16:02
luty: Logarytm naturalny to logarytm o podstawie e. Przy zamianie podstawy logarytmu w miejsce 'c' wchodzi liczba eulera. logex=lnx
24 lut 15:01