matematykaszkolna.pl
Gustlik: Jakubie − ta sama prośba do Ciebie, co w przypadku funkcji wykładniczej. Czy mógłbyś napisać, jak przesuwa sie wykres funkcji logarytmicznej? Ta sama zasada, co w przypadku funkcji kwadratowej − przedstawia się funkcję logarytmiczną w postaci "kanonicznej", tj. y = loga(x−p)+q i przesuwa o wektor [p, q], jak parabolę. Np. w przykładzie Ani należałoby narysować wykres funkcji f(x) = log x i przesunąć o wektor [1, −2], bo p=1, q=−2.
27 lut 00:37
Jakub: Spróbuję w najbliższym czasie to dodać. Trochę roboty jest z tym rysowaniem wykresów, ale zabiorę się za to.
27 lut 21:00
smutass: miały być wykresiki i nic
27 kwi 15:35
Tomek.Noah: Panie Gustlik jezeli zapiszemy f−cje logarytmiczna ogolnie czyli y=logax to translakja o wektor u[p,q] wyglada tak iz pierwsza wspolrzedna wektora odpowiada x a druga calego wyrazenia tak jest w kwadratowej wykladniczej i logarytmicznej zapewne czyli y=loga(x−p)+q
16 paź 10:03
lulu: Wie ktoś może jak się przesuwa wykresy ?
23 lis 20:23
Gustlik: Tomek, o tym właśnie napisałem. Pozdrawiam.
30 sty 01:15
aaa: Nie chce poganiać ale bardzo bym prosił o dodanie zadań z rozwiązaniami. Nie za bardzo rozumiem proces rysowania wykresy. Wiem tyle że trzeba wszystko ręcznie wyliczyć. dla liczb np od 0 do 6.
8 mar 21:05
Karbon: Przy opisie wykresu jest błąd, powinno byc, że dziedzina= (0,∞) natomiast zbiór rozwiązań=R.
23 mar 16:15
Jakub: Racja, przestawiło mi się miejscami. Poprawiłem. Dzięki.
24 mar 14:36
Michał: mam taki problem z rozczajeniem wiec
  x  
f(x)=log2

1−x  
D: x/1−x>0 x(1−x)>0 x1 = 0 x2 = 1 czyli x nalezy do przedziału (0:1) i wykres ma ramiona skierowane do góry. 2 przyklad. f(x)=logx+1 (4−x2) dzidziwna wiadomo jaka bedzie bo to wiem no ale 4−x2 >0
14 cze 17:18
Michał: rysunekMichał: mam taki problem z rozczajeniem wiec x f(x)=log2 1−x x f(x)=log2 1−x D: x/1−x>0 x(1−x)>0 x1 = 0 x2 = 1 czyli x nalezy do przedziału (0:1) i wykres ma ramiona skierowane do góry. 2 przyklad. f(x)=logx+1 (4−x2) dzidziwna wiadomo jaka bedzie bo to wiem no ale 4−x2 >0 (2−x)(2+x)>0 x1 =2 x2 = −2 x należy do przedziału(−2;2) a wykres ma ramiona na dol
14 cze 17:23
Michał: aaaa chyba za czailem tam gdzie jest np x2 albo samo x i to jaki znak jest przed x to z tego sie wnioskuje jak beda ramiona hehe a to olsnilo mnie jak zle mowie to prosze mnie poprawic jak dobrze to pochwalic
14 cze 17:26
Jakub: Zgadza się. Wykres f(x) = 4−x2 = −x2+4 ma ramiona na dół, ponieważ przy x2 jest minus, a konkretnie −1.
15 cze 14:26
Kasia: Nie jest prawdą, że każdy wykres funkcji logarytmicznej przechodzi przez punkt (0,1). Np. y=log(x−3) +4 nie przechodzi przez punkt (0,1).
14 paź 19:59
Jakub: http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcja_logarytmiczna Każda funkcja logarytmiczna ma równanie y=logax i każdy jej wykres przechodzi przez (0,1).
14 paź 20:09
Marcinooo: Na sprawdzianie miałem takie zadanie : Narysuj wykres funkcji y=2x oraz log2 x czy ktos potrafi rozwiazac to zadanie?
20 mar 11:01
Kuba: Jakubie dziękuje <3
29 maj 23:23
Filozof: dlaczego wykres funkcji log33x nie przecina się w punkcie (1,0) skoro każda funkcja logarytmiczna ma tam miejsce zerowe?
27 kwi 14:39
Jakub: Tylko funkcje logarytmiczne o wzorze y = loga x przecinają oś Ox w (1,0). Funkcja y = log33x, ma inną postać i przecina oś Ox w (13,0).
30 kwi 23:05
Piotr: Warto by dodać, ze wykres funkcji logarytmicznej powstaje poprzez symetrie ''y=x'' wykresu funkcji wykładniczej emotka
19 cze 22:35