Radek: W trzecim wierszu od dołu, zapomniałeś chyba pomnozyć pierwszy nawias licznika razy 1.
31 gru 14:29
Radek: Ach, jest, tylko że ja liczyłem w innej kolejności i nie zauwazyłem... Sorka
31 gru 14:30
Radek: Mma małe zapytanko: gdy mam (a +b)(c+d) to mogę przemnozyć np ac + ad + bc + bd, czy muszę ac +
bc + ad + bd, tak jak Ty?
31 gru 14:32
Jakub: Oba mnożenia są poprawne, ponieważ dodawanie jest przemienne, więc mogą być te iloczyny ab, ad,
... ustawione w dowolnej kolejności.
2 sty 22:50
młody: czemu z tg stal sie sin na cos
30 kwi 18:59
Jakub: Chciałem wynik zapisać w prostszej postaci, dlatego wszystkie tangensy zamieniłem na
sinxcosx, a następnie pomnożyłem licznik i mianownik przez cosx. Wyszło trochę prościej,
ale nie trzeba koniecznie tak upraszczać. Można zostawić rozwiązanie, jak w trzecim wierszu od
dołu.
30 kwi 20:27
jacke: Hmm, proszę o wytłumaczenie, dlaczego (x2cosx)' = [(x2)'cosx + x2(cosx)'] Chyba opuściłem
jeden z wykładów i nie bardzo jestem w stanie to pojąć. Dałbym sobie obie ręce odciąć że tam
powinno być po prostu (x2cosx)' = 2x(−sinx)
5 linijka od dołu.
10 gru 13:47
11 gru 17:37
Dawid: nie wiem czemu f to x2cosx a f' to x2cosx, dlaczego f' to nie jest 2x(−sinx)?
21 sty 21:27
voga1:
22 sty 16:04
luki: skąd się wzieło 1/cos2x a potem zostało x2/cos x
21 maj 23:03
luki: 1/cos2 x
21 maj 23:03
VooDoo: W czwartej linijce od góry, na końcu mamy wynik x
2 cosx razy 1/cos
2x, z tego w piątej linijce
wynika −x
2 sinx − x
2/cosx skąd wziął się wynik w tej linijce? Bardzo proszę o odpowiedź, bo
nie potrafię do tego dojść na jakiej podstawie powstały te zmiany. Dla czego nie może być po
prostu po pomnożeniu −x
2cosx/ cos
2x
18 lip 13:44
Jakub: | | −x2cosx | | x2 | |
Można. Otrzymujesz |
| = − |
| Taki wynik tam jest, To co napisałeś |
| | cos2x | | cosx | |
−x
2sinx wzięło się z wcześniejszych obliczeń.
27 kwi 01:15
Miśka: z jakich obliczeń wzięło się −x
2sinx? Nagle się pojawia i nie wiem skąd.. ?
23 lis 12:08
Miśka: Proszę rozłożyć obliczenia linijki trzeciej od dołu dokładnie od tego momentu"+ 2xcosx −
x2sinx − x2cosx"
23 lis 12:12
Jakub: Trochę przerobiłem rozwiązanie m.in. zmieniłem ustawienie w wyniku mnożenia nawiasów:
(2xcosx − x2sinx)(tgx + 1)
Mam nadzieję, że teraz jest bardziej zrozumiałe.
23 lis 15:42