Ewelina: to zadanie jest zle zrobione po wynik powinien być jeszcze podzielony przez 0,1+0,2+0,3+0,4
14 sty 20:38
Grzeslav: Hmm a jak dla mnie powinniśmy jeszcze podzielić przez 10 (suma wyników wartości). Wtedy
otrzymamy wynik 0,24 czyli 24% będące średnią wartości częstości... ale może nie tego szukamy?
Prosiłbym o wyjaśnienie
Przy okazji chciałem bardzo podziękować autorowi tej rewelacyjnej stronki! Nie wiem czemu, ale
czytając podręcznik nie zapamiętuję tak dużo jak patrząc w monitor
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam.
25 sty 14:21
Jakub: @Ewelina
0,1+0,2+0,3+0,4=1. Ta więc dzielenie przez 1 niewiele zmieni w wyniku. Jak masz wykres
częstości to zazwyczaj te częstości sumują się do jedynki, więc rzadko kiedy w rozwiązaniach
dzieli się przez to 1. Gdyby jednak jakimś cudem te częstości nie sumowały się do 1, to jak
najbardziej trzeba wyraźnie napisać dzielenie przez wynik tej sumy.
@Grzeslav
Masz policzyć średnią arytmetyczną z wartości 1,2,3,4, które występują z jakimiś tam
częstościami. Oczywiste jest, że ta średnia będzie między 1 a 4, a nie tak jak podajesz 0,24.
Chodzi mi o takie intuicyjne podejście do zadania. Masz jednak rację, trzeba podzielić przez
sumę, tylko nie wartości ale sumę częstości. Jednak ich suma to 1, tak jak pisałem Ewelinie.
25 sty 22:29
Grzeslav: Heh niby proste zadanko, a jednak udało mi się pokręcić. Dzięki za rozjaśnienie
26 sty 14:34
xx: ja zrobiłem to mnożąc procenty z wartością i podzieliłem przez sto
29 sie 17:02
Jakub: Jak wyszedł ten sam wynik, to zrobiłeś dobrze
29 sie 22:10
DiegoJulian: hej mam pytanko: bo nie rozumiem tego ze liczymy srednia arytmetyczna ale wzorem sredniej
wazonej
1 lut 13:19
Karolina: Dzieki za pomoc
9 kwi 12:10
Karina: post trochę przymarł ale trapi mnie pytanie @DiegoJulian bo na to samo zwróciłam uwagę...
14 lis 21:49
Jakub: @DiegoJulian @Julian Liczę ze średniej arytmetycznej, chociaż rzeczywiście tego nie widać
.
Rozpiszę to dokładniej:
Niech "n" oznacza, ile wszystkich jest wszystkich danych. Przykładowo dla danych 1, 4, 3, 2, 2,
3, 4, 4, 1, 3, 2 miałbym n=11.
Pierwszy słupek oznacza, że 1 występuje z częstotliwością 20%, czyli liczb 1 jest 20% z n =
0,2*n, a suma wszystkich jedynek to 0,2*n*1.
Drugi słupek oznacza, że 2 występuje z częstotliwością 30%, czyli liczb 2 jest 30% z n = 0,3*n,
a suma wszystkich dwójek to 0,3*n*2.
Trzeci słupek oznacza, że 3 występuje z częstotliwością 40%, czyli liczb 3 jest 40% z n =
0,4*n, a suma wszystkich trójek to 0,4*n*3.
Czwarty słupek oznacza, że 4 występuje z częstotliwością 10%, czyli liczb 4 jest 10% z n =
0,1*n, a suma wszystkich trójek to 0,1*n*4.
Dodając wszystkie sumy i dzieląc przez liczbę danych, czyli n, otrzymuję średnią arytmetyczną
| 0,2*n*1 + 0,3*n*2 + 0,4*n*2 + 0,1*n*2 | |
a = |
| = |
| n | |
= 0,2*1 + 0,3*2 + 0,4*2 + 0,1*2 = dalej jak w moim rozwiązaniu.
31 gru 21:40
Tesla: Ale znów gdybyśmy mieli obliczyć średnią częstość, to też to przypomina średnią ważoną
Mamy licznik taki sam a dzielimy przed sumę wartości: 1+2+3+4 = 10, więc tutaj średnia
arytmetyczna
jest po prostu równa ważonej, tak samo dla twojego postu wyżej, masz np 20% częstości o
wartości 1
więc jest to waga 1 etc, co nie?
2 lis 21:42
Tesla: Chyba że mam rozumieć te wartości na tym wykresie jako jedną wagę, a rozróżnia się średnią
ważoną
dopiero w typowych zadaniach z ocenami z wagami.
2 lis 21:44
Tesla: Wartości na wykresie czyli dosłownie oś poziomą tak jak jest nazwana
2 lis 21:45
Tesla: Tak samo ze średnią ocen, np mając dwie trójki i cztery piątki, mamy średnią ocen 4⅓, dzielimy
przez
ich ilość to chyba jest oczywiste, ale jeśli chcemy policzyć średnią ilość każdej z ocen to już
przypomina to trochę średnią ważoną bo mamy: (2*3+4*5)/(3+5) = 3,25, czyli taka jest średnia
ilość każdej z ocen − bierzemy pod uwagę sumę wartości każdej z tych ocen w mianowniku
2 lis 22:30
Tesla: Boże, dobra przecież średnia ważona to by była gdyby np wartości miały jeszcze wagi np wartości
1 i 2 wagę 2 a wartości 3 i 4 wagę 6 i wtedy średnia częstość jest taka:
wtedy mamy w liczniku dodatkowo każdy iloczyn 0,2*1, 0,3*2 itd pomnożony * wagę czyli *2
analogicznie z resztą
i w mianowniku: wartość*waga czyli 1*2 + 2*2 + 3*6 + 4*6...
Nie ważne.
2 lis 23:23