ar: Dlaczego wychodza dwa rozwiazania ?
10 maj 10:14
Jakub: Wychodzą dwa rozwiązania, ponieważ są dwie takie liczby, które podniesione do czwartej potęgi
dają 4 (w drugim przykładzie). Rozwiązanie równania polega na podaniu wszystkich jego
rozwiązań. Jakbym podał tylko jedno, to równanie nie byłoby poprawnie rozwiązane.
10 maj 23:57
qq: czy podanie tych odpowiedzi bez dalszego przekształcania jest złe 4√4 i −4√4?
20 cze 22:04
Jakub: Nie da się uprościć 4√4 i −4√4. Można przekształcić to do innej postaci, choć to nie ma
sensu, bo ta jest najprostsza.
21 cze 17:29
roman: wiem ze pisze troche pozno ale ... kiedys moze ktos odpisze ...
mam pytanie do 3−ciego zadanka ... dlaczego nie robiłeś tak jak w poprzednim tzn nie
korzystałeś z tego wzoru
a do jeden przez n [ sorry za zapis ] tylko pozostawiłeś w tej formie [ ułamku ] >?
gorąco proszę o odpowiedz....
4 gru 19:23
Jakub: Hmm. Do końca nie rozumiem o co ci chodzi. O którym przykładzie piszesz? Na poprzedniej stronie
są trzy przykłady.
4 gru 21:29
roman: tak tak chodzi mi o 3 przykład [ tu jest link do niego ]
https://matematykaszkolna.pl/strona/1970.html
tam jest 5x
4 − 13 = 0
i mi chodzi dlaczego nie uzywałeś tych wzorów jak w przykładzi drugim ....
ale juz chyba znam odpowiedz tylko nie jestem jej jeszcze pewien.. mianowicie nie liczyłeś juz
dalej bo nie mozna niczego podniejsc do czwartej potegi zeby dalo to wynik 13 >?
dobrze mysle ,,, nie wiem to tylko moja hipoteza ...
MAM NADZIEJE ZE JUZ PANU TROCHE ROZJASNIŁEM O KTORY PRZYKLAD MI CHODZIŁO
5 gru 10:52
roman: A W DRUGIM PRZYKŁADZIE JAK JEST (22)1/4 = 22/4 JEST DOBRZE BO TEZ NIE WIEM
bo wtedy napewno pan korzysltał ze wzoru (am)n = am*n
wiec 2 *1/4 = czyli to jest to samo co 2/1 * 1/4 >?
5 gru 10:57
roman: sorki ale nie potrafilem inaczej zapisac ulamkow ...
5 gru 10:57
Jakub: Twoja hipoteza jest prawdziwa. Liczbę 4√4 mogłem uprościć do √2 i to zrobiłem. Nie chciałem
zapisać tylko wyniku, więc napisałem w jaki sposób z 4√4 można otrzymać √2. Natomiast
liczbę 4√135 nie da się uprościć. Więc ją zostawiam tak jak jest.
W drugim przykładzie jest tak jak piszesz. Korzystam ze wzoru (am)n = am*n i mam
2*14 = 21*14 = 24 = 12
Zapisywanie ułamków masz objaśnione. Kliknij "Kliknij po więcej przykładów" niżej po lewej.
5 gru 17:04
roman: no to juz teraz jestem juz w domu ...
{ już odwiedziłem ; ) dziękuję }
5 gru 19:13
anonim: 3x4−12=0, po co tak rozpisywać, jak podałeś?
Lepiej podzielić na 3 i (x2−2)(x2+2) i od razu widać √2.
24 sty 07:36
Jakub: Dobry sposób anonim. Prostszy od mojego, ale wymaga biegłości we wzorach skróconego
mnożenia (konkretnie trzecim). Nie każdy to potrafi.
24 sty 17:00