Barbara: Kąt zaznaczony na rys. to kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do krawędzi podstawy.
a nie podstawy . To zmienia treśc zadania.
4 kwi 15:43
Jakub: W tym przypadku, kąt między przekątną ściany bocznej a podstawą jest tym samym kątem co między
przekątną ściany bocznej a krawędzią podstawy.
7 kwi 18:25
Ania: skąd wiadomo że a=3?
7 kwi 19:21
Jakub: 3 * a * H oznacza, że powierzchnia boczna składa się z trzech prostokątów o polu aH.
7 kwi 20:58
Moria: | a√3 | |
Nie kumam skąd wiesz, ze h=√3, skoro wyszło Ci, ze jest równe |
| ? |
| 3 | |
Tym bardziej a=3. Mógłbyś to łopatologicznie przedstawić humanistce zdającej za tydzień mature
24 kwi 13:39
Jakub: | a√3 | | √3 | |
Za H we wzorze na tgα wstawiłem |
| . Następnie skróciłem a i wyszło |
| . Trochę |
| 3 | | 3 | |
poprawiłem poprzednią stronę, więc zerknij tam jeszcze raz.
24 kwi 17:31
Sebcio:
Mylisz się Jakubie kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do podstawy przedstawia
| 12a√3 | |
powyższy rysunek i dla niego np cosα= |
| |
| d | |
Jakubie proszę o komentarz.
29 kwi 17:29
Jakub: Niestety mylisz się Sebcio. Ty zaznaczyłeś kąt między przekątną ściany bocznej a wysokością
podstawy.
Wyobraź sobie, że stawiasz ten graniastosłup na stolę. Kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej
do podstawy to kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do powierzchni stołu. Weź zapałkę
ustaw ją pod pewnym kątem do powierzchni stołu i zastanów się, jaki jest kąt nachylenia
zapałki do powierzchni stołu.
Kąt nachylenia dowolnego odcinka do podstawy to po prostu kąt między tym odcinkiem a jego
rzutem prostopadłym na podstawę. Wyobraź sobie, że dokładnie pionowo nad tym graniastosłupem
jest źródło światła. Kąt między przekątną ściany bocznej a cieniem jaki rzuca na podstawę to
jest właśnie kąt nachylenie.
Na kilka sposobów starałem się wytłumaczyć, jak zaznaczać kąt między dowolnym odcinkiem a
podstawą. Jakby było coś nie jasne, to pisać.
29 kwi 18:00
Sam: Jeszcze dwa tygodnie temu zobaczyłabym takie zadanie i z miejsca bym się załamała. Dziś, po
szczegółowej analizie każdego działu i każdego zadania w nim − sama rozpykałam je w na pewno
mniej niż 3 minuty.
1 maj 20:56
difficult: powinno być napisane w treści zadania: kąt między przekątną ściany bocznej a krawędzią
podstawy. Wtedy by niejasności nie było.
25 kwi 17:37
Mateusz: W treściach zadań najczęściej kiedy mowa o podstawie autor ma na myśli płaszczyznę, natomiast
jeżeli o krawędź jest to sprecyzowane w zadaniu. Podobnie jak inni zinterpretowałem to zadanie
inaczej.
7 maj 15:51
Mateusz: Wydaje mi się że jak byłoby napisane w treści "... do krawędzi podstawy" rozwiązałoby to
wszelkie wątpliwości.
7 maj 15:55