matematykaszkolna.pl
Kamila: Hm... nie wiem czy to istotne, ale w zadaniu jest takie zdanie: "którego krawędź podstawy ma długość 4cm...", więc można wnioskować z treści, że tylko jedna krawędź trójkąta w podstawie ma 4 cm, reszty nie znamy. Nie wiem, może się czepiam szczegółów, ale jak przeczytałam zadanie,nie patrząc do rozwiązania to miałam problem z jego samodzielnym rozwiązaniem− zbyt mało danych. Gdyby w treści było napisane "którego krawędźie podstawy..." to wszystko było by jasne. Może na przyszłość poprostu zapamiętam, że jeśli będzie taka treść, a będzie za mało danych w zadaniau to należy je rozwiązać tak jak to przedstawiłeś. Pozdrawiam!
30 gru 16:45
Aśka: W zadaniu jest napisane wyraźnie, że jest to graniastosłup prawidłowy trójkątny, a w nim w podstawie jest trójkąt równoboczny co sama nazwa wskazuje, że ma wszystkie boki równe stąd "krawędź podstawy ma długość 4cm..".
3 sty 09:12
xyz : Przecież tutaj nic nie jest logicznie zapisane, kompletnie nie rozumiem końcówki.
8 gru 18:39
Jakub: Konkretnie czego nie rozumiesz? W końcówce po prostu wstawiam dane do wzoru V = Pp * H na objętość graniastosłupa.
9 gru 12:09