Jacek: a nie łatwiej wprowadzić wzór na stronie o prostopadłościanie że
d=√a2+b2+c2
bo taki jest wzór na przekątna prostopadłościanu
17 lut 13:43
Jakub: Napisałeś dobry wzór na przekątną prostopadłościanu. Problem polega na tym, że nie ma go w
karcie wzorów, przynajmniej tej z poprzedniej matury. Z tego powodu wolałem to zrobić z
bardziej podstawowego twierdzenia Pitagorasa. W ten sposób o jeden wzór mniej do zapamiętania.
17 lut 20:41
Marcin: a czy jeśli tego wzoru nie ma w tablicach i jak będzie takie zadanie np. otwarte, ze mamy
jakieś dlugosci a, b i c i trezba bedzie policzyc przekatna prostopadloscianu ( w zadaniu
owartym) to mozemy skorzystac z tego wzoru jezeli sie zna?
23 kwi 17:18
Jakub: Ciężkie pytanie Marcin. Z jednej strony sprawdzający może stwierdzić, że to jest powszechnie
znany wzór i mogłeś z niego skorzystać. Z drugiej strony może stwierdzić, że nie napisałeś
skąd bierzesz ten wzór (nie wyprowadziłeś go). Ja bym jednak zrobił to z Pitagorasa, jak nie
ma w karcie wzorów. No bo wiesz, jak nie ma w karcie wzorów, to i nie ma w schemacie
oceniania.
Inny bardziej skrajny przykład. Na maturze mógłbyś napisać tylko odpowiedź do jakiegoś zadania
otwartego, argumentując to tym, że w klasie już takie zadanie robiłeś i pamiętasz rozwiązanie
i odpowiedź. Na bank byś wtedy dostał zero punktów.
23 kwi 20:15
kasia: Można też użyć wzoru na przekątną prostokąta − d=√a2+b2, zamiast liczyć Pitagorasem.
28 wrz 17:30
Miron: A jeżeli ja oznaczyłem wysokość 4cm i boki 2 i 3 to jest roznica?
Wyszło mi tyle samo ,ale nie wiem czy to przypadek.
12 lis 13:09
Jakub: Nie ma różnicy. To jest ten sam prostopadłościan, tylko inaczej "położony".
13 lis 01:36
Paulina: Tablice matematyczne są tylko do pomocy, inne wzory które znamy sami możemy wykorzystywać, na
przekątne nie ma podanych wzorów, to gdybyśmy sami innych nie znali wszystko by trzeba liczyć
z twierdzenia Pitagorasa. A na schemacie oceniania z tego co mi nauczycielka mówiła jest
wiele różnych propozycji rozwiązań. W tablicach również nie ma np. bardzo przydatnego wzoru na
pole i wysokość trójkątna równobocznego ale jeżeli go znamy możemy śmiało zastosować, napewno
za to będą punkty
14 lut 19:08
ar: pierwszy rysunek jest zly, pomyliles 3 z 4
21 lut 20:57
Jakub: Poprawiłem, dzięki.
24 lut 02:12
Aga: zgadzam sie z Jackiem , bo wzor na przekatną jest właśnie e =
√a2+b2+c2
I to jest najłatwiejszy wzór i łatwo zapamietać
4 gru 19:12
mała: mamy pytanko, a gdybym inaczej podstawiła liczby. nie tak jak w tym zadaniu też by było dobrze
czy już źle
?
8 sty 22:11
Jakub: Jak inaczej? W twierdzeniu Pitagorasa masz, że kwadrat długości przeciwprostokątnej równa się
sumie kwadratów długości przyprostokątnych w trójkącie prostokątnym. Nie ma jak inaczej
podstawić niż ja to zrobiłem.
9 sty 18:20
adi: obliczyłem to całkiem na odwrót, że moją wyskością było 4. wynik ten sam. wnioskuje ze nie
wazne jak narysuje i oznacze prostopadloscian wynik bedzie ten sam mam racje? i pytanie
odosnie tego czy tak jest w tylko w przypadku prosotopadloscianu?
20 sty 16:04
Jakub: Zgadza się. W prostopadłościanie nie ma to znaczenia. Jak będzie miało znaczenie, to w tekście
zadania wyraźnie Ci napiszą, co ma być wysokością np. ostrosłup ma wysokość 4 cm, a krawędzie
podstawy 3cm i 2cm.
21 sty 15:19
rf: d=a√2
13 kwi 17:35