mammmm: Robiłam zadanie na podstawie tego przykładu i okazało sie ze mam zle gdyz wzór podany tu na r
jest na duze R tak pani mi wytłumaczyła
6 paź 15:42
7 paź 16:28
wiśnia: a czy nie łatwiej w tym zadaniu jest zastosować taki wzór:
r= (a+b−c) / 2
nie wiem po co liczyć w tym zadaniu pole tego trójkąta
27 lip 11:47
Jakub: | a+b−c | |
Też można wiśnia. W przypadku trójkąta prostokątnego wzór r = |
| jest prawdziwy. |
| 2 | |
Chciałem jednak, pokazać ogólniejszy sposób, który "działa" też dla innych trójkątów.
29 lip 16:10
konrad509: Czyli wzór r=(a+b−c)/2 jest prawdziwy tylko dla trójkąta prostokątnego?
10 sie 22:49
Jakub: Tak kondrad509. Ten wzór jest prawdziwy tylko dla trójkąta prostokątnego.
13 sie 16:27
Janek: na wpisany jest
r=P*p
13 mar 00:14
Ariel: Czemu za wysokość przyjęte jest 3? przecież to jedna z przyprostokątnych...
16 mar 19:36
Jakub: Wysokość to jest odcinek poprowadzony z wierzchołka trójkąta do przeciwległego boku pod kątem
prostym. Tak się składa, że w trójkątach prostokątnych wysokość poprowadzona do jednej z
przyprostokątnych pokrywa się z drugą przyprostokątną.
16 mar 21:00
misia: Wlasnie analizuje zadanka, bo te co mam w ksiazce to porazka. Wedlug mnie lepiej opanowac taki
E zdania prostsze niz rzucac sie na gleboka wode odrazu . Aby na 2 jutro jakos. Dzieki za
zadanka
28 maj 21:06
xd:
Co jeśli mam podaną tylko przeciwprostokątną jak wtedy obliczyć ?
17 mar 21:32
Jakub: Z samej przeciwprostokątnej nie da się policzyć promienia okręgu wpisanego w trójkąt
prostokątny. Jest nieskończenie wiele trójkątów, które mają przeciwprostokątną równą np. 9 i
każdy z nich ma inny okrąg wpisany.
18 mar 14:05
hash:
22 mar 11:39
wiktor:
a co jesli mam sina i chce obliczyc promien kola opisanego na trojkacie rownobocznym a jego
wysokosc wynosi 4 ?
22 mar 11:43
jk:
∑
22 mar 11:45