Karol: dlaczego nie policzyłeś cosinusów tylko sinusy i tangensy
20 lut 20:45
Jakub: Tak wyszło. Jak ci wygodniej z cosinusów, to też będzie dobrze.
24 lut 01:34
zocha: mam pytanko.obliczając pole dzielimy przez 2, to mnożyć chyba powinnam przez 12?
a jeśli nie to dlaczego?
20 maj 06:13
Beti: Zocha − mnożenie przez
12 to to samo co dzielenie przez 2
12 sie 10:51
jbl: Do obliczenia pola deltoidu mozna również wykorzystać fakt, że górna połowa deltoidu tworzy
trójkąt prostokątny o przyprostokątnych równych a i b. Tak więc nie musimy obliczać x i y.
Wystarczy policzyć:
| a*b | | 4 √3 | | 16 √3 | | 1 | |
Pole = 2 * |
| = a*b = 4 * |
| = |
| = 5 |
| √3cm2 |
| 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
6 lis 12:40
Jakub: Też dobry sposób
.
6 lis 14:20
yahoo: Dla rozszerzonych − często na maturze trzeba zauważać pewne zależności zamiast liczyć z kątów,
gdyż to drugie jest łatwiejsze i wymaga mniej wiedzy, tak więc podam sposób w jaki ja
doszedłem do wyników końcowych. Staram się tak liczyć od dłuższego czasu, bo przede mną
rozszerzenie z matematyki.
b nie trzeba obliczać, bo widać po prawym, dużym trójkącie (o podstawie 2+2) , że wchodzi w
skład trójkąta równobocznego (składającego się z dwóch trójkątów mających po 30, 60 i 90
stopni), tak więc z zależności wynikających z trójkąta równobocznego − b ma tyle samo, co
podstawa, czyli 4.
a wynika z zależności boków w trójkącie 30, 60 i 90 stopniowym − za przykład biorę lewy górny
trójkąt, tak więc x = a/2, 2 = a pierwiastek z 3 / 2. Wyliczam a z ostatniego równania i
wychodzi 4 pierwiastki z 3 / 3.
Mając a i b można wyliczyć obwód oraz pole, którego wyliczeniem zajął się już jbl.
4 sty 04:46
adi: skad wiadomo ktory kat ma 120 a ktory 60? przeciez moglo by byc na odwrot jesli ktos inaczej
narysuje sobie rysunek a wtedy juz zmienia sie wyniki
19 sty 14:37
Jakub: Jak na odwrót? Rysujesz deltoid. Mniejszy kąt oznaczasz jako 60o, a większy naprzeciw jako
120o. Nie oznaczysz przecież na odwrót. Mniejszego jako 120o, a większego jako 60o.
20 sty 14:50
Masza: Mi Ob wyszedł: 8+8√3/3 , a Pole: 4√3+2√3/3
Czy może zostać taki wynik, czy koniecznie trzeba wykonać dodawanie z tymi pierwiastkami i
ułamkami? Tylko też nie bardzo wiem, jak to zrobić.
12 sie 16:30
Masza: No tak, wystarczy przy polu rozszerzyć ułamek, wyszło: 14√3/3. I tak jest błąd, coś
namieszałaam, chociaż przekątne i boki deltoidu z f. trygonometrycznych wyszły mi identycznie,
jak sprawdzałam w odpowiedzi zadania...
12 sie 16:36