matematykaszkolna.pl
Emil: A czemu liczyłeś dalej cos kąta? Nie lepiej było zastosować twierdzenie pitagorasa znając 2 boki? Wtedy wyszłyby pełne dane, a nie w pierwiastkach,
8 kwi 23:43
Jakub: Oczywiście można policzyć trzeci bok z twierdzenia Pitagorasa. Ja to policzyłem za pomocą cosinusa z rozpędu. Jeden bok z sinusa drugi z cosinusa. Jednak jak chcesz, to możesz go policzyć z Pitagorasa.
11 kwi 13:11
Mroczek: jak skorzystamy z Pitagorasa to też wyjdą pierwiastki Emilu 32 + b2 = 6 2 b= 27 = 33
24 lis 18:32
Ana: a dlaczego pole nie zsumuje sie do 12 pierwiastków z 3?
12 kwi 15:24
Jakub: Jak masz 6+63, to nie możesz tego dodać. Pomyliło ci się z 63+63 = 123.
25 cze 15:43
Lookie: przekątna w prostokącie może tworzyć kąt 30%, bo mi się wydaje że 45 jest zawsze lecz może to tylko przez poznoą godzine moj umysł nie dziala w 100%
25 kwi 23:45
Lookie: kurde już sprawdziłem i sie mylilem przepraszam za spam zamiast pierwsze sprawdzic to pisze−.− eh ludzka glupota
25 kwi 23:45
Zigi Tonfa: Nie przepraszaj tylko nie rób tak więcej
10 maj 12:42
bezendu: bok a możemy policzyć z Twierdzenia Pitagorasa 62−32=a2 a2=27 a=33 lub a=−33∉R+
25 sie 23:47
Dario: Ale czemu oznaczyłeś a nie na przeciwko kąta α ? Wprowadzone jest przez to zamieszanie...
26 kwi 23:19
Jakub: Faktycznie, trochę to się namieszało. Z przyzwyczajenie w prostokącie dolny bok oznaczam jako ,,a'', a pionowy bok jako ,,b''. Jednak lepiej unikać zapamiętywania wzoru sinusa jako
 a 
sinα =

c 
Lepiej pamiętać, że
 długość przyprostokątnej naprzeciw kąta α 
sinα =

długość przeciwprostokątnej 
Z taką definicją nie będziesz miała problemu wyznaczyć sinus w dowolnym zadaniu. Nie zawsze długość boku naprzeciw kąta α można oznaczyć jako ,,a''. Czasami ta litera jest już wykorzystana lub naprzeciw jest wysokość, więc lepiej użyć ,,h''.
5 maj 00:13