sympleks: W podpunkcie 2. dla x∊<−1/2 , 3> jako rozwiązanie podany jest przedział <−1/2 , 1/2>.
Chyba powinien być podany przedział <−1/2 , 1/2).
Jeśli się mylę to dlaczego ?
17 cze 18:05
Jakub: Racja, powinien być przedział <−12, 12). Dziękuję, już poprawiłem.
18 cze 01:23
nierozumiem: Mam chyba jakieś zaćmienie, ale kompletnie nie rozumiem: po początkowym obliczeniu, kiedy
wartości bezwzględne mają wartości nieujemne, tworzymy przedziały, dla których rozwiązujemy
nierówność; skąd wynika, kiedy dany przedział jest otwarty, a kiedy domknięty? Dlaczego w tym
zadaniu mamy przedział <− 12 , 3> a nie np. <− 12 , 3)? Bardzo proszę o pomoc
17 paź 15:27
Jakub: wyrażenie 6−2x jest dodatnie lub równe zero dla (−∞,3> i ujemne dla (3,∞). To wiem, po
rozwiązaniu nierówności 6−2x ≥ 0. Z tego powodu rozpatruję dwa warunki 1. dla x∊(−∞,3>, 2.
x∊(3,∞). Do tego dochodzi jeszcze wyrażenie 2x+1, która dodatkowo mi dzieli przedział (−∞,3>
na dwa przedziały (−∞, −12) i <−12,3>
Najlepiej sobie zaznacz na osi liczbowej te dwa rozwiązania nierówności (−∞,−12) i (−∞,3>
i wtedy zobaczysz trzy przedziały (−∞,−12), <−12,3>, (3,∞) w jakich nierówność
3|2x+1| + |6−2x| < 11 należy rozwiązywać.
17 paź 23:54
nierozumiem: Chyba w końcu zrozumiałam, choć trochę inaczej to sobie wytłumaczyłam − musimy mieć takie
przedziały, żeby dane wyrażenie z wartości bezwzględnej było w nim tylko ujemne lub nieujemne.
Więc nie można tu dać przedziału <− 12 , 3), ponieważ wtedy drugi przedział byłby <3,∞),
a więc wyrażenie |6−2x| byłoby tu jednocześnie ujemne (dla x>3) i równe 0 (dla x=3), co
uniemożliwi nam dalsze rozwiązanie zadania zgodnie z def. wartości bez. Czy to mam sens?
18 paź 15:13
Jakub: Dokładnie tak. Chodzi o podanie takich przedziałów, że w jednym z nich wyrażenie jest tylko
ujemne, a w drugim tylko dodatnie lub równe zero.
18 paź 23:57
nierozumiem: Super, dziękuję za wytłumaczenie
19 paź 22:56
chcezrozumiec : na jakiej podstawie tworzymy czy cos jest ≥ lub ≤ lub tylko > lub < od 0 np: w 2 . < −1/2 , 3>
jest 2x+1 ≥ 0 a dla 6−2x > 0 , na jakiej podstawie dobieram te znaki ?
9 lis 19:13
bezradny: Witam serdecznie. Czy mógłbym dopytać o to, dlaczego w tym przypadku w rozwiązaniu wzięliśmy
sumę przedziałów, a nie jej część wspólną? Na stronie wyjaśniającej wartość bezwzględną jest
powiedziane, że gdy widnieje znak ≤ bądź < to mamy część wspólną, a gdy ≥ bądź > to mamy sumę
przedziałów. Nie mogę do tego dojść. Bardzo prosiłbym o wyjaśnienie.
3 kwi 19:36
Jakub: Hej. Rozwiązanie nierówności rozbiłem na rozłączne przedziały 1., 2. i 3. W
każdym z tych przedziałów pozbyłem nierówności bezwględnej i znalazłem rozwiązanie. W zasadzie
część rozwiązania. Z tych trzech części tworzą jedno rozwiązanie przez ich sumowanie.
To jest jak z torbą mieszanki grochu z fasolą, którą należy rozdzielić. Dzielisz to na trzy
części. Trzy osoby zajmują się każda swoją częścią, a następnie łączycie (SUMA) rozdzielone
części ze sobą. Osobno groch. Osobno fasolę.
Ten sposób nie ma nic wspólnego ze znakami ≤ i <. Tam były dużo prostsze nierówności, które
faktycznie można było szybko rozwiązać przez sumę czy część wspólną. Tutaj jest dużo
trudniejsza nierówność (dwie wartości bezwzględne), którą należy rozwiązać w trzech etapach.
4 kwi 18:44
as250058: Dla drugiego przedziału powinno być 6−2 ≥ 0 gdyż dla liczby 3 6−2(3)=0
Pozdrawiam
5 kwi 13:01
Jakub: Dzięki. Już poprawiłem.
5 kwi 18:49
bezradny: już rozumiem − dziękuję ślicznie za wyjaśnienie. chciałem też skorygować rozwiązanie, ale as
mnie uprzedziła
8 kwi 23:52
Ania: Hej
Dlaczego raz używasz znaku > a raz ≥, czy to pomyłka? Już pytał o to "chcezrozumiec", ale nie
odpowiedziałeś.
Pozdrawiam
27 maj 23:30
dlaczego?: Przepraszam ale dalam ten komentarz w zle miejsce.
Dlaczego w pkt. 2 . jest ze 2x+1≥0 i 6−2x≥0 , a w pkt. 3. 2x+1>0 i 6−2x<0? Wydaje mi sie ze
powinno byc na odwrot tak jak w rownaniach z wart. bezw. I wtedy na koncu wychodzi ze x nalezy
(−1, 1 3/4). Jesli sie myle to prosze o wytlumaczenie emotka
26 paź 22:50
Filip: Witam. Dlaczego rozwiązaniem jest SUMA tych przedziałów, a nie iloczyn?
4 gru 23:39
helphelphelp: w ogole tego nie ogarniam
6 sty 16:34
Kuba: Mam pytanie. Gdy sprawdzimy kiedy wyrażenia pod modułem są większe lub równe zero, to potem
przystępujemy do rozpatrzenia przypadków dla różnych przedziałów. Chodzi mi właśnie o te
przedziały a dokładniej o znaki <>() − zamknięty czy otwarty. Kiedy zamknięty a kiedy otwarty?
W tym przykładzie jest tak, że pierwszy moduł jest dodatni gdy x >= −1/2, a drugi moduł jest
dodatni dla x <= 3 co powoduje że na osi liczbowej jak to zaznaczymy to te przedziały się
łączą, idą w swoją stronę i widzę, że wtedy ten przedział <−1/2, 3> jest domknięty. W innym
przykładzie gdy zaznaczone przedziały na osi liczbowej idą w jedną stronę to przedział jest
np. jednostronnie domknięty. Nie do końca rozumiem kiedy to ma być zamknięte, kiedy otwarte.
Na oko widzę, że gdy dwa przedziały idą w przeciwną stroną na siebie, to ich przedział jest
domknięty, w przeciwnym przypadku jedna ze stron jest otwarta. Ale dokładnie z czego to
wynika?
11 lut 16:16
elsiro: Całkiem dobrze wytłumaczone, nie było mnie w szkole gdy robiliśmy tego typu zadania, ta strona
bardzo mi pomogła
29 kwi 11:50
Rafio:
@chcezrozumiec To była pomyłka, spójrz na komentarz @as250058.
@Ania To zależy od przedziału. Jeśli w przedziale znajdzie się taki x, który podstawiony
np. do wyrażenia 6−2x da w wyniku 0 to musimy to zaznaczyć i np. zamiast >0 napisać ≥0
25 gru 11:53