matematykaszkolna.pl
kostka: Czy tego przypadkiem nie ma na maturze podstawowej?
21 kwi 18:27
Jakub: Nierówności wymierne są na rozszerzeniu. Sprawdź standardy maturalne. http://www.cke.edu.pl/images/stories/Inf_mat_08/mat_informator_10.pdf
22 kwi 22:46
Anastazja: ja bym chciała wiedzieć kiedy na osi zaznaczamy, że kółeczka sa zamalowane, a kiedy nie?
21 sie 13:41
Jakub: Przy znakach <, > masz kółeczka niezamalowane. Przy znakach ≤, ≥ masz zamalowane. Oczywiście należy pamiętać, że dla liczby, które nie należą do dziedziny, kółeczka będą niezamalowane.
21 sie 15:25
Anastazja: dziękuję Ci bardzoemotka
21 sie 16:41
Johnny: a kiedy wiemy, że jest np. (8,−2> , albo <−1,7> itd?
3 paź 23:29
Jakub: To pytanie Johnny to do którego zadania?
5 paź 00:10
Geralt: Świetna strona Jakubie! Jeszcze więcej zadań na maturę rozszerzoną by się przydało emotka pozdrawiam!
13 paź 13:56
Matematyk: Mam pytanie czy jeśli w liczniku i mianowniku ułamka nierówności wymiernej jest to samo miejsce zerowe to można je skrócić? Nie zginie żadne rozwiązanie? Bo jak potem zapisze to wszystko w postaci iloczynu to będzie to miejsce podwójne, funkcja nie przejdzie w tym miejscu przez oś x a punkt ten na pewno będzie miał kółeczko puste, więc podobnie jakby wcale nie było tego miejsca zerowego.
13 sty 15:17
Jakub: Można skrócić, o ile pamięta się o dziedzinie i uwzględnia się ją w rozwiązaniu.
 x(x−2) x−2 
Przykładowo funkcje f(x) =

i f(x) =

to nie są takie same funkcje,
 x(x+3) x+3 
ponieważ różnią się dziedzinami. Pierwsza ma D=R\{0,−3}, a druga D=R\{−3}. Spróbuj rozwiązać teraz takie nierówności, pamiętając o dziedzinie.
x(x−2) x−2 

< 0 i

<0
x(x+3) x+3 
Skrócenie x nie zmienia rozwiązania. W obu przypadkach wychodzi tak samo.
13 sty 16:31
Matematyk: Dziękuję za odpowiedź.
13 sty 17:40
WERONIKA: skąd mam wiedziec kiedy a> 0 lub a <o . przy rozwiązywaniu nierówności muszę to ustalic robiąc rysunek na osi
1 lut 16:28
Leon: przydałaby się jeszcze jakaś nierówność z wartością bezwzględną emotka
4 kwi 20:55
niekumam: Ogolnie to ja nic nie czaje patrze i nie kumam za nic nic tutaj a jutro mam z tego zaliczenie.. xD mozecie uznac to za spam ale chcialam sie tym z kims podzielic
6 kwi 23:51
Jakub: Przeczytaj rozwiązania.
7 kwi 02:39
matt: Jakub, czy informator maturalny matematyki 2010 r. bedzie obowiązywał w 2012 r. ? Bo my niby nierówność wymierną teraz w szkole rozwiązujemy (a mam książkę zakresu podstawowego), czy do tegoczasu mogą wprowadzić jeszcze jakieś zmiany co do matury ?
9 paź 15:51
Jakub: Tak. Obecnie obowiązuje informator od 2010r. Jak wprowadzą nowy, a mają zdaje się w przyszłym roku, to będzie on obowiązywał tylko te osoby, które idą do pierwszej klasy liceum. Podsumowując, Ciebie będzie obowiązywał na maturze ten informator, jaki miałeś w pierwszej klasie liceum.
9 paź 21:47
an: A ja powtórzę pytanie Weroniki: "skąd mam wiedziec kiedy a> 0 lub a <o . przy rozwiązywaniu nierówności muszę to ustalic robiąc rysunek na osi"
9 lut 16:05
Jakub:
 2 
Wystarczy przekształcić wzór do takiej postaci np.

+ 5 i wtedy już widać,
 x−3 
że a = 2 > 0.
9 lut 21:56
zero: mam pytanku, kiedy mam wiedzieć, że raniona do góry a innym razem na dól?
2 paź 14:50
xxx: zero to zależy od wartości przy najwyższej potędze. Jeśli x>0 to ramiona są skierowane do góry jeśli x<0 to na dół.
7 lut 21:18
olek: jakub,wielki szacun dla ciebie.jestes wybawieniem tylu licealistow (mam nadzieje z kiedys dostaniesz za to nobla )
5 kwi 15:19
ptysia: w zadaniu z treścią jest x≠1 niepowinno być x≠−1 ?
21 maj 23:02
Kamil: Czemu przy żadnych równaniach i nierównościach nigdy nie uwzględnione są równania i nierówności z wartością bezwzględną i parametrami?
4 cze 00:09
syśka: kiedy trzeba zamalowac górną czesc paraboli a kiedy górną?
13 maj 18:19
syla: jak to rozwiązać? x+5/x+4+5/x−2=1/x+4
25 paź 13:33
Alan: mógłby mi ktoś pomóc? nie wiem jedynie czy w tej nierówności (x−9/x)+x+4<0 , przy pomnozeniu przez x rozpatrywać 2 przypadki x>0 ∨ x<0, czy mozna jedynie iloraz x−9/x zastapić iloczynem (x−9)x?
27 gru 19:40
marekyujfturt: 52 +2*9(x+1)≤0 ile to jest
31 mar 10:22
kat97: czy ktoś pomoże 4x−1|x−1| ≥ |x+1|
11 kwi 19:11
kn: mnkππΔΔ∞
26 kwi 14:09
magda: Rozwiąż nierownosc X2+2x+1 kreaka ułamkowa ×2−x−2
25 lis 00:58
d: ℂ↑ρλ
22 kwi 20:00