matematykaszkolna.pl
Natalia: Mógłby mi ktoś jakos wytłumaczyc słownie kiedy jest układ sprzeczny, nieoznaczony i oznaczony? Bo za cholere nie potrafie sobie to jakoś wytłumaczyc
25 lut 09:54
tuman pitagoras: od czego zależy to czy wyznaczami x albo y bo w zadaniach jest raz tak raz tak.
16 kwi 14:30
Jakub: @Natalia Na 1193 masz wytłumaczone. @tuman pitagoras Od Twojej wygody. Jak Ci jest łatwiej wyznaczyć najpierw x to wyznaczaj x, a jak y to wyznaczaj y. Nie wpływa to na rozwiązanie układu równań.
16 kwi 14:48
Claudia Gimbus xd: Bosko wszystko zrozumiałam emotka
13 lut 18:21
ee: tu nie ma zadnego zadania z pierwiastkiem
8 kwi 22:23
Sebastian: Gdyby ktoś potrzebował przykładów rozwiązywania układów równań liniowych z większą liczbą niewiadomych to polecam http://obliczone.pl/zadania/układy-równań Znajdziecie tam wiele zadań z rozwiązaniami, np. dowiecie się jak stosować wzory Cramera, metodę Gaussa, jak rozwiązywać układy z parametrem itp.
25 lis 12:09
AaAaAaAaa: Długość jednego boku prostokąta jest 3 razy większy od długości drugiego boku. Obwód tego prostokąta równa się 24 cm. Oblicz długość boków togo prostokąta. jedna klamra {2x+2y=24 {x=3y
19 gru 18:40
Jakub: @AaAaAaAaa Ułożyłeś poprawny układ równań. Teraz pozostaje już tylko go rozwiązać.
21 gru 10:37
Julia : Nie mam pojęcia jak rozwiązać układy równań liniowych z pierwiastkiem, np.: {2x−5y=2,5 {2x−7y=3,5 (jedna klamra) Prosiłabym o jakąś wskazówkę... emotka
31 sty 14:56
Jakub: Rozwiązujesz dokładnie tak samo jak układ równań liniowych bez pierwiastków. Wybierasz sobie metodę np. w tym przypadku najlepiej przeciwnych współczynników. Tak więc mnożysz drugie
 1 
równanie przez −1, dodajesz stronami i rozwiązujesz. Tutaj wyjdzie y = −

. Następnie
 2 
wstawiasz to np. do pierwszego równania i masz
 1 
2x − 5*(−

) = 2,5
 2 
Dalej już łatwo. Oczywiście x będzie równy liczbie z pierwiastkiem a nie liczbie całkowitej.
1 lut 11:31