matematykaszkolna.pl
Jaska: Przepraszam, gdzie są odpowiedzi?
27 maj 15:59
darek: wykres i wlsnosci funkcji y=2/x
31 maj 00:59
Jakub: @Jaska Klikaj niebieskie > > @darek Zadania zamieszczaj na forum zadankowym
31 maj 01:01
beata: ale gdzie tu sa odpowiedzi?
16 lut 18:53
Jakub: Przeczytaj, co napisałem wyżej.
16 lut 23:56
mietek: od gimnazjum z kartkowek/klasowek z funkcji mialem zawsze 1 (co najwyzej1+) dzisiaj (tydzien przed maturą) robie te zadania z palcem w dupie ta stronka jest KOZACKA emotka
28 kwi 22:33
ddd: Ja tak samo Teraz widze jakie funkcje sa proste Super strona
1 maj 17:52
K.: Jakubie, mam pytanie. Pokażę je może na przykładzie funkcji: y=3x + 6 Aby narysować wykres tej funkcji podstawiamy dowolną ilość dowolnych liczb pod literkę y. Załóżmy więc, że podstawiamy 2. Wyjdzie, że (2, 12). Jednak w szkole uczyliśmy się czegoś innego, korzystaliśmy bowiem ze wzoru na funkcję: y=ax + b. Z tego wyliczało się ,,współrzędne'' mianowicie: Dla osi x: (Mz, 0) Dla osi y: (0, b) Dla tej funkcji wyglądało by to tak: Dla osi x: (−2, 0) Dla osi y: (0, 6) O co tu chodzi
27 mar 17:01
Jakub: Jeden i drugi sposób jest dobry. Jednak tabelka jest lepsza, ponieważ za jej pomocą narysujesz więcej funkcji. Twój sposób ze szkoły nadaje się tylko do funkcji liniowych y=ax+b, natomiast z tabelki narysujesz takie funkcje jak y=x2, y=1x i wiele innych. Trzeba tylko podstawić więcej liczb za x i wyliczyć więcej y. Funkcje liniowe y=ax+b możesz jednak rysować tak jak w szkole. Zaletą tej metody jest to, że od razu masz punkt przecięcia z osią Ox (miejsce zerowe) i punkt przecięcia z osią Oy.
27 mar 18:46
Czarek: Ta stronka jest super Chodzę do 1 klasy gimnazjum do klasy o profilu matematycznym zaawansowanym, ale nigdy nie rozumiałem funkcji. A tu i teraz stało się to jasne ! Dziękuję emotka
7 maj 08:37
kamcia: czy ktoś umie zrobić takie zadanie? Sporządz wykres funkcji f(x)=32*−1 oraz jej własności bardzo prosze o odp ponieważ mam to na jutro a nie potrafię zrobić tego zadania.
27 maj 12:43
Kasia: nie rozumiałam funkcji a teraz rozumie dzięki taj stronie
26 lis 14:25
magda: super stronaemotka polecam <3
17 cze 21:09
julka: A JAK SPORZĄDZIĆ TABELĘ WARTOŚCI ?
8 sty 17:49
Sebastian: Polecam prosty program do rysowania wykresów funkcji http://obliczone.pl/start/rysowanie-wykresow-funkcji
12 gru 22:24