Paweł: Mam wątpliwości co do monotoniczności wykresu tej funkcji:
−po pierwsze to przedziały monotoniczności powtarzają się co kπ, a nie, jak jest podane, co
2kπ;
−po drugie to przedziały monotoniczności w takim przypadku pisze się z obustronnie domkniętym
przedziałem.
Dostałem potwierdzenie nauczyciela, więc piszę.
Pozdrawiam.
24 cze 20:01
Jakub: Racja. Okres podstawowy funkcji sin2x jest równy π, dlatego powinno być tak jak piszesz +kπ.
Dzięki poprawiłem.
Jeśli chodzi o nawiasy, to jedne i drugie są poprawne. Jednak na maturze, aby nie budzić
wątpliwości, pytają teraz o maksymalne przedziały monotoniczności. W takim przypadku trzeba
podawać nawiasy ostre. Z tego powodu też wolę stosować takie nawiasy, nawet jak nie ma w
treści zadania pytania o maksymalne przedziały monotoniczności.
Na poprzedniej stronie jednak to mi umknęło. Tak więc dzięki za zwrócenie uwagi.
24 cze 23:19
Tiamat: Pytanie z serii głupich − czy k to dowolna liczba całkowita? Skąd się wzięło k?
13 gru 13:15
Jakub: Dokładnie, k to dowolna liczba całkowita. x=12kπ to jest wzór opisujący wszystkie miejsca
zerowe funkcji y=sin2x. Miejsc zerowych jest nieskończenie wiele, więc wykorzystałem liczby
całkowite, których też jest nieskończenie wiele.
Przykładowo:
dla k=−1 mam x=12*(−1)*π = −12π
dla k=1 mam x=12*1*π = 12π
dla k=2 mam x=12*2*π = π
itd. mógłbym wypisywać wszystkie miejsca zerowe, ale i tak bym wszystkich nie wypisał, bo jest
ich nieskończenie wiele. Nie ma jednak potrzeby, bo wszystkie się zawierają w jednym krótkim
wzorze x=12kπ.
13 gru 17:27
Milka: f(x)=sin2x+1 , jak narysować i podać zbiór wartości funkcji?
27 lis 17:49
vlodeck: Jak w takim razie będzie wyglądał wykres funkcji y=sin3x i jakie będą jego właściwości
30 gru 22:28
Damian:
Witam
Mam pytanie dotyczące tych przedziałów monotoniczności....
Czy aby na pewno one są dobrze?
Przedział się powtarza w malejącej i w rosnącej
30 lis 22:10
Jakub: Jak to się powtarza? Napisz przedział, który jest jednocześnie w malejącej i rosnącej według
Ciebie. Według mnie takiego nie ma.
3 gru 17:31