matematykaszkolna.pl
The Corre: można powiedzieć ze cos(x+pi/2) to to samo co −sinx ?
28 sty 19:11
Marek: no własnie bo korzystając ze wzorów redukcyjnych tak własnie wychodzi
7 lut 17:09
Jakub: Na podstawie wzorów redukcyjnych na stronie 430: cos(x+π2) = cos(90o+x) = −sinx
7 lut 17:20
The Corre: o no tak. wogule nie patrzyłem na te wzory. bardziej na to jak graf wygląda. ale dzięki
7 lut 21:31
Marek: panie Jakubie ale jak mamy jak korzystamy ze wzorów redukcyjnych i wychodzi nam wynik −sinx to możemy to jakoś przeniesc na wykres albo coś zrobić czy w zadaniu tego typu chodzi jedynie o wektor przesunięcia o π2
8 lut 16:21
Jakub: W takich zadaniach raczej chodzi o to, że jak jak masz y=cos(x+π2) to powinieneś narysować cosx i go w lewo przesunąć o π2. Takie zadania zwykle się daje przy temacie przekształcanie wykresów funkcji trygonometrycznych. Jednak jak to zrobisz ze wzoru redukcyjnego i od razu narysujesz −sinx, czyli sinx odbijesz symetrycznie (obrócisz "do góry nogami") względem osi Ox, to takie rozwiązanie jest też poprawne.
8 lut 17:23
SzymeQ: Mam pytanie dotyczące przedziałów monotoniczności: Przy podawaniu np dla tego wykresu y=cos(x+π2 zawsze zaczyna się od podawaniu mniejszej wartości x do większej, ale nie o tym tutaj. Podając monotoniczność, zauważyłem że zbiory zaczynasz od tych najbliższych 0, czyli dla tego przykładu: np funkcja maleje w <−π2+2kπ,π2+2kπ> co by było jak podam tak: <−2+2kπ,−2+2kπ} Też jest dobrze, ale jest tak przyjęte jak ty podajesz czy to obojętne
26 kwi 15:35
Jakub: Tak jak ty zapisałeś, też jest dobrze. Ja staram się brać najmniejsze z możliwych liczb (bliższe zera), ponieważ lepiej wyglądają. W matematyce robi się wiele rzeczy jedynie z tego powodu, żeby coś lepiej wyglądało np. wyciąganie części całkowitej z ułamkowego wyniku, usuwanie niewymierności z mianownika itd.
26 kwi 16:07
SzymeQ: Ok dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
26 kwi 16:57
##: Czy mógłby ktoś wyjaśnić dlaczego wykres przesuwamy w lewo, a nie w prawo?
14 sie 19:07
Jakub: Kliknij niebieskie "przesunięcie o π2 w lewo" na poprzedniej stronie.
19 sie 15:21