Lukasz: Nie rozumiem. W trzecim zestawie wykresów znak < mówi o tym ze powinna byc zaznaczona prosta
nad parabola i wtedy wyszloby ze rozwiazaniem jest zbior pustych. Natomiast przy znaku >,
zbiór liczb rzeczywistych, a jest chyba wszystko na odwrót w tym przykladzie.
19 sie 21:58
Jakub: Znak < oznacza, że rozwiązania są pod prostą.
Znak > oznacza, że rozwiązania są nad prostą.
Może napisz konkretnie, który przykład sprawił ci najwięcej trudności, bo o całym zastawie
ciężko pisać.
19 sie 23:51
Lukasz: Juz wszystko jasne, po prostu myslalem ze znak < oznacza ze rozwiazanie nalezy do prostej, a
znak > ze rozwiazanie nalezy do paraboli, przepraszam.
20 sie 11:48
anon: Co jeżeli prosta miałaby równanie: y=2.
Czy przy nierówności ze znakiem < oznacza iż wynikiem będzie wszystko po lewej stronie?
Oczywiście przy takim założeniu: funkcja kwadratowa < funkcja liniowa.
23 lut 20:45
gośka: A to zadanie nie może być rozwiązane poprzez przeniesienie sobie prawej strony na lewą i wtedy
dało by to nam x
2−x−2<0 i wtedy po obliczeniu delty i miejsc zerowych narysować
parabolę,zaznaczyć miejsca zerowe i odp. wyszła mi taka sama jak u Pana Jakuba czyli x∊
(−1,2)
? Tym bardziej,że w poleceniu nie ma ma nic o graficznym rozwiązaniu tego zadania.
Jest tylko "Rozwiąż nierówności". Proszę o jak najszybszą odpowiedź.
18 lut 16:14
gośka: A no i chciałam dodać,że w tych pozostałych przykładach również mi wyszły te same odpowiedzi
bez rysowania tych całych wykresów i patrzenia czy się przecina czy nie... Tylko linia
argumentów,zaznaczone m.zerowe i odpowiedź od razu widać jak się spojrzy na znaczek
18 lut 16:24
Przemas: Da się to zrobić licząc delte, ale akurat w tym miejscu przedstawiono rozwiązanie graficzne,
ponieważ tego dotyczy dział. Tak sądzę, przynajmniej. pozdrawiam.
22 maj 11:34
ilona: drugi i trzeci link do rysowania wykresów są źle dodane, wszystkie 3 odsyłają do strony 1451,
i w dodatku grafy do x
2 +2x +3 >−2x−1 są złe, powinny raczej wyglądać jak te stąd:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1452.html ale co dziwne odpowiedzi się zgadzają, pewnie
jakiś problem z odsyłaczem do obrazków, i jak tak teraz patrze to te 3cie grafy też nie są ok.
Cosik się tu sfiksowało na tej stronce, albo moja przeglądarka daje mi znać, że ta 5 godzina
przy matmie w sobotę to za dużo.
Poza tym to jest bardzo dobra i porządna stronka, dziękuję
5 wrz 15:13
Jakub: Zgadza się. Drugi i trzeci link źle działał. Teraz jest już dobrze. Dziękuję.
9 paź 13:51