lena: 0 nie należy do zbioru liczb naturalnych
19 maj 16:31
Jakub: Dokładnie. Nie ma ogólnie przyjmowanej definicji liczb naturalnych. To czy 0 jest liczbą
naturalną zależy od nas a raczej od naszych nauczycieli
Możesz przyjmować, że 0 jest liczbą
naturalną lub nie. Mi bliska jest definicja liczb naturalnych jako ilości przedmiotów np.
butelek. A butelek może przecież w ogóle nie być, czyli jest ich 0. Tak więc 0 jest liczbą
naturalną dla mnie.
19 maj 16:32
domix66: rozwiązywanie układów równań
17 cze 19:28
MuKuL: Wydaje mi się, że zapis liczb całkowitych i wymiernych trochę odchodzi od ogólnie przyjętych
standardów. Liczby całkowite to Z, a liczby wymierne to Q. Jako, że matematyka powinna być
"językiem" ogólnoświatowym, dlatego zapis angielski jest powszechnie uznawany. Oczywiście
czepiam się, ale jeśli już się uczymy to nie na skróty.
A co do zera... Powinno być wyraźnie zaznaczone/napisane, że to kwestia umowna.
12 wrz 17:30
Jakub: Masz rację tyle, że te strony przeznaczone są dla licealistów i gimnazjalistów. Staram się
stosować takie zapisy, jakie używa się w szkole.
Jeśli chodzi o 0, to właśnie po to są komentarze. Na głównych stronach staram się podawać
materiał, ograniczony do niezbędnego minimum, aby go łatwiej było się nauczyć.
16 wrz 18:13
Serek: wogle niepojmuje tej matmy
10 sty 19:37
Aniesia: Była mowa o tym, że 0 nie należy do N
Ale mam inne pytanie, czy 0 zalicza się do liczb parzystych?
4 lut 21:19
Jakub: | 0 | |
Liczba 0 jest parzysta, ponieważ dzieli się na 2. |
| = 0 |
| 2 | |
4 lut 23:06
p. kalinowski: proponuję zamieścić jeszcze zbiór liczb zespolonych.
11 mar 00:35
Jakub: To by wykraczało poza poziom liceum.
11 mar 16:32
pannanikt: a czy zero jest liczbą dodatnią czy ujemną?
10 kwi 13:28
Jakub: Zero nie jest ani liczbą dodatnią, ani ujemną. To taki słup graniczny. Nie ma sensu
zastanawianie się do jakiego państwa należy.
11 kwi 14:28
Paweł: w wielu książkach wyróżniane są zbiory N i N+,
więc gdyby 0 nie należało do N to wyróżnianie N+ nie miałoby sensu,
dlatego wg mnie 0 należy do N
17 kwi 11:43
Jakub: Z tym zerem to zawsze jest problem. W zależności od książki raz jest zaliczane do zbioru liczb
naturalnych raz nie. Generalnie w starszych podręcznikach zera nie ma w liczbach naturalnych.
W obecnych zero to liczba naturalna. Te strony są pisane według aktualnych standardów
maturalnych, więc zero dałem do liczb naturalnych.
Zobacz też
http://www.math.edu.pl/liczby-naturalne
17 kwi 16:54
Beata: Już niedługo matura. Zostało mi niewiele bo 2 tygodnie. Ja z matmy dobra nie jestem, ale mam
nadzieje, że dzieki tej stronce uda mi sie ją zdać. Przerabiam każdy dział po kolei z podstawy
programowej i musze przyznac że całkiem nieźle mi idzie, robie postepy, a wszystko za sprawą
autora tej strony
Dzięki wielkie
Nie spotkałam jeszcze tak dobrej stronki jak ta, jest po prostu świetna, można uczyć sie z niej
od podstaw i dzięki temu wszystko jest zrozumiałe
Pozdrawiam autora tej strony i wszystkich tegorocznych maturzystów
21 kwi 16:19
jagoda: wg mnie przy definicji liczby wymiernej q takze powinno byc rozne od 1
4 maj 18:47
Jakub: Dlaczego tak uważasz?
4 maj 20:16
janinka: dzieki tej stronce zdalam mature
! jakubie jestes wspanialy
5 maj 15:46
adam:
8 maj 19:43
20 wrz 15:55
Chris: czemu 3 5 7 to liczby pierwsze tego nie kumam Jakubie ?
28 wrz 18:50
Jakub: Przeczytaj definicję liczb pierwszych na poprzedniej stronie.
29 wrz 15:26
aniaa: ale 4 tez dzieli sie przez 1 i sama siebie... nie rozumiem
21 paź 17:07
Magda: Hey! mam male pytanko, Jakub czy bedziesz powiekszał te stronke o materiały ze studiów? bardzo
lubie twoja stronke, tutaj jest praktycznie wszystko czego potrzeba, jest kompletna i
świetna. dzieki niej zrobilam powtórke do maturki a teraz studiuje.....matematyke hehe i
szkoda ze teraz nie moge tutaj wchodzic, ( jak sam stwiedziłeś tutaj jest materiał z gim i
lic) no wiec Jakub czy moglbys mi polecic jakas stone na studia bo ja juz wszystko
przeszukałam w internecie chyba i normalnie jak widze te zwykłe blogi uczniow to nie wiem czy
z tego sie uczyc czy co.a wiem ze Ty masz tutaj wszysstko perfekt i sie znasz . .
21 paź 22:03
Jakub: Dzięki Magda za dobre słowa. Niestety o materiał ze studiów teraz nie będę rozbudowywał tej
strony. Po prostu jest tego za dużo. Na różnych uczelniach uczy się różnych rzeczy. W liceum
wiadomo, czego trzeba się nauczyć, bo są standardy maturalne. Oczywiście pewne rzeczy będę
dodawał, ale pełnego opracowania to chyba nie napiszę.
Jeśli chodzi o materiały w necie, to jest tego mało. W dodatku dużo z nich to są skany książek.
W sumie trudno mi coś polecić. Może inni komentujący spróbują ...
21 paź 23:21
Jakub: @aniaa Liczba 4 dzieli się przez 1,2,4, czyli ma o jeden za dużo dzielnik, aby być liczbą
pierwszą.
21 paź 23:46
aniaa: no juz wlasnie sama doszlam do tego
ale dzieki
29 paź 15:24
ibywaitak: ta strona jest na prawdę świetna!
pozdrawiam autora
dzięki temu wiem co jest do podstawy na maturze potrzebne i nie ma problemu : )
3 lis 08:32
c to zespolone: a skad wiadomo ze Cto są liczby całkowite a z to zespolone>
jak tutaj będzie ktoś sie uczył kto juz troche wiecej umie niz materiał z liceum to sie moze
pomieszac
bo studenci maja teraz wbite do głowy ze c to liczby zespolone a z to calkowite
nie lepiej pisać obok jeszcze o jakie chodzi skróty przy tych założeniach, bo jak ktos sie
wyłoży przy samych założeniach to dalsza zadanie wiadomo gdzie mozna wyrzucić, dziwne to jest
z tymi skrotami
3 sty 18:13
Jakub: Tak to już jest, że w jednych podręcznikach stosuje się jeden skrót, a w drugim inny. Różnice
nie są duże i zazwyczaj od razu wiadomo, o co chodzi autorowi.
Trudno w praktycy wymagać, aby matematycy na całym świecie używali dokładnie takich samych
oznaczań. Pewien standard jest, ale lokalnie to się różni w szczegółach.
11 sty 02:07
euler: a jeszcze jedno
@jakub
skoro liczby zespolone są ponad liceum, to są nastudiach. a wtedy możesz liczby zespolone
zaznaczyć na czarno jako materiał ze studiów
Pozdrawiam
<∑Ojler≥9>
| ⎧ | xy = 5 | |
a, i czy | ⎩ | x−y=4 | to ten nieskończony kwadrat oznacza układ równań
|
2 lut 16:29
okulista#sigma: @c to zespolone
C oznacza całkowite, wksiążkach, bo symbolu ℤ używa się później. a zespolone C ma dodatkową
kreskę ℂ.
rozumiesz
2 lut 16:32
chofesz: można zadanie a) obliczyć z delty?
1 maj 20:19
Jakub: Na poprzedniej stronie nie ma zadania a)
1 maj 20:42
kk: witam ja za dwa dni mam maturę i zastanawiam sie, czy 1 nie jest liczbą pierwszą? bo co książka
to inaczej podobnie jak z tym 0 w naturalnych, co zrobic w razie gdyby było zadanie z tym
zwiazane na maturze?
2 maj 21:27
Jakub: Liczba 1 nie jest pierwsza. Liczby pierwsze dzielą się tylko przez dwa różne liczby 1 i samą
siebie. Liczba 1 dzieli się tylko przez jedną liczbę (samą siebie).
3 maj 01:26
Seweryn: dlaczego mój komentarz został usunięty ? nie było w nim nic złego ...
2 paź 19:15
Jakub: Napisz go jeszcze raz. Może został usunięty pomyłkowo.
2 paź 20:11
xyz :)): super stronka
22 lis 16:30
artur: Dzięki tej stronie studiuje budownictwo Jakubie jesteś wielki!
14 sty 13:58
logik: dlaczego jedynka nie jiest liczbą pierwszą skoro dzieli się przez jeden i dzieli sie przez
samą siebie?
12 lut 12:28
logik: a już widze ok.
12 lut 12:29
logik: A czy liczby pierwsze to wszystkie liczby naturalne z wyjątkiem 0 i 1 ?
12 lut 12:36
logik: A też już widze pisze przecież .
12 lut 12:38
logik: może lepsza by była moja powyższa definicja liczby pierwszej ?
12 lut 12:40
Jakub: Jedynka nie jest liczbą pierwszą, ponieważ liczba pierwsza ma tylko dwa różne dzielniki:
jeden i samą siebie.
12 lut 23:01
darek: bardzo przydatna strona za 2 tygodnie matura zobacze czy mi pomoze jestem dobrej mysli
7 kwi 00:14
Gustlik:
Znalazłem w necie ciekawy sposób mnożenia liczb:
Rysujemy tabelkę o rozmiarach odpowiadających mnożonym liczbom (na rysunku 3x2, bo jedna liczba
jest 3−cyfrowa, a druga 2−cyfrowa), pola tej tabelki dzielimy przekątnymi od prawego górnego
rogu do lewego dolnego, nastepnie mnożymy cyfry pierwszej liczby przez cyfry drugiej, wynik
wpisujemy w polu odpowiadającym obu mnożonym cyfrom (na przecięciu wiersza z kolumną). Wynik w
polu wpisujemy wg zasady: cyfra jedności pod przekątna, a cyfra dziesiątek (jeżeli istnieje)
nad przekątną.
Następnie sumujemy cyfry po przekątnych, jak pokazują
zielone strzałki, wyniki tego
sumowania wpisujemy z boku lub pod tabelką "na wysokości" odpowiedniej przekątnej. Liczbę
ukladamy wg zasady podobnej jak w zwykłych słupkach: zaczynamy spisywać cyfry tych sum (spod i
zboku tabelki) od końca, z tym, że w przypadku wyniku dwucyfrowego wpisujemy cyfrę jedności a
cyfra dziesiątek dodaje się do następnej cyfry na zasadzie
"jeden dalej" jak w zwykłym
słupku. U nas to wygląda tak: 3
510. Wynik to 3510 i zgadza się, bo sprawdza łem na
kalkulatorze.
5 zaznaczyłem na
czerwono, bo pierwotnie była tam 4, ale po niej była
11 i zrobiło się
"jeden dalej" z tej 11, dlatego jest 5.
Sposób ten działa również na ułamkach dziesiętnych, trzeba tylko w wyniku "odhaczyć" liczbę
miejsc równą sumie liczb miejsc w obu ułamkach na takiej samej zasadzie, jak w zwykłym słupku.
Sposób ten działa również przy mnożeniu wielomianów.
19 kwi 01:29
oli885: witam ,miło przyjrzeć się tej stronie ,bo w przystępny sposób pomaga zrozumieć matematykę.
dzieki. ale mam pytanie gdzie można by znalez podobną stronę tylko że zakresu szkoły
podstawowej i gimnazjum ?.
pozdrawiam oli885
26 sie 17:41
olaa: liczba 0,(60) jest rowna .....
Rozwiaze ktos?
3 paź 19:02
MsPacu: ile to 6 +8 prosie pomuszcie mnie bo ja nie umiem tego obliczyc a jutro mam matematyke
24 paź 14:22
domik: gdzie sa rozwiazania bo klikam i nic mi sie nie pojawia
28 sty 20:02
smutna: gdzie znajdują się odpowiedzi do zadań? żeby sprawdzić czy dobrze rozwiązałam?
29 sty 14:47
Jakub: Klikaj niebieskie > >
29 sty 15:16
Konrad: Czesc Jakub,
Mam pytanie:
1. Czy wszystkie liczby naturalne, calkowite i rzeczywiste są liczbami zespolonymi?
2. A jak wyglądałby rysunek zbiorów liczbowych zawierający liczby hiperzespolone (kwaterniony,
oktoniony, sedeniony)
Naprawdę będę wdzięczny za odpowiedź i w 2 pytaniu za ewentualną grafikę,
29 sty 20:44
ewe: określ ile jest liczb dwucufrowych naturalnych podzielnych przez 5,8 lub 10, 6 i niepodzielnych
przez 12. jak to zrobic
?
24 lut 15:37
12 mar 10:33
Krzysiek: A nie można powiedzieć zwyczajnie że liczba pierwsza to tylko liczby 1 lub przez swoją
liczbę,dokładniej liczba 6 nie jest liczbą pierwszą bo wcześniejsze liczby takie jak 2 3 można
dodać i wyjdzie 2+2+2=6,3+3=6,a więc jest więcej możliwości niż dwie,a chodzi o to by były
Tylko dwie możliwości i kropka
31 maj 23:56
Areczkas : A ja mam takie pytanie : czy zbiór liczb naturalnych jest równy zbiorowi liczb całkowitych
dodatnich ? Z góry dziękuje za odpowiedź
31 lip 17:25
Jakub: Liczby całkowite dodatnie nie zawierają zera a zbiór liczb naturalnych zawiera. Tak więc nie
jest równy.
18 kwi 23:54
lolo:
24 sty 15:55
Paszkwil:
o
24 mar 23:26
13 kwi 18:14