lena: 0 nie należy do zbioru liczb naturalnych
19 maj 16:31
Jakub: Dokładnie. Nie ma ogólnie przyjmowanej definicji liczb naturalnych. To czy 0 jest liczbą
naturalną zależy od nas a raczej od naszych nauczycieli

Możesz przyjmować, że 0 jest liczbą
naturalną lub nie. Mi bliska jest definicja liczb naturalnych jako ilości przedmiotów np.
butelek. A butelek może przecież w ogóle nie być, czyli jest ich 0. Tak więc 0 jest liczbą
naturalną dla mnie.
19 maj 16:32
domix66: rozwiązywanie układów równań
17 cze 19:28
MuKuL: Wydaje mi się, że zapis liczb całkowitych i wymiernych trochę odchodzi od ogólnie przyjętych
standardów. Liczby całkowite to Z, a liczby wymierne to Q. Jako, że matematyka powinna być
"językiem" ogólnoświatowym, dlatego zapis angielski jest powszechnie uznawany. Oczywiście
czepiam się, ale jeśli już się uczymy to nie na skróty.
A co do zera... Powinno być wyraźnie zaznaczone/napisane, że to kwestia umowna.
12 wrz 17:30
Jakub: Masz rację tyle, że te strony przeznaczone są dla licealistów i gimnazjalistów. Staram się
stosować takie zapisy, jakie używa się w szkole.
Jeśli chodzi o 0, to właśnie po to są komentarze. Na głównych stronach staram się podawać
materiał, ograniczony do niezbędnego minimum, aby go łatwiej było się nauczyć.
16 wrz 18:13
Serek: wogle niepojmuje tej matmy
10 sty 19:37
Aniesia: Była mowa o tym, że 0 nie należy do N
Ale mam inne pytanie, czy 0 zalicza się do liczb parzystych?
4 lut 21:19
Jakub: | | 0 | |
Liczba 0 jest parzysta, ponieważ dzieli się na 2. |
| = 0 |
| | 2 | |
4 lut 23:06
p. kalinowski: proponuję zamieścić jeszcze zbiór liczb zespolonych.
11 mar 00:35
Jakub: To by wykraczało poza poziom liceum.
11 mar 16:32
pannanikt: a czy zero jest liczbą dodatnią czy ujemną?
10 kwi 13:28
Jakub: Zero nie jest ani liczbą dodatnią, ani ujemną. To taki słup graniczny. Nie ma sensu
zastanawianie się do jakiego państwa należy.
11 kwi 14:28
Paweł: w wielu książkach wyróżniane są zbiory N i N+,
więc gdyby 0 nie należało do N to wyróżnianie N+ nie miałoby sensu,
dlatego wg mnie 0 należy do N
17 kwi 11:43
Jakub: Z tym zerem to zawsze jest problem. W zależności od książki raz jest zaliczane do zbioru liczb
naturalnych raz nie. Generalnie w starszych podręcznikach zera nie ma w liczbach naturalnych.
W obecnych zero to liczba naturalna. Te strony są pisane według aktualnych standardów
maturalnych, więc zero dałem do liczb naturalnych.
Zobacz też
http://www.math.edu.pl/liczby-naturalne
17 kwi 16:54
Beata: Już niedługo matura. Zostało mi niewiele bo 2 tygodnie. Ja z matmy dobra nie jestem, ale mam
nadzieje, że dzieki tej stronce uda mi sie ją zdać. Przerabiam każdy dział po kolei z podstawy
programowej i musze przyznac że całkiem nieźle mi idzie, robie postepy, a wszystko za sprawą
autora tej strony

Dzięki wielkie

Nie spotkałam jeszcze tak dobrej stronki jak ta, jest po prostu świetna, można uczyć sie z niej
od podstaw i dzięki temu wszystko jest zrozumiałe

Pozdrawiam autora tej strony i wszystkich tegorocznych maturzystów
21 kwi 16:19
jagoda: wg mnie przy definicji liczby wymiernej q takze powinno byc rozne od 1
4 maj 18:47
Jakub: Dlaczego tak uważasz?
4 maj 20:16
janinka: dzieki tej stronce zdalam mature

! jakubie jestes wspanialy
5 maj 15:46
adam:
8 maj 19:43
20 wrz 15:55
Chris: czemu 3 5 7 to liczby pierwsze tego nie kumam Jakubie ?
28 wrz 18:50
Jakub: Przeczytaj definicję liczb pierwszych na poprzedniej stronie.
29 wrz 15:26
aniaa: ale 4 tez dzieli sie przez 1 i sama siebie... nie rozumiem
21 paź 17:07
Magda: Hey! mam male pytanko, Jakub czy bedziesz powiekszał te stronke o materiały ze studiów? bardzo
lubie twoja stronke, tutaj jest praktycznie wszystko czego potrzeba, jest kompletna i
świetna. dzieki niej zrobilam powtórke do maturki a teraz studiuje.....matematyke hehe i
szkoda ze teraz nie moge tutaj wchodzic, ( jak sam stwiedziłeś tutaj jest materiał z gim i
lic) no wiec Jakub czy moglbys mi polecic jakas stone na studia bo ja juz wszystko
przeszukałam w internecie chyba i normalnie jak widze te zwykłe blogi uczniow to nie wiem czy
z tego sie uczyc czy co.a wiem ze Ty masz tutaj wszysstko perfekt i sie znasz . .
21 paź 22:03
Jakub: Dzięki Magda za dobre słowa. Niestety o materiał ze studiów teraz nie będę rozbudowywał tej
strony. Po prostu jest tego za dużo. Na różnych uczelniach uczy się różnych rzeczy. W liceum
wiadomo, czego trzeba się nauczyć, bo są standardy maturalne. Oczywiście pewne rzeczy będę
dodawał, ale pełnego opracowania to chyba nie napiszę.
Jeśli chodzi o materiały w necie, to jest tego mało. W dodatku dużo z nich to są skany książek.
W sumie trudno mi coś polecić. Może inni komentujący spróbują ...
21 paź 23:21
Jakub: @aniaa Liczba 4 dzieli się przez 1,2,4, czyli ma o jeden za dużo dzielnik, aby być liczbą
pierwszą.
21 paź 23:46
aniaa: no juz wlasnie sama doszlam do tego

ale dzieki
29 paź 15:24
ibywaitak: ta strona jest na prawdę świetna!

pozdrawiam autora
dzięki temu wiem co jest do podstawy na maturze potrzebne i nie ma problemu : )
3 lis 08:32
c to zespolone: a skad wiadomo ze Cto są liczby całkowite a z to zespolone>
jak tutaj będzie ktoś sie uczył kto juz troche wiecej umie niz materiał z liceum to sie moze
pomieszac
bo studenci maja teraz wbite do głowy ze c to liczby zespolone a z to calkowite
nie lepiej pisać obok jeszcze o jakie chodzi skróty przy tych założeniach, bo jak ktos sie
wyłoży przy samych założeniach to dalsza zadanie wiadomo gdzie mozna wyrzucić, dziwne to jest
z tymi skrotami
3 sty 18:13
Jakub: Tak to już jest, że w jednych podręcznikach stosuje się jeden skrót, a w drugim inny. Różnice
nie są duże i zazwyczaj od razu wiadomo, o co chodzi autorowi.
Trudno w praktycy wymagać, aby matematycy na całym świecie używali dokładnie takich samych
oznaczań. Pewien standard jest, ale lokalnie to się różni w szczegółach.
11 sty 02:07
euler: a jeszcze jedno
@jakub
skoro liczby zespolone są ponad liceum, to są nastudiach. a wtedy możesz liczby zespolone
zaznaczyć na czarno jako materiał ze studiów

Pozdrawiam
<∑Ojler≥9>
| | ⎧ | xy = 5 | |
| a, i czy | ⎩ | x−y=4 | to ten nieskończony kwadrat oznacza układ równań 
|
2 lut 16:29
okulista#sigma: @c to zespolone
C oznacza całkowite, wksiążkach, bo symbolu ℤ używa się później. a zespolone C ma dodatkową
kreskę ℂ.

rozumiesz
2 lut 16:32
chofesz: można zadanie a) obliczyć z delty?
1 maj 20:19
Jakub: Na poprzedniej stronie nie ma zadania a)
1 maj 20:42
kk: witam ja za dwa dni mam maturę i zastanawiam sie, czy 1 nie jest liczbą pierwszą? bo co książka
to inaczej podobnie jak z tym 0 w naturalnych, co zrobic w razie gdyby było zadanie z tym
zwiazane na maturze?
2 maj 21:27
Jakub: Liczba 1 nie jest pierwsza. Liczby pierwsze dzielą się tylko przez dwa różne liczby 1 i samą
siebie. Liczba 1 dzieli się tylko przez jedną liczbę (samą siebie).
3 maj 01:26
Seweryn: dlaczego mój komentarz został usunięty ? nie było w nim nic złego ...
2 paź 19:15
Jakub: Napisz go jeszcze raz. Może został usunięty pomyłkowo.
2 paź 20:11
xyz :)): super stronka
22 lis 16:30
artur: Dzięki tej stronie studiuje budownictwo Jakubie jesteś wielki!
14 sty 13:58
logik: dlaczego jedynka nie jiest liczbą pierwszą skoro dzieli się przez jeden i dzieli sie przez
samą siebie?
12 lut 12:28
logik: a już widze ok.
12 lut 12:29
logik: A czy liczby pierwsze to wszystkie liczby naturalne z wyjątkiem 0 i 1 ?
12 lut 12:36
logik: A też już widze pisze przecież .
12 lut 12:38
logik: może lepsza by była moja powyższa definicja liczby pierwszej ?
12 lut 12:40
Jakub: Jedynka nie jest liczbą pierwszą, ponieważ liczba pierwsza ma tylko dwa różne dzielniki:
jeden i samą siebie.
12 lut 23:01
darek: bardzo przydatna strona za 2 tygodnie matura zobacze czy mi pomoze jestem dobrej mysli
7 kwi 00:14
Gustlik:

Znalazłem w necie ciekawy sposób mnożenia liczb:
Rysujemy tabelkę o rozmiarach odpowiadających mnożonym liczbom (na rysunku 3x2, bo jedna liczba
jest 3−cyfrowa, a druga 2−cyfrowa), pola tej tabelki dzielimy przekątnymi od prawego górnego
rogu do lewego dolnego, nastepnie mnożymy cyfry pierwszej liczby przez cyfry drugiej, wynik
wpisujemy w polu odpowiadającym obu mnożonym cyfrom (na przecięciu wiersza z kolumną). Wynik w
polu wpisujemy wg zasady: cyfra jedności pod przekątna, a cyfra dziesiątek (jeżeli istnieje)
nad przekątną.
Następnie sumujemy cyfry po przekątnych, jak pokazują
zielone strzałki, wyniki tego
sumowania wpisujemy z boku lub pod tabelką "na wysokości" odpowiedniej przekątnej. Liczbę
ukladamy wg zasady podobnej jak w zwykłych słupkach: zaczynamy spisywać cyfry tych sum (spod i
zboku tabelki) od końca, z tym, że w przypadku wyniku dwucyfrowego wpisujemy cyfrę jedności a
cyfra dziesiątek dodaje się do następnej cyfry na zasadzie
"jeden dalej" jak w zwykłym
słupku. U nas to wygląda tak: 3
510. Wynik to 3510 i zgadza się, bo sprawdza łem na
kalkulatorze.
5 zaznaczyłem na
czerwono, bo pierwotnie była tam 4, ale po niej była
11 i zrobiło się
"jeden dalej" z tej 11, dlatego jest 5.
Sposób ten działa również na ułamkach dziesiętnych, trzeba tylko w wyniku "odhaczyć" liczbę
miejsc równą sumie liczb miejsc w obu ułamkach na takiej samej zasadzie, jak w zwykłym słupku.
Sposób ten działa również przy mnożeniu wielomianów.
19 kwi 01:29
oli885: witam ,miło przyjrzeć się tej stronie ,bo w przystępny sposób pomaga zrozumieć matematykę.
dzieki. ale mam pytanie gdzie można by znalez podobną stronę tylko że zakresu szkoły
podstawowej i gimnazjum ?.
pozdrawiam oli885
26 sie 17:41
olaa: liczba 0,(60) jest rowna .....
Rozwiaze ktos?
3 paź 19:02
MsPacu: ile to 6 +8 prosie pomuszcie mnie bo ja nie umiem tego obliczyc a jutro mam matematyke
24 paź 14:22
domik: gdzie sa rozwiazania bo klikam i nic mi sie nie pojawia
28 sty 20:02
smutna: gdzie znajdują się odpowiedzi do zadań? żeby sprawdzić czy dobrze rozwiązałam?
29 sty 14:47
Jakub: Klikaj niebieskie > >
29 sty 15:16
Konrad: Czesc Jakub,
Mam pytanie:
1. Czy wszystkie liczby naturalne, calkowite i rzeczywiste są liczbami zespolonymi?
2. A jak wyglądałby rysunek zbiorów liczbowych zawierający liczby hiperzespolone (kwaterniony,
oktoniony, sedeniony)
Naprawdę będę wdzięczny za odpowiedź i w 2 pytaniu za ewentualną grafikę,
29 sty 20:44
ewe: określ ile jest liczb dwucufrowych naturalnych podzielnych przez 5,8 lub 10, 6 i niepodzielnych
przez 12. jak to zrobic

?
24 lut 15:37
12 mar 10:33
Krzysiek: A nie można powiedzieć zwyczajnie że liczba pierwsza to tylko liczby 1 lub przez swoją
liczbę,dokładniej liczba 6 nie jest liczbą pierwszą bo wcześniejsze liczby takie jak 2 3 można
dodać i wyjdzie 2+2+2=6,3+3=6,a więc jest więcej możliwości niż dwie,a chodzi o to by były
Tylko dwie możliwości i kropka
31 maj 23:56
Areczkas : A ja mam takie pytanie : czy zbiór liczb naturalnych jest równy zbiorowi liczb całkowitych
dodatnich ? Z góry dziękuje za odpowiedź
31 lip 17:25
Jakub: Liczby całkowite dodatnie nie zawierają zera a zbiór liczb naturalnych zawiera. Tak więc nie
jest równy.
18 kwi 23:54
lolo:
24 sty 15:55
Paszkwil:

o
24 mar 23:26
13 kwi 18:14
Logan Hayes: This is a very clear overview of the different number sets! I like how it breaks down natural
numbers, integers, rationals, irrationals, and real numbers with examples—it makes it much
easier to visualize. The note about old programming notations (C, W, NW) is also a nice touch
for anyone coming from a coding background. The “Tasks + Solutions” button looks really useful
for practicing. Thanks for sharing!
9 gru 11:09